От х:

Днес в x:

Параграф 4: Хасковлия случайно научи, че имотът му не е негов

Хасковлията Христо Димитров е един от множеството собственици на земи по параграф 4 от Закона за собствеността и ползването на земеделските земи.

През 2004 г. мъжът си купил имот от 1054 кв. м. в местността „Кенана“, в който имало малка постройка. При сделката получил нотариален акт. Впоследствие хасковлията издигнал нова къща, на мястото на старата, но по-голяма, за която е издадено разрешително за строеж през 2011 година от община Хасково.

Става дума за имот, който в средата на миналата година е бил „одържавен“. През 1988 г. е придобит по давност от ползвател. Десетина години по-късно имотът е бил продаден на трето лице и едва преди 16 години е купен от Христо Димитров.

Изведнъж обаче се оказва, че той трябва да го отстъпи на друг човек. На 9 април 2020 година бил изумен от заповед на кмета на община Хасково до наследник на бивш собственик на имота, в която се нарежда „да се възстанови правото на собственост“ върху имота на Димитров. Той случайно разбрал за въпросното писмо, тъй като му било докладвано от една от неговите работнички във фирмата, която се оказала сред наследниците на някогашния собственик, от който земята е била отнета насилствено преди десетки години.

„Заповедта ми беше връчена от притеснена моя шивачка. Каза, че не може да ми погоди тоя номер и се обърна с думите: шефе, така и така...яла съм хляб от тебе. Връщат ми твоята къща“, разказа Димитров. Той се възмущава не само от нелогичната ситуация, но и от това, че въпросната заповед не е публикувана официално нито в интернет, нито била поставена на таблата в община Хасково.

Така той отишъл до община Хасково, за да попита защо не е бил уведомен за ситуацията при положение, че е собственик на къщата. „Отговориха ми, че аз не съм заинтересовано лице в този случай, нищо че имам къща със всички разрешителни и нотариални актове, въведена в експлоатация през 2012 година“, заяви Димитров. Допълни, че през всички години на владение на имота е плащал данък.

Научавайки за въпросната заповед, той ангажирал адвокати и е завел дело, в което обжалва заповедта от кметството. По думите му вече има насрочен процес в хасковския съд в края на август.

Той обаче е категоричен, че в тази ситуация трябва да се намеси държавата, а не бивши и настоящи собственици да водят дела помежду си. Според него ощетените собственици, които са били засегнати заради ситуацията със земите по параграф 4, които са им били принудително отнети в средата на миналия век, трябва да бъдат обезщетени финансово от държавата или да бъдат компенсирани с други имоти.

В подобна ситуация не е само Христо Димитров. По негови думи в това положение са стотици хора от Хасково, които вероятно ще водят дела десетилетия. Според него обаче не всички от настоящите собственици имат средства, за да си търси правата по съдебен ред.

„Създава се огромен прецедент“, коментира хасковлията. Заяви още, че подобни проблеми има и в други областни градове на страната, но те са били решени още през 90-те години.

Повече яснота за образуваните и свършените дела по подобни казуси се очаква да дадат от Съдебната палата в Хасково, до която изпратихме запитване.

Яснота по казусите със земите по параграф 4 се очаква да дадат от Община Хасково в началото на другата седмица, включително и да дадат разяснения от законова гледна точка.

Припомняме, че по темета беше дадена пресконференция през септември 2019 г. от Станислав Дечев, който тогава беше областен управител на Хасково. Публикацията може да видите тук.

Според запознати, Хасково е на второ място със земи по параграф 4 – около 8000 дка площи. Първенец е Варна, където има около 10 000 дка такива земи.

