От х:

Днес в x:

19 °C

Земите по Параграф 4 в Хасково вече са нанесени в помощен план

1118 ползватели и 209 собственици на земи ще могат да търсят правата си оттук насетне. Това става възможно с приключването на работата на Комисията по Параграф 4 от Закона за собствеността и ползването на земеделските земи. Това са т.нар. „земи за самозадоволяване“, обяви областният управител на Хасково Станислав Дечев.

Помощният план е завършен окончателно и това е първата крачка към възможността собствениците и техните наследници да си получат или парцелите, или обезщетението за одържавените някога земи. Така и ползвателите на новообразуваните имотите преди 1989 година могат да бъдат озаконени.

В рамките на 2000-2003-та година проблемът е бил решен на много места в страната, но община Хасково и община Варна са останали с най-сериозно затлачване по Параграф 4 през годините.

Областната комисията е работила близо година за приключването на обемната работа. С моментното състояние на имотите по Кадастър е направена справка с документите за собственост на някогашните ниви за обща площ от 2 223 декара. От тези площи в регулация на града са  земите в " Кенана" и кварталите " Орфей", "Каменец" и " Изгрев". Земеделски земи са само тези в "Халилево-Юг", обясни главният експерт в Областна администрация-Хасково инж. Венета Вълканова.

До този момент на собствениците на одържавените земи в Хасково не са изплащани пари. Обаче ползвателите, които в годините са придобили право да станат собственици на земите са внесли определените по онова време суми за това. Тези пари стоят в определения преди години фонд в община Хасково. Проблемът в момента обаче е, че платените от ползвателите, получили право на придобиване на съответните имоти суми, вече са обезценени. Тепърва ще трябва да се намери механизъм за изплащане на адекватния размер на обезщетенията, посочи инж. Вълканова.

Следващата крачка за приключването на процедурите по Параграф 4 е на община Хасково с издаването от кмета на индивидуални заповеди на всеки ползвател и собственик, конкретизира областният управител.

С изготвянето на Помощния план обаче собствениците ще могат вече да търсят правата си и по съдебен ред, досега подобни дела са  падали предимно с довода, че няма изработен План, коментира още Станислав Дечев.

Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (12)

 • 1
  🇧🇬
  🇧🇬
  20 -47
  18:07, 19 сеп 2019
  Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
  • Go
   Goshka
   25 -13
   18:26, 19 сеп 2019
   Майко да не чуват...
  • 🇧🇬
   🇧🇬
   12 -21
   18:32, 19 сеп 2019
   Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара, натиснете тук
  • 🇧🇬
   🇧🇬
   23 -15
   19:45, 19 сеп 2019
   Кики.... Узунджовеца така занули Хасково, че го превърна в две нули..
   Кенеф....
  • Az
   az samo
   35 -13
   19:59, 19 сеп 2019
   Каквото и да става, човек трябва да е изкукуригал за да гласува пак за ГРОБ!
  • On
   One Euro Man
   16 -1
   21:05, 19 сеп 2019
   Да пази Господ сляпо да прогледне
 • 2
  Ки
  кики
  26 -25
  18:37, 19 сеп 2019
  по времето на геоги ивановм града беше китка и бепе чист , а сега герберастите го занулиха,
  • 🇧🇬
   🇧🇬
   17 -12
   19:55, 19 сеп 2019
   Кики, вие там- остатъците от обкръжението на Г. Иванов, дето си мислите, че ще ви се удаде да крадете отново чрез властта......
   Долни жалкари сте всички до един.... . Не, че нещо ново ви казвам, де.... При това - най-обикновени.
  • Ха
   Хасковлия
   9 -2
   08:43, 20 сеп 2019
   До бг-ето:
   Теб кое те кара да мислиш, че Дечев ще е най-най?
   Какво те кара да мислиш,че няма да прави същото, като Г.Иванов?
   Познаваш ли го, знаеш ли му капацитета?
   Защото много хора го познаваме от преди да стане гербераст!
   За кмет, се искат здрави "топки"- нали ме разбираш!
   А и Шайката,която го издига, се доказа като най-уродливата ,крадлива и престъпна организация.
   Нали не искаш примери?
 • 3
  Ян
  Янков
  9 0
  08:47, 20 сеп 2019
  Ясноо!
  Значи дойде време, да се узаконят всички кражби на имоти!
  Нагласихте ли си вече "дукуржума"?
  Браво Дечев, браво ГЕРБ!
 • 4
  Ре
  Реститут
  2 -6
  10:23, 20 сеп 2019
  Благодарение на г- н Дечев си възвърнахме земите в... Виж коментара
 • 5
  Гр
  Гражданин
  1 -1
  10:53, 20 сеп 2019
  Панелните селяни от Куба Орфей и Каменец да не забравят кой им запълни деретата облагороди кварталите. Да благодарят на Георги Иванов защото още щяха да ги хапят бълхите и комарите, с ботуши щяха да газят калта.

