От х:

Днес в x:

Земите по Параграф 4 в Хасково вече са нанесени в помощен план

1118 ползватели и 209 собственици на земи ще могат да търсят правата си оттук насетне. Това става възможно с приключването на работата на Комисията по Параграф 4 от Закона за собствеността и ползването на земеделските земи. Това са т.нар. „земи за самозадоволяване“, обяви областният управител на Хасково Станислав Дечев.

Помощният план е завършен окончателно и това е първата крачка към възможността собствениците и техните наследници да си получат или парцелите, или обезщетението за одържавените някога земи. Така и ползвателите на новообразуваните имотите преди 1989 година могат да бъдат озаконени.

В рамките на 2000-2003-та година проблемът е бил решен на много места в страната, но община Хасково и община Варна са останали с най-сериозно затлачване по Параграф 4 през годините.

Областната комисията е работила близо година за приключването на обемната работа. С моментното състояние на имотите по Кадастър е направена справка с документите за собственост на някогашните ниви за обща площ от 2 223 декара. От тези площи в регулация на града са  земите в " Кенана" и кварталите " Орфей", "Каменец" и " Изгрев". Земеделски земи са само тези в "Халилево-Юг", обясни главният експерт в Областна администрация-Хасково инж. Венета Вълканова.

До този момент на собствениците на одържавените земи в Хасково не са изплащани пари. Обаче ползвателите, които в годините са придобили право да станат собственици на земите са внесли определените по онова време суми за това. Тези пари стоят в определения преди години фонд в община Хасково. Проблемът в момента обаче е, че платените от ползвателите, получили право на придобиване на съответните имоти суми, вече са обезценени. Тепърва ще трябва да се намери механизъм за изплащане на адекватния размер на обезщетенията, посочи инж. Вълканова.

Следващата крачка за приключването на процедурите по Параграф 4 е на община Хасково с издаването от кмета на индивидуални заповеди на всеки ползвател и собственик, конкретизира областният управител.

С изготвянето на Помощния план обаче собствениците ще могат вече да търсят правата си и по съдебен ред, досега подобни дела са  падали предимно с довода, че няма изработен План, коментира още Станислав Дечев.

Красимира Славова

Facebook коментари

Коментари в сайта (12)

 • 1
  🇧🇬
  🇧🇬
  20 -47
  18:07, 19 сеп 2019
  Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
  • Go
   Goshka
   25 -13
   18:26, 19 сеп 2019
   Майко да не чуват...
  • 🇧🇬
   🇧🇬
   12 -21
   18:32, 19 сеп 2019
   Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара, натиснете тук
  • 🇧🇬
   🇧🇬
   23 -15
   19:45, 19 сеп 2019
   Кики.... Узунджовеца така занули Хасково, че го превърна в две нули..
   Кенеф....
  • Az
   az samo
   35 -13
   19:59, 19 сеп 2019
   Каквото и да става, човек трябва да е изкукуригал за да гласува пак за ГРОБ!
  • On
   One Euro Man
   16 -1
   21:05, 19 сеп 2019
   Да пази Господ сляпо да прогледне
 • 2
  Ки
  кики
  26 -25
  18:37, 19 сеп 2019
  по времето на геоги ивановм града беше китка и бепе чист , а сега герберастите го занулиха,
  • 🇧🇬
   🇧🇬
   17 -12
   19:55, 19 сеп 2019
   Кики, вие там- остатъците от обкръжението на Г. Иванов, дето си мислите, че ще ви се удаде да крадете отново чрез властта......
   Долни жалкари сте всички до един.... . Не, че нещо ново ви казвам, де.... При това - най-обикновени.
  • Ха
   Хасковлия
   9 -2
   08:43, 20 сеп 2019
   До бг-ето:
   Теб кое те кара да мислиш, че Дечев ще е най-най?
   Какво те кара да мислиш,че няма да прави същото, като Г.Иванов?
   Познаваш ли го, знаеш ли му капацитета?
   Защото много хора го познаваме от преди да стане гербераст!
   За кмет, се искат здрави "топки"- нали ме разбираш!
   А и Шайката,която го издига, се доказа като най-уродливата ,крадлива и престъпна организация.
   Нали не искаш примери?
 • 3
  Ян
  Янков
  9 0
  08:47, 20 сеп 2019
  Ясноо!
  Значи дойде време, да се узаконят всички кражби на имоти!
  Нагласихте ли си вече "дукуржума"?
  Браво Дечев, браво ГЕРБ!
 • 4
  Ре
  Реститут
  2 -6
  10:23, 20 сеп 2019
  Благодарение на г- н Дечев си възвърнахме земите в... Виж коментара
 • 5
  Гр
  Гражданин
  1 -1
  10:53, 20 сеп 2019
  Панелните селяни от Куба Орфей и Каменец да не забравят кой им запълни деретата облагороди кварталите. Да благодарят на Георги Иванов защото още щяха да ги хапят бълхите и комарите, с ботуши щяха да газят калта.