Анета Кутелова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (89)

  • 1
    Ка
    Какво ще правим с ..........
    146 -18
    14:50, 16 юли 2020
    1.Какво ще правим с мафията вътре в община Хасково?
    2.Какво ще правим с мафията в ДФЗ-Хасково?
    3.Какво ще правим с мафията в ОД"Земеделие"-Хасково?
    4.Какво ще правим с мафията в ДГС-Хасково?
    5.Какво ще правим с мафията в НАП Хасково?
    6.Какво ще правим с мафията в НОИ Хасково?
    7.Какво ще правим с мафията в ВИК Хасково?
    8.Какво ще правим с мафията в болницата в Хасково?
    9.Какво ще правим с мафията в Областна Администрация в Хасково?
    10. Какво ще правим с мафията в ОД на МВР Хасково?
    11. Какво ще правим с мафията в РП и ОП в Хасково?>
    12. Ако съм пропуснал някоя "администрация", моля да не се засягат. Прекалено много сте!!!
    13. Какво ще правим с "хунтата" на "маймунката"?
    14. Какво ще правим с коалицията между ДПС и ГЕРБ в Хасково?
    15. Какво ще правим с мафията в БАБХ Хасково?
    • От
      отговор
      103 -12
      16:05, 16 юли 2020
      Ще ги бъхтем ,ще ги е..м, ще ги намажем с катран , ще ги оваляме в перушина и накрая ще ги обесим. И те пак ще са благодарни , че са се отървали леко в сравнение със сторените от тях золуми.
    • Го
      Горския Отговаря
      70 -8
      16:27, 16 юли 2020
      По принцип за трепане в Общината са около 150 -200 лица
      ....
      За трудово-възпитателен лагер "Мореплавателен канал Бургас - Алескандрополис" са около 5000 лица - от които 1500 са само Митничарите :))
      ....
      За бой с пръчки на Площада са около 10 000 лица - по 20 жопки на "гол ххх"
      ....
      Или сумарно около 6% от населението на Областта - която е към 250 000 жители
    • За
      За централния са
      18 -8
      16:53, 16 юли 2020
      Коментарът е заменен с този текст от редакторите заради обидно,расистко или нецензурно съдържание!
    • Ку
      КУМГЕЙТ
      93 -6
      16:54, 16 юли 2020
      Трябва да се махне Делян Добрев от общинската и местна власт. Стои ниско и дебне кой надига глава и го да опраска и роднините на който се възпротиви. Паяка на град Хасково и Добрев и неговия КУМ ГЕЙТ. Назначава хора на постове само, ако ще може да ги употребява в негова и на фамилията му изгода слуги смазани от страха да не ги уволнят за да могат да ядат хляб поклонници без мнение, безлични личности. Вие една ярка личност виждали ли сте в местната власт? Само една да изпъква
    • Хо
      Хохо
      41 -5
      21:13, 16 юли 2020
      ***** ** мафията
    • Ве
      Вела. Пеева
      18 -3
      22:16, 16 юли 2020
      Ще пляскаме с ръце на новата буржоазия и. Демократичната краварска напаст....
    • Ив
      Иван Тепелиев
      31 -5
      22:44, 16 юли 2020
      Тези всички институции в които е заседнала МАФИЯТА начело с БОРИСОВ в ЗАТВОРА с наи

