От х:

Днес в x:

30 °C

6.6 % от лекарите в Хасковска област са до 35- годишна възраст

6,6 % от лекарите, които работят на територията на Хасковска област са на възраст до 35 години. Най-голям е делът на лекарите във възрастовата група между 55 и 64 години - 312, което е 47.1% от всички. Лекарите в региона, които са между 35 и 44 годишна възраст са 32-ма, показват данните от Отдел “Статистически изследвания“-Хасково към Териториалното статистическо бюро Юг. Информацията е към края на декември 2019 година.

В края наминалата година в региона на основен трудов договор в лечебните и здравните заведения в областта практикуват 662 лекари. Лекарите по дентална медицина са 195. Медицинските специалисти по здравни грижи са 1 170, от които 768 са медицински сестри и 105 акушерки.

Броят на лекарите жени е малко по-висок от този на мъжете, показва статистиката.

Според данните към края на миналата година на територията на региона са действащи 11 заведения за болнична помощ с 1 101 легла в тях Заведенията за извънболнична помощ са 61 с 41 легла, а другите лечебни и здравни заведения - 5 с 38 легла. Многопрофилните болници  са 5 с 802 легла.

Осигуреността на населението с болнични легла общо за страната в края на 2019 г. е 776 на 100 000 души от населението. Най-високи са стойностите на показателя в областите Смолян, Пловдив и Плевен, а най-ниски са в областите Перник, Ямбол и Видин. Хасковски регион е в средата на таблицата.

По осигуреност с лекари по дентална медицина в страната водеща е област Плевен, където на 10 000 души от населението се падат 62-ма зъболекари. Най-нисък е показателят за областите Кърджали с 24.8 на 10 000 души от населението. Хасковска област е под средното ниво за страната.

Осигуреността с общопрактикуващи лекари за страната е 5.9 на 10 000 души от населението.

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

 • 1
  Же
  Железан
  19 -2
  16:36, 16 юли 2020
  Извинете, но такава статистика никому не е нужна, не е необходима, а изготвилите я са взели грешни пари. Всички виждаме, че младите хора заминават на работа в чужбина, а тези които ни лекуват са на възраст. Нескопосното от години държавно управление е довело до тези статистически резултати. Иначе на никой не му пука колко са жените в бранша и колко са семейните лекари в Сливо поле или зъболекарките в Кондофрей.
  Никъде обаче не става ясно, каква е краткосрочната и по далечна визия на отговарящите за здравеопазването администрации, щото след 20 години да не останем само 1 на 1000 000 лекари в пенсионна възраст.
 • 2
  12
  123
  0 0
  09:21, 21 юли 2020
  Шапка свалям на младия доктор с черното облекло. Където и да го видя само похвала и благодарности ще му изразя. Изключително вежлив, човечен и точен. Направо ми върна вярата в докторите. Д-р Иванов останете все така земен и професионалист!

Хороскоп за 08.08.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Денят ви ще започне в добро настроение и без усилия ще привеждате в действие намеренията си. За повечето от вас те са свързани със семейството и дома. Ще се справите с възникнал проблем по-бързо, отколкото предполагате. Активността ви ще се засили, получавайки интересно предложение.
08 авг 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Заниманията със спорт ще ви тонизират и заредят положително. Една емоционална връзка може да ви донесе разочарования, затова не хранете големи надежди. Погрижете се да разнообразите кулинарните си предпочитания.
08 авг 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Освободете се от напрежението си, като потърсите развлечения сред природата. Близките ви очакват да подобрите отношението си към тях, най-вече партньора ви. Дайте си сметка, че с подобно поведение може само да загубите граденото до тук. Разговор с чужбина ще ви обнадежди. С приятели също ще изживеете спокойни часове навън.
08 авг 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Приятелски срещи и развлечения ще ви помогнат да се разтоварите от тревожни мисли и стрес. От вас зависи да имате това, което искате. Борете се за любовта си и в същото време изисквайте от “партньора си” да направи своя избор. Приемете го, какъвто и да е той. Духовните практики биха ви помогнали да релаксирате пълноценно.
08 авг 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще ви се отдава с лекота общуването днес. Но, запазете присъствие на духа, ако все пак ви се наложи да контактувате с неприятна за вас личност. Най-доброто, което можете да направите е да наложите дистанция. Близо сте до постигането на желаната цел. Остава малко време и аплодисментите ще са за вас.
08 авг 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Отдадени на служебната си работа, повечето от вас ще продължат и днес да се занимавате с текущите си задачи. За други денят е подготвил приятни изненади, или по-точно онези, които милеят за отдиха ви. Във връзка с начинание от обществен или личен характер трети ще тръгнат на път.
08 авг 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Прекалено критично настроени сте към околните и това може да доведе до нежелателни последици. Овладейте навреме емоциите си, преди да е станало твърде късно. Подходяща терапия е усамотението, което със сигурност ще възвърне душевното ви равновесие. Ако имате възможност можете да задоволите своя прищявка, което също има благоприятен ефект.
08 авг 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Нека работата ви остане на заден план днес. Съсредоточете усилията в личните си дела. Едно пътуване ще промени основните ви ориентири, които дават облика на начина ви на живот. Някои от вас е много вероятно да срещнат човека, с който биха искали да прекарат остатъка от живота си. Не пропускайте шансовете си.
08 авг 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще се чувствате празнично и добре. Може би за това ви слънчево настроение ще допринесе една дългоочаквана вест. Децата очакват от вас повече внимание и нежност. Не проявявайте раздразнение, ако някой упорито се натрапва със съветите си. Отминете го с хладна усмивка. Интуицията ви ще ви помогне при една объркана ситуация.
08 авг 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Посветете този ден на вашите близки, които отдавна имат нужда от вас. Опитайте се да се освободите от насъбралото се напрежение и да прекарате спокоен ден в домашна обстановка. Можете да разчитате на помощта на семейството си за свое хрумване. Вероятно ще се окаже особено прогресивна идеята ви.
08 авг 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Имате много нови планове за следващите дни, но ще е най-добре ако днес отделите повече време за почивка. Ваш приятел ще ви предложи нещо, на което трудно ще устоите. Не пропускайте възможността да прекарате приятно сред нови и интересни хора. Вниманието ви е привлечено от очарователна личност, представител на знаците Близнаци и Везни.
08 авг 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Усещате прилив на енергия, а и денят ще е приятен за вас, защото е свързан с доста изненади. Очаква ви среща с приятели, която ще ви наведе на мисълта, че има много начини човек да се чувства доволен от живота. Размислите ще ви изпълват с оптимизъм и очаквания. При някои от вас ще се появят засилени желания за брак.
08 авг 2020

Случаен виц

Последни новини