Хороскоп за 27.05.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Направете така днес, че от всяко нещо, което научавате да извличате нещо полезно за личното си усъвършенстване. Денят ви ще е наситен с емоции, повечето приятни и повод за това ще е работата ви и свързаните с нея хора. Успявате с всеки да намерите общ език и това значително улеснява общуването ви. Контактите, които ще осъществите днес ще са ви от голяма полза за в бъдеще.
27 май 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Отговорността на работното място днес ще е голяма, тъй като вие ще трябва да взимате решенията по определен въпрос. Естествено можете да разчитате на способността си разумно да преценявате ситуацията, но не подценявайте и съветите на хората около вас. Постигате впечатляващи резултати в нова област, за която дори не сте и предполагали.
27 май 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Не пестете труда си, усърдието ви ще се възнагради с професионални успехи и приятни емоции. В обкръжението ви има някой, който е с добри намерения и таи надежди към вас. Дайте воля на желанието си да разпуснете и да наситите душата си с приятни изживявания. Пазете се от настинка, не стойте на течение.
27 май 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Професионалните ви изяви днес ще повишат популярността ви и направят възможно по-бързото ви издигане в йерархията. Ще се съобразяват с решенията ви, което означава и по-големи отговорности. Вие от своя страна ще положите усилия, за да се приспособите към новите условия. Приятна изненада от скъп на сърцето ви човек.
27 май 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Новите идеи, които господстват на работното ви място напоследък няма да подминат и вас. Наистина има с какво да допринесете в тази област, но ще трябва да изложите по-обосновано вижданията си. Не се надявайте че първоначалните отзиви ще бъдат блестящи. Ще трябва да си извоювате нови позиции. Получавате пълна подкрепа от близките си.
27 май 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Въоръжете се с търпение при работата си днес, само така ще успеете да изпълните плановете си за деня. В личен план няма за какво да се притеснявате. Вашият партньор се отнася с разбиране и подкрепа към нещата, които ви вълнуват. Намерете повече време за него. Вечерта ще имате възможност да проведете отдавна отлаган разговор.
27 май 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Делови причини могат да променят плановете ви за деня. Решаване на финансов въпрос ще ви направи активни, но случаят не е за изпускане. Амбицирани сте да дадете всичко от себе си, осигурявайки си по-добра печалба. Близките ви ще поемат от грижите по дома, предвид заетостта ви.
27 май 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Околните ще ви изненадат приятно и по елегантен начин. Ще погледнете от друг ъгъл на проблемите на близките си и може би ще намерите добро решение за тях или поне ще ги накарате да се замислят. Дайте шанс на човек, към когото сте резервирани. Моментът е подходящ да се сдобрите.
27 май 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Нетърпеливи сте да споделите идеите си с хората, с които можете да ги осъществите. Денят ще ви предложи изненади, от вас зависи те да са приятни. Не бързайте да давате оценка на нечии труд, запазете мнението си за по-късно, когато резултатите ще са вече известни.
27 май 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Вълнувате се прекалено много от предстоящо събитие, и се задоволявате да правите само незначителни неща. Чувствате се объркани и неспособни да вземете сами важно решение. Спасението е не да отбягвате околните, а да споделите с тях тревогите си. Ще се изненадате колко много ще ви помогнат.
27 май 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Можете да получите доста добра оферта за работа днес или пък очаквайте благоприятно развитие на професионалните си дела. Всичко свързано с работата ви днес ще бъде положително. Материалното изражение на благоприятното стечение на обстоятелствата също е внушително. Може би днес ще успеете да покриете дълговете си(доколкото ги имате) и да си позволите позабравени удоволствия.
27 май 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Консултирайте се по делови въпроси, ако информираността ви не е достатъчна, за да не допуснете грешки. Не режете мостовете с онези, с които пътищата ви се разделят. Някога отново пак ще се срещнете и ще продължите заедно напред, такава е съдбата ви. Тенденция към стабилизиране на финансовото ви положение ще се задълбочи.
27 май 2020
Последни новини