      високите присъди
    • Ст
      Станчо Де
      18 -3
      12:53, 17 юли 2020
      Най тъпия направиха кмет
      Най похотливия зам. кмет
      Ало кмета ли е на телефона Не не е кмета Станчо тъ. ..то е
  • 2
    Бившите собственици да наплатят данък за 75 г назад, да наплатят разходите на настоящите собственици и тогава да си вземат нивичките, които за нищо не стават. Стига с тая реституция. Имаха колиби, сега претендират за чужди къщи.
    • Пе
      Петрова
      50 -27
      19:12, 16 юли 2020
      Защо не видите другата страна на медала? Родителите ми са ги изгонили от работа, докато дядо ми не “подари” на държавата безвъзмездно земите, които е купил. Ако бяха взели ваши земи и изгонят домашните ви от работа така ли щяхте да разсъждавате? Едва ли...
    • Го
      Горанова
      38 -16
      19:27, 16 юли 2020
      Аз пък предлагам да дойдат у вас, да ви изгонят от жилището Ви, да набутат цялото семейство в една стая, както са направили с моите пра- родители и да настанят други хора да живеят там. Военни, примерно. После да Ви вземат земите, къщата или апартамента и ако евентуално след много години релат да Ви ги върнат, да се намери “мозък”, който предлага да си платите за това.
    • Пу
      Пустиняк
      22 -5
      21:36, 16 юли 2020
      Кога красота имоти на дедо с бой комунистите. Мълчахте. Земята си е на дедо гадове. После се облажихте с нея.
    • На
      НА ВРЕМЕТО СА ИМ ПЛАТИЛИ
      2 -2
      01:34, 19 юли 2020
      На времето са им платили за тия земи пари са взимали някой хора други са взимали апартаменти за тия ниви не разбирам какво искат с това да направят
      даже май са им наплащали 2ти през ония години и 2005г пак са им давали пари не разбирам какво искат собствениците на тия земи
    • !
      !
      0 0
      15:31, 12 дек 2022
      Смешев сте г-не, а защо ние да не получим наем за таво, че сте ни ползвали земите години наред?
    • Ив
      Ив.
      0 0
      20:28, 18 фев 2023
      Това е голяма каша,трябва службите да се намесват .кмета Дечев участва в много сделки със старите собственици .Имаме информация от подчинените му.
  • 3
    За
    Запознат с проблема
    129 -10
    15:07, 16 юли 2020
    Хората още не знаят каква ужасна каша е направил Станислав Дечев и "специалистите", които са му давали идеите за тази процедура. Само в ж.р. Кенана по тази процедура са засегнати над 600 имота! Тези проблеми не се решават след 30 години. През този период имотите са препродавани и има дори изградени законни сгради в тях. Това е поредната издънка на настоящия ни кмет и бивш областен управител.
    • Др
      друг решил проблема
      30 -8
      16:47, 16 юли 2020
      Специално кенана минава в рамките на града. Аз си продадох имот точно тами трябваше да доплащам данък доста години назад.
    • To
      toro
      53 -4
      16:50, 16 юли 2020
      Проблема е наистина огромен, ще има стотици хора, на които ще им дойде като гръм от ясно небе подобно нещо, както на този човек от статията, забележете става въпрос за имоти в няколко жилищни квартала. Явно се касае за недоизпипани и недогледани процедури или може би прибързани действия, които за съжаление водят до крайно негативни последици. Все пак се касае за много години, за много имоти, някои от които неколкократно препродавани през годините. Как си представяте събирал си пари цял живот купил си си законно имот, плащал си данъци и накрая идват и ти казват това не е твое. Очаквам лавина от безконечни дела с много ощетени по веригата хора.
    • Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара, натиснете тук
    • Ге
      Геодезист
      65 -5
      19:15, 16 юли 2020
