От х:

Днес в x:

25 °C

Земите по Параграф 4 в Хасково вече са нанесени в помощен план

1118 ползватели и 209 собственици на земи ще могат да търсят правата си оттук насетне. Това става възможно с приключването на работата на Комисията по Параграф 4 от Закона за собствеността и ползването на земеделските земи. Това са т.нар. „земи за самозадоволяване“, обяви областният управител на Хасково Станислав Дечев.

Помощният план е завършен окончателно и това е първата крачка към възможността собствениците и техните наследници да си получат или парцелите, или обезщетението за одържавените някога земи. Така и ползвателите на новообразуваните имотите преди 1989 година могат да бъдат озаконени.

В рамките на 2000-2003-та година проблемът е бил решен на много места в страната, но община Хасково и община Варна са останали с най-сериозно затлачване по Параграф 4 през годините.

Областната комисията е работила близо година за приключването на обемната работа. С моментното състояние на имотите по Кадастър е направена справка с документите за собственост на някогашните ниви за обща площ от 2 223 декара. От тези площи в регулация на града са  земите в " Кенана" и кварталите " Орфей", "Каменец" и " Изгрев". Земеделски земи са само тези в "Халилево-Юг", обясни главният експерт в Областна администрация-Хасково инж. Венета Вълканова.

До този момент на собствениците на одържавените земи в Хасково не са изплащани пари. Обаче ползвателите, които в годините са придобили право да станат собственици на земите са внесли определените по онова време суми за това. Тези пари стоят в определения преди години фонд в община Хасково. Проблемът в момента обаче е, че платените от ползвателите, получили право на придобиване на съответните имоти суми, вече са обезценени. Тепърва ще трябва да се намери механизъм за изплащане на адекватния размер на обезщетенията, посочи инж. Вълканова.

Следващата крачка за приключването на процедурите по Параграф 4 е на община Хасково с издаването от кмета на индивидуални заповеди на всеки ползвател и собственик, конкретизира областният управител.

С изготвянето на Помощния план обаче собствениците ще могат вече да търсят правата си и по съдебен ред, досега подобни дела са  падали предимно с довода, че няма изработен План, коментира още Станислав Дечев.

Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (14)

 • 1
  🇧🇬
  🇧🇬
  21 -60
  18:07, 19 сеп 2019
  Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
  • Go
   Goshka
   29 -14
   18:26, 19 сеп 2019
   Майко да не чуват...
  • 🇧🇬
   🇧🇬
   14 -26
   18:32, 19 сеп 2019
   Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара, натиснете тук
  • 🇧🇬
   🇧🇬
   26 -19
   19:45, 19 сеп 2019
   Кики.... Узунджовеца така занули Хасково, че го превърна в две нули..
   Кенеф....
  • Az
   az samo
   40 -14
   19:59, 19 сеп 2019
   Каквото и да става, човек трябва да е изкукуригал за да гласува пак за ГРОБ!
  • On
   One Euro Man
   20 -2
   21:05, 19 сеп 2019
   Да пази Господ сляпо да прогледне
 • 2
  Ки
  кики
  32 -29
  18:37, 19 сеп 2019
  по времето на геоги ивановм града беше китка и бепе чист , а сега герберастите го занулиха,
  • 🇧🇬
   🇧🇬
   20 -15
   19:55, 19 сеп 2019
   Кики, вие там- остатъците от обкръжението на Г. Иванов, дето си мислите, че ще ви се удаде да крадете отново чрез властта......
   Долни жалкари сте всички до един.... . Не, че нещо ново ви казвам, де.... При това - най-обикновени.
  • Ха
   Хасковлия
   12 -3
   08:43, 20 сеп 2019
   До бг-ето:
   Теб кое те кара да мислиш, че Дечев ще е най-най?
   Какво те кара да мислиш,че няма да прави същото, като Г.Иванов?
   Познаваш ли го, знаеш ли му капацитета?
   Защото много хора го познаваме от преди да стане *********!
   За кмет, се искат здрави "топки"- нали ме разбираш!
   А и Шайката,която го издига, се доказа като най-уродливата ,крадлива и престъпна организация.
   Нали не искаш примери?
 • 3
  Ян
  Янков
  13 0
  08:47, 20 сеп 2019
  Ясноо!
  Значи дойде време, да се узаконят всички кражби на имоти!
  Нагласихте ли си вече "дукуржума"?
  Браво Дечев, браво ГЕРБ!
 • 4
  Ре
  Реститут
  3 -12
  10:23, 20 сеп 2019
  Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
 • 5
  Гр
  Гражданин
  6 -4
  10:53, 20 сеп 2019
  Панелните селяни от Куба Орфей и Каменец да не забравят кой им запълни деретата облагороди кварталите. Да благодарят на Георги Иванов защото още щяха да ги хапят бълхите и комарите, с ботуши щяха да газят калта.
 • 6
  Ах
  ах какви коментари ....
  6 0
  18:42, 16 юли 2020
  Пълни глупости сте коментирали тука и на никой през ум не му е минало какъв ужас ще започне след като са направили това ....така ли се съобщават подобни новини.Казваме го, много сме доволни от това дето сме го направили .... но никой не каза на хората какво значи това.Нямам думи.Идиоти.
 • 7
  Аг
  Агенция
  1 0
  18:00, 21 юли 2020
  Цените на Кенана падат главоломно.Няма кой да купи там имот от сега нататък...