Хороскоп за 25.02.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Работната ви заетост ще ви носи добри финансови удовлетворения. Помислете преди да вземете важно решение. Не трябва да бързате, има неща, за които е нужно време за да оцените правилно. Ако се нуждаете от духовна подкрепа, имате от кого да я получите. Близките ви също ще помогнат да се разтоварите.
25 фев 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Този ден е подходящ за подписване на договори и на всякакъв вид споразумения. Възможно е да се появят непредвидени ангажименти, но едва ли има нещо, с което не можете да се справите. Поемете семейния бюджет в свои ръце и не допускайте близките ви да правят необмислени разходи. Вие сте тези, които най-добре биха се справили с тази задача.
25 фев 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Предлага ви се чудесна възможност да приложите вашия богат житейски опит. В служебен план нещата ще се развият неочаквано добре, дори за самите вас, ако съумеете да запазите присъствие на духа и способност да се съсредоточите върху най-главното. Проявете повече разум и търпение към провокациите, отнасящи се до законността и реда.
25 фев 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Имате добри усещания за бъдещето си и интуицията ви подсказва, че сте на прав път. Така е. Днешните доказателства в тяхна подкрепа ще повишат самочувствието ви. Делово предложение ще ви ентусиазира с изгодните за вас перспективи. Не оставяйте партньора си да гадае за намеренията ви, споделете ги и заедно ще ви бъде по-лесно да ги реализирате.
25 фев 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
С решаването на професионални и делови въпроси ще започнете деня си, оставяйки личните за по-късно. В плановете ви влизат и нови начинания, остава да изберете подходящия момент за стартирането им. Влагайки старание и разум, ще привличате на своя страна и силните на деня, което ще ускори успеха ви.
25 фев 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Денят ви ще бъде натоварен, но и успешен. На моменти ще се осланяте на доброто си впечатление, което оставяте у другите и няма да сгрешите. Ще получите добри новини, свързани с бизнеса и това допълнително ще ви активизира. Ще ускорите намирането на необходимите средства за финансиране на бъдещ проект.
25 фев 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Приятна среща ви очаква днес. Споделяте неща, които ви вълнуват от доста време и получавате ценни съвети. Всичко това ще ви подейства наистина разтоварващо. Постарайте се да свършите плановете си за деня, за да сте удовлетворени от себе си.
25 фев 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Денят няма да бъде особено добър за тези, които страдат от хронични заболявания. Вземете нужните превантивни мерки навреме. Не се изкушавайте да съветвате когото и да било. Самочувствието ви е подплатено, но е много вероятно да подведете някой важен за вас човек. Просто има неща, които всеки сам трябва да реши за себе си.
25 фев 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Делово ще пристъпите към изпълнение на предстоящите си задачи и без да губите време в излишни приказки ще се включите във времето. Не пренебрегвайте мнението на колегите си, покажете им, че вярвате в тях, като не изтъквате непрекъснато заслугите си. От умението ви да работите в екип ще зависят и резултатите ви.
25 фев 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Благоприятно за вас ще се развиват деловите ви ангажименти. Ще сложите край на работен проект и удовлетворени от резултатите ще се устремите към нов. Концентрирайте се над главното, проникнете в същината на нещата и на практика ще претворите замисленото. Няма да ви липсва и напрежение, но вие сте свикнали.
25 фев 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Днес ще трябва да измислите стратегия за действие по важен за вас въпрос, тъй като обичайните ви ходове ще се окажат недостатъчни. Бъдете отворени към чужди идеи, тъй като това е начинът да намерите най-подходящата за вас. Флирт на работното място ще ви разконцентрира от работата ви, а това не е желателно. Не бягайте от отговорностите си.
25 фев 2020

Хороскоп за Риби

Риби
С професионалният си подход към служебен проблем ще създадете нужната организация и условия за благоприятното му решаване. Не подценявайте качествата и на партньорите си, работете за общите си интереси и живейте в мир със себе си. Не бъдете мнителни, или поне не го показвайте.
25 фев 2020
Последни новини