      В грешка си приятел,Войнска и Сиртова нямат отношение,актовете са вадени при "народната" нотариуска Кичка Господинова и за това любимият и племеник Петър Николов беше общински съветник в последния Общински съвет от партията на Георги Иванов.
  • 4
    Уж
    ужас
    57 -5
    15:19, 16 юли 2020
    От известно време само за това се говори в града.Цените на имотите в Кенана паднаха.Но не са засегнати земи само в Кенана.Как може да се създаде такава голяма каша.Какво ще правите сега от общината?Нали ви е ясно че после вас ще съдят.
  • 5
    Ма
    мавчо
    66 -3
    15:23, 16 юли 2020
    Огромно благодаря на хасково нет за тази информация!Другата седмица щях да купувам вила с место на Кенана;ама май ще трябва да си направя повече проверки за имота
  • 6
    Ко
    Консултант
    63 -13
    15:38, 16 юли 2020
    Според мен г_н Димитров трябва да съди нотариуса,изповядал сделката и общината.И двете институции са длъжни да проверяват достоверността на документите.Как е възможно да се плаща данък и да се приемат едни доказателства за верни, а след години други.Кой е истинския документ трябва да каже съда..Това може. Да се случи само в България.Също строителните книжа са издадени от общината,тя какво е гледала тогава/служителите си имат имена и носят административна,че и наказателна отговорност..
    • Да
      Даниела
      31 -4
      15:45, 16 юли 2020
      Има нотариални актове, издадени още през комунизма, кой ще ти допусне тогава, че ще се възстанови нещо от държавата!
    • Ня
      Някой
      21 -6
      16:03, 16 юли 2020
      Ами ако е умрял нотариуса кой ще поеме отговорността?
    • Ня
      Някой
      29 -9
      17:49, 16 юли 2020
      До Консултант: Много си прав за това което си написал! Трябва да се съди нотариуса при който/която / са изповядана сделката. В Хасково има две нотариуски които срещу пари ще ти прехвърлят дори и "Кауфланд". Патил/а/ съм от нотариус Христина Колева която завери чисто фалшиво завещание без дори да го провери а само на доверие.
    • То
      точно така!
      1 -11
      09:56, 17 юли 2020
      Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара, натиснете тук
    • Ко
      Консултант
      17 0
      10:15, 17 юли 2020
      А аз ,че е Войнска в комбина е с банки и имотни агенции и съдира кожата на бедняците с такси!
  • 7
    Да
    Даниела
    60 -6
    15:43, 16 юли 2020
    А ние, които вече сме купили? Положението е страшно, засегнати са ужасно много имоти! Няма край от глупостите на комунизма, одържавявали са земи и сега над 75 по-късно връщат имоти, за които новите собствениците имат нотариални актове. Безобразие! Защо Дечев не е уведомил хората като беше областен управител? Сложил информация на таблото в областна администрация, че кой влиза там!? Целият план е изготвен тихомълком, за да мине без протести. Сега ще раздават подаръци на случайни хора!
    • Проблемът е от 2002г., когато трябваше да бъдат върнати земите по параграф 4.Г.Иванов се разпореждаше с тях еднолично , а парите постъпили от ползвателите ги изхарчи незаконно , вместо да ги предостави на собствениците.
    • Ив
      Ив.
      0 0
      21:46, 17 фев 2023
      Дайте да се обединим и даинчуваме този изрод.
  • 8
    Да
    Даниела
    44 -4
    15:48, 16 юли 2020
    Плановете са изготвени тихомълком без никакъв медиен шум от г-н Дечев като областен управител, за да се избегнат протести. Сложили информация на таблото на областна администрация, че кой влиза там! Проблемът е огромен и засяга изключително много хора!
  • 9
    Де
    Дечев
    49 -9
    16:05, 16 юли 2020
    Сега е време да си получат заслуженото всички начело с Дечев! Да действаме хора!
  • 10
    Ня
    НЯКОЙ
    20 -8