Хороскоп за 29.09.2020

Хороскоп за Овен

Овен
С подходящи аргументи и с приветливо поведение ще впечатлявате аудиторията, без да се натоварвате емоционално. Добрите познания, опит и ерудиция ще ви позволят да предвидите точните ходове, откривайки добри перспективи за себе си. С доказаните си качества ще привличате интереса към себе си и ще получите интересно предложение.
29 сеп 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Има реална опасност да разпилеете енергията си за дреболии. Може би си поставяте прекалено много задачи. Ориентирайте се към практичната страна на нещата и си дайте сметка доколко плановете ви са приложими. Заемете се с най-лесно изпълнимите и ще останете удовлетворени. Помислете за предстоящо начинание.
29 сеп 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Някои от вас недооценяват подкрепата, която ви се предлага. Колкото по-рано установите предимствата, толкова по-добре за вас. Не допускайте неловка ситуация да промени намеренията ви. Момента е подходящ за действия и не спирайте да сте активни. Здравословните ви проблеми вече отшумяват и това е достатъчен мотив да се отдадете на желанията си.
29 сеп 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Благоприятен ден за тези, които се занимават с бизнес. Контактите ви днес ще са ползотворни, ако успеете да бъдете едновременно убедителни и дипломатични. Не пренебрегвайте деловите си ангажименти, имате добри шансове за постигане на нещо значимо. Опитайте се да релаксирате вечерта.
29 сеп 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Трудолюбието и позитивното ви мислене ще запазят тенденцията на добрите развития около вас. Държанието ви се възприема добре и това е възможност да наложите идеите си, стига те да са в полза на повече хора. Не позволявайте лошото настроение на околните да ви влияе негативно.
29 сеп 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Време е да наложите ред в мислите си, хаоса, който ви владее ви причинява щети. Започване на нова работа е сред приоритетите, но има и друго, което бихте желали да реализирате. Пътуване или събитие, свързано със семейството ще провокира у вас по-вълнуващи емоции. Не пренебрегвайте хората до себе си, с чиято любов и подкрепа ще стигнете далече.
29 сеп 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Вътрешен порив ще ви кара да търсите близостта на хора, които до сега са стояли в периферията на контактите ви. Нечии чувства ще ви покажат, че сте желани и значими за някого. Безспорно щастието ще ви озари, но няма да пренебрегнете бизнеса си. Нови идеи ще ви помогнат да се разгърнете и успеете в начинанията си.
29 сеп 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
За да имате успешен ден, ще ви се наложи отрано да организирате делата си и да работите концентрирано върху всяка част от работата си. В противен случай ще разпилеете енергията си и ще загубите ценно време. Разчитайте предимно на себе си, особено за важни дела. Научаване добри новини, касаещи ваш много близък човек.
29 сеп 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Смело и с хъс ще навлезете в бизнес, който е нов за вас. Имате опит в новите дейности, ще се справите и сега. В здравословно отношение не сте застрашени от физически сривове. Настроението ви ще се подобри вечерта, може би защото до себе си ще имате желан човек.
29 сеп 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Усилията ви изглежда са повече от предвидените, но за това пък ще получите приходи,.които ще надминат очакваното. Не бъдете алчни и приемете това, което ви се предлага. Прибързаните решения както винаги няма да ви донесат предимство, за това, ако е възможно избегнете ги. Очаква ви ново запознанство.
29 сеп 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Днес ще ви се наложи да промените плановете си, тъй като едва ли срещате нужното съдействие, за да ги осъществите. Нека това обаче не ви притеснява, тъй като просто момента не е подходящ, затова ще ви се наложи да изчакате с действията си. Приятел ще ви предложи нещо, на което трудно ще устоите. Опитвате нещо ново вечерта, което ви въодушевява.
29 сеп 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Срещайки подкрепата на околните, ще се разгърнете в много посоки, окрилени от добрите взаимоотношения. С изненада ще откриете възможност за изгодна инвестиция и няма да се губите в съмнения, а ще действате. Лични срещи, на някои от които ще вземате важни решения за бъдещето си.
29 сеп 2020
Последни новини