    16:08, 16 юли 2020
    А нали като са ги удържъвявали тези имоти през комунизма са получили обезщетения тия хора?
    • Jo
      John
      12 -10
      16:18, 16 юли 2020
      не всички, повечето са добро-зорно.
    • Ни
      Ники
      29 -4
      16:20, 16 юли 2020
      Никакви обезщетения не са получавали за параграф 4.Обезщетения имаше само за къщите,които събориха,за да построят панелните блокове.И то нищожни.
    • До
      Добро
      0 0
      10:45, 18 юли 2020
      Комунисти и обезщетение?!
  • 11
    Ут
    уточнение
    24 -6
    16:09, 16 юли 2020
    Подобно нещо може да стане само в България. Мой познат работи в Англия като земеделски работник в имение собственост от повече от 500 години. Това се казва законова държава.
    • Къф го дириш тук. Мноо мразя да ми говорят за чужбина пък да си седят в българия. Света е голям. Бягай да бършеш насрани задници
    • Qa
      QandQ
      0 0
      15:54, 17 юли 2020
      Добре, че английския плебс не беше убил кралицата, както на други места убиха царете, щеше да видиш ти законова държава.
  • 12
    Ма
    Мария
    49 -8
    16:22, 16 юли 2020
    Абе вие всичките бизнесмени от Хасково кога ще проумеете, че от доста дълго време на сам ви пързаля и ви бърка дълбоко в джобовете една престъпна групировка от Форукомчета. Данъците ви вдигнаха , сега и къщите ще ви вземат. Не мога да разбера имате претенции за интелигенция и хора с положение , уж големи умници а се оставяте една групичка от хомосексуалисти с една тъпа кукла на конци на име Станчо да ви изселват от тук и да се чудите какво да правите. Хора вземете се в ръце, приключвайте с мафията веднъж завинаги.
    • Ах
      Ахмед
      20 -5
      16:39, 16 юли 2020
      Точно и ясно
      Джендъри напред
    • Хр
      Христина
      0 0
      15:59, 20 авг 2022
      И как по какъв мрьсен и престъпен начин го управляват техния за тях удобен кмет до като мафията в Хасково се дирижира от д.д нищо хубаво не се очаква,и с оригинални нотариални актове от нас,подкупват адвокати и мафията в Хасково ти взема имота.И Страсбург не може да ни защити от разбойниците.
    • Ив
      Иванов
      0 0
      20:38, 18 фев 2023
      До преди пет години дек. Земя струваше 100лв.Аз познавам хора като Григор Велеви получиха в центъра 4 ап. Плюс магазини.Това маколи е.Тези ниви не са купени а са заграбени .нека докажат от кого са купили.
  • 13
    Ив
    Ива
    36 -5
    16:24, 16 юли 2020
    Срам и позор за общината,както и за държавата! Нека покажем на кмета,че за справедливост можем всичко!
  • 14
    За
    Затова са
    32 -5
    16:29, 16 юли 2020
    Затова са протестите на хората, защото навсякъде недоучени или незнаещи чиновници! При издаване на НОА, разрешителни за строеж, кадастрални карти и др., са длъжни чиновниците да правят проверки за тежести на имота. А, няма ли давност за тази реституция? На Ямача не е ли аналогичен случая?
    • Да
      да
      21 -3
      16:54, 16 юли 2020
      На Ямача е по тежка ситуацията.Там има друг проблем.
    • Хората, които работеха в престъпните схеми на Георги Иванов , са още там и правят същите мръсотии ,както преди.Такава е Николина Митева, която заедно със Снежана Стойнова правеха шмекерлъците по Параграф 4.
  • 15
    Ко
    Кой
    25 -5
    16:31, 16 юли 2020
    Какъв кмет е тоя бе?
    • Ив
      Иван
      0 0
      09:28, 17 фев 2023
      Прост наивен.
  • 16
    Ми
    Минало незабравимо
    15 -3
    16:37, 16 юли 2020
    Забравихте да попитате какво ще правим с НЕК? Питат ме как шефчето им се разбира с всички партии , които идват на власт? Оня красивчо и подмазвач на Делян Добрев, той НЕК нали си е негов, а Тошко Тодоров -печеният шеф му го с..че ! Срам@
    • То
      Тошко Тодоров е ДПС кадър
      10 0
      22:20, 16 юли 2020
      Тошко Тодоров е ДПС кадър и винаги оцелява с облизване на шефски подметки.Моля ви да му простите.
  • 17
    Бе
    БЕЗ-У-МИ-Е
    33 -5
    18:04, 16 юли 2020
    Наистина е безумно да въстановявяш закупен от ползвател по §4 имот и впоследствие продаден, застроен, облагороден на някой, който преди 70 години го е притежавал като земеделска земя.
    Абсолютна гавра с хората! Колективен иск на засегнантие и отмяна на тъпите планове за новообразувани имоти!
  • 18
    Ти
    тия са за трепане
    38 -2
    18:36, 16 юли 2020
    Четах новината от септември месец когато Дечев се е похвалил ...Малоумни.Никой не е разбрал за какво точно става дума.Дечев не можа ли тогава да обясни какво следва от това.Това е престъпно мълчание.Трябваше да има разгласяване на ситуацията и обяснения какво точно ще се случи след това което са направили.Толкова хора са изгоряли без да знаят.Това е престъпно мълчание!
  • 19
    Ка
    Кака Сийка
    20 -3
    19:27, 16 юли 2020
    На много места по света пред посолствата ни искат оставка на правителството, после идва ред на кмета и областната!
  • 20
    Ба
    БАЦЕ
    11 -2
    20:27, 16 юли 2020
    Мафията е навсякъде в институциите. Вчера имаше птп с един моторист поредното последния ден в града който се заби в една кола отзад, с счупен крак е и случая го потулиха наште хора в кат. Така е навсякъде в държавата имаш ли хора оправяш се..
  • 21
    Ед
    Един
    24 0
    21:13, 16 юли 2020
    Аз съм един от хората които получихме подобно писмо в, в което ни се казва че ни отнемат земята...Нивата е закупена от дядо ми преди повече от 40 години ,имаме наториален акт за това.В последствие сме облагородили имота ,построили сме си и вила. Абсолютно беззаконие цари в държавата ,завели сме дела срещу общината и се молим съдиите да не са като тези престъпници в общината.Искат да постъпят по същия начин както са постъпили комунистите с собствениците на тези земи тогава.Аз съм напълно ЗА са се компенсират тези хора,но е редно държавата да го направи а да не крадат от нас.
    • Да
      Даниела
      19 0
      23:23, 16 юли 2020
      И ние сме от тези хора, аз съъщо подкрепям да се намери друг вариант да компенсират старите собственици
    • За
      запознат
      9 -9
      08:31, 17 юли 2020
      Не е купена от дядо ти имота .Той му е даден през комунизма без пари от АПК.После през 1994 г.имаше право да го заплати за едни мижави пари , но само 600-700 км.м.После тази земя ,която е получена безплатно я продадоха за хиляди левове.Така ,че бившите собственици на земи ,които притежават нотариални актове , а земите им бяха заграбени нямат дори 100 кв.м.собственост.Като сте купували да сте мислили, а не да се пъчите ,че имати място с вила в Кенана.
    • До
      До "ЕДИН"
      7 -1
      09:00, 17 юли 2020
      То дежурния виновен е винаги общината, но в случая Община Хасково само провежда процедурата по обявяване, а самите планове са изготвени от Областна администрация и Общинска служба "Земеделие" заедно с НЕназована частна фирма геодезисти. Моля, когато обвинявате, поне малко се поинтересувайте КОГО?
    • До
      До запознат
      4 -2
      09:08, 17 юли 2020
      Момко.. Тия глупости ходи ги разправяй на недоразвитите ти деца. Аман от селяндури в тая държава. И аз имам имот купен през 68ма и не ми е подарен от държава а е закупен... Леш смотан...
      На умен ще се правиш вкъщи пред малоумната си жена и деца... Дано да нямаш деца че горките те..
  • 22
    Пр
    протест
    16 -1
    22:22, 16 юли 2020
    хора ставайте на протест
  • 23
    Ед
    Една жена каза
    12 -5
    23:04, 16 юли 2020
    Верно ли е, че градината по изкуствата искали да я правят ресторант. Сватбите от църквата направо в ресторанта.
    • Аб
      Абе я
      9 -6
      23:22, 16 юли 2020
      Абе я изчезвайте с тая градина по изкуствата! Тука става дума за жилищата на хората! Коментирайте си под другата статия
  • 24
    Що
    Що бе
    6 -4
    23:48, 16 юли 2020
    Нашите жилища са в града. Не са по вилите зони.
  • 25
    Бр
    Братиньо
    18 -1
    00:01, 17 юли 2020
    Абе тя самата мисъл е супер гадна, че тихомълком са правили някакви планове в областната администрация, общината, заповеди и накрая те нахендрят пред свършен факт и с някакво писмо ей така между другото те информират че ти вземат имота.
    • ..
      ...
      0 0
      18:25, 18 юли 2020
      Даже не те информират. Научава случайно. Общината не не смята за страна...
    • Време е за нова нацинализация с това ще се реши проблема.⁷
  • 26
    ИМ
    И моят парцел
    18 0
    01:42, 17 юли 2020
    е откраднат. Измамата е добре обмислена и изпипана. Инвестиции ли ..... на аааа...дръжте ми к.рааааа.След 10 г. Хасково ще е с 5 000 жители заради такива мошеници .
  • 27
    Не
    Не разбирам
    21 0
    08:00, 17 юли 2020
    Ако нотариалният акт не е документ за собственост кое е? Това е безумна ситуация и който я предизвика е за затвор.Това е невъзможно - хората имат нотариални актове и с нищо не са виновни.Който е надробил кашата да си я оправи.Не може да обясняваш че единственният документ, който доказва собственност няма стойност.Безумно!
    • За
      запознат
      3 -2
      08:33, 17 юли 2020
      Ако се появи действителния собственик с истинския нотариалин акт и си предяви искането за завзетите земи на дедите му какво ще правите.
    • И ако все пак има два нотариални акта трябва да има виновни затова. Хората не могат да знаят коя сделка е чиста и коя не е. За това си има хора в общината които да кажат там не може да се строи защото еди какво си. Къде са спали тези дето е трябвало да не дават разрешителни за строеж и кой сега носи отговорност че хората са построили имоти и никой не им е казал че има нещо мътно. Кой е виновен според вас хората или в общината че не са им връщали документите с идкане да им разрешат строеж. Той си купил имот с нотариален акт( защо да се усъмни), после почнал да строи ( дали му разрешително) и накрая му издали документ за ползване .... е кой е винивен човека ли който си е извадил всички документи най примерно. Когато държавата създава подобни каши тя трябва да носи отговорността и да ги оправя. Иначе за пореден път става ясно че няма държава. Ако позволят и всеки да носи оръжие предсравяте ли си какво ще стане. Най вероятно първо ще бъдат изтрепани държавните служители. Те го заслужават. На кой идиот му дойде на скъла да създаде подобна каша. Сега държават трябва да обезвъзмезди старите сибственици със земеделска земя подобна на тяхната предишна. Иначе ще има 2 пъти повече недоволни хора.
    • Не
      Не е трудно за разбиране:
      6 -5
      09:06, 17 юли 2020
      Този, който към момента владее имота на онзи с нотариалния акт преди национализацията, също има нотариален акт и е заплатил немалко пари за имота, и много повече, ако вече е построил законна къща върху него, прекарал е ток и вода, оградил го е. Хайде сравнете стойността на така обгрижения жилищен парцел с една земеделска нива на полето??? Да му заплатят къщата и всички разходи по предвръщането на една нива в място за живеене и да си получат земята обратно!!!.
  • 28
    Ве
    Веселина
    11 0
    09:34, 17 юли 2020
    Пълно безумие!
    Ако нотариалния акт не е гаранция за собственост, то кое е???
    Т.нар.първи собственици изобщо платили ли са нещо за правото си безплатно да ползват тези земеделски земи?
    • Ту
      Тулуп
      9 -1
      11:17, 17 юли 2020
      В НЕправова държава, няма гаранция за нищо! Затова хората са по улиците! Чак такова разложение на държавността и историята не помни!
  • 29
    На нас след подадена жалба преди няколко месеца ни изплатиха за 7 декара /земи в параграф 4/300 лева без никакви обяснения и писма. Абсолютна подигравка. 😠 Аз не разбирам на тези жълти стотинки защо общината не си ги изплати, ами стои в черните графи. 🤔
  • 30
    Ад
    адвокат
    12 -2
    10:14, 17 юли 2020
    Половината град е в паника. А реално са раздали много малка част от заповедите по параграфа. Всеки ден ми се обаждат притеснени хора, явно ще се породи в града вълна от недоволство. Ако се търси вина в случая тя е на тези, които не са си свършили работата преди 20 г., когато е приключила процедурата на другите места в страната.
  • 31
    Тъ
    Тъмен замисъл
    11 0
    10:22, 17 юли 2020
    Не смятате ли, че в крайна сметка цялата тази акция е от типа "разделяй и владей" и не цели да реши проблем, а да създаде много нови?
    • О-
      О-о-о, не!
      2 -1
      13:28, 17 юли 2020
      "Не търсете конспирация там, където всичко се обяснява с явна глупост." - би казал Гьоте
  • 32
    Ни
    Николай
    13 -1
    10:56, 17 юли 2020
    Защо сега се разбира за това, при положение че процедурата е започнала много отдавна, по думите на Дечев. Идиоти ли работят по тези места? Не се ли досетихте, че всичко ще гръмне в определен момент. Защо се е забавила разяснителната кампания? г-н Дечев струва ми се че сте слаб ръководител, при положение,че сте имали възможност да разясните на населението в областта какви ще са последствията от тази дейност. Вие лично носите отговорност за последствията. Вие и вашия екип сте единствените отговорни. Това е тежък проблем на цялото население на областта, и Вие сте пренебрегнали този факт. Всички жители на областта години наред ще се наложи да се справят с всичко това, което забъркахте, защото ако наистина бяхте подходили по-далновидно почти всичко щеше да се размине. ИМАМ СЪМНЕНИЕ, ЧЕ ВАШИТЕ ДЕЙСТВИЯ СА ПРОДИКТУВАНИ ОТ СЪВСЕМ ДРУГИ ОБСТОЯТЕЛСТВА. ВСИЧКО ЩЕ СЕ РАЗБЕРЕ СЛЕД ВРЕМЕ.
  • 33
    Ба
    Бай Ганьо от Бадема
    6 -1
    11:02, 17 юли 2020
    Осемдесетте години в миналия век,ни взимаха къща с един декар дворно място,дадоха ни 9 хиляди лева,и на мястото построиха блокове,сега искам да им върна деветте хиляди лева и да върнат местото ми,може и без къщата.
  • 34
    Ее
    Еее баси
    4 0
    12:16, 17 юли 2020
    Станчо е държавата !
  • 35
    За
    Запознат
    5 0
    15:22, 17 юли 2020
    Вижте , кой са адвокатите на наследниците и ще разберете къде е заровено кучето !
  • 36
    ..
    .......
    1 -3
    17:22, 18 юли 2020
    Това са схеми от времето на г-н Иванов . По негово време са озаконени към община Хасково и прехвърлени на лица ( на негови хора ) и разпродадени на втори и трети лица . Сегашният кмет няма нищо общо с това .
  • 37
    Адвокатска кантора!!!
    • Бъ
      Българин
      0 0
      11:50, 19 юли 2020
      Искам да се свържа с Вас ! Публикувайте начин за контакт !
  • 38
    Бъ
    Българин
    0 -1
    11:45, 19 юли 2020
    Наследствените ми права са жертва на подобна "местна мафиотска структура" !
    Ако действително е адвокатска кантора, която се занимава с такива случаи , искам да ВИ посетя и да Ви представя моя казус !
    Можете да се свържете с мен по имейл avousk1@yahoo.fr
  • 39
    Бъ
    Българин
    0 0
    11:52, 19 юли 2020
    Имейла е сгрешен ! Накрая В името липсва i !

Още новини

Последни новини