От х:

Днес в x:

25 °C

Земите по Параграф 4 в Хасково вече са нанесени в помощен план

1118 ползватели и 209 собственици на земи ще могат да търсят правата си оттук насетне. Това става възможно с приключването на работата на Комисията по Параграф 4 от Закона за собствеността и ползването на земеделските земи. Това са т.нар. „земи за самозадоволяване“, обяви областният управител на Хасково Станислав Дечев.

Помощният план е завършен окончателно и това е първата крачка към възможността собствениците и техните наследници да си получат или парцелите, или обезщетението за одържавените някога земи. Така и ползвателите на новообразуваните имотите преди 1989 година могат да бъдат озаконени.

В рамките на 2000-2003-та година проблемът е бил решен на много места в страната, но община Хасково и община Варна са останали с най-сериозно затлачване по Параграф 4 през годините.

Областната комисията е работила близо година за приключването на обемната работа. С моментното състояние на имотите по Кадастър е направена справка с документите за собственост на някогашните ниви за обща площ от 2 223 декара. От тези площи в регулация на града са  земите в " Кенана" и кварталите " Орфей", "Каменец" и " Изгрев". Земеделски земи са само тези в "Халилево-Юг", обясни главният експерт в Областна администрация-Хасково инж. Венета Вълканова.

До този момент на собствениците на одържавените земи в Хасково не са изплащани пари. Обаче ползвателите, които в годините са придобили право да станат собственици на земите са внесли определените по онова време суми за това. Тези пари стоят в определения преди години фонд в община Хасково. Проблемът в момента обаче е, че платените от ползвателите, получили право на придобиване на съответните имоти суми, вече са обезценени. Тепърва ще трябва да се намери механизъм за изплащане на адекватния размер на обезщетенията, посочи инж. Вълканова.

Следващата крачка за приключването на процедурите по Параграф 4 е на община Хасково с издаването от кмета на индивидуални заповеди на всеки ползвател и собственик, конкретизира областният управител.

С изготвянето на Помощния план обаче собствениците ще могат вече да търсят правата си и по съдебен ред, досега подобни дела са  падали предимно с довода, че няма изработен План, коментира още Станислав Дечев.

Красимира Славова


 


 

Facebook коментари

Коментари в сайта (12)

 • 1
  🇧🇬
  🇧🇬
  20 -47
  18:07, 19 сеп 2019
  Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
  • Go
   Goshka
   25 -13
   18:26, 19 сеп 2019
   Майко да не чуват...
  • 🇧🇬
   🇧🇬
   12 -21
   18:32, 19 сеп 2019
   Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара, натиснете тук
  • 🇧🇬
   🇧🇬
   23 -15
   19:45, 19 сеп 2019
   Кики.... Узунджовеца така занули Хасково, че го превърна в две нули..
   Кенеф....
  • Az
   az samo
   35 -13
   19:59, 19 сеп 2019
   Каквото и да става, човек трябва да е изкукуригал за да гласува пак за ГРОБ!
  • On
   One Euro Man
   16 -1
   21:05, 19 сеп 2019
   Да пази Господ сляпо да прогледне
 • 2
  Ки
  кики
  26 -25
  18:37, 19 сеп 2019
  по времето на геоги ивановм града беше китка и бепе чист , а сега герберастите го занулиха,
  • 🇧🇬
   🇧🇬
   17 -12
   19:55, 19 сеп 2019
   Кики, вие там- остатъците от обкръжението на Г. Иванов, дето си мислите, че ще ви се удаде да крадете отново чрез властта......
   Долни жалкари сте всички до един.... . Не, че нещо ново ви казвам, де.... При това - най-обикновени.
  • Ха
   Хасковлия
   9 -2
   08:43, 20 сеп 2019
   До бг-ето:
   Теб кое те кара да мислиш, че Дечев ще е най-най?
   Какво те кара да мислиш,че няма да прави същото, като Г.Иванов?
   Познаваш ли го, знаеш ли му капацитета?
   Защото много хора го познаваме от преди да стане гербераст!
   За кмет, се искат здрави "топки"- нали ме разбираш!
   А и Шайката,която го издига, се доказа като най-уродливата ,крадлива и престъпна организация.
   Нали не искаш примери?
 • 3
  Ян
  Янков
  9 0
  08:47, 20 сеп 2019
  Ясноо!
  Значи дойде време, да се узаконят всички кражби на имоти!
  Нагласихте ли си вече "дукуржума"?
  Браво Дечев, браво ГЕРБ!
 • 4
  Ре
  Реститут
  2 -6
  10:23, 20 сеп 2019
  Благодарение на г- н Дечев си възвърнахме земите в... Виж коментара
 • 5
  Гр
  Гражданин
  1 -1
  10:53, 20 сеп 2019
  Панелните селяни от Куба Орфей и Каменец да не забравят кой им запълни деретата облагороди кварталите. Да благодарят на Георги Иванов защото още щяха да ги хапят бълхите и комарите, с ботуши щяха да газят калта.

Хороскоп за 15.10.2019

Хороскоп за Овен

Овен
В работата си срещнете разбиране и с общи усилия ще приключите задачите си днес. Някои от вас ще получат очакваните финансови средства, с които ще започнат своя нов бизнес. Активността ви по отношение на предстоящо събитие ще е голяма и така си осигурявате безпрепятственото му осъществяване.
15.10.2019

Хороскоп за Телец

Телец
Този ден ще е особено успешен за онези от вас, които се занимават с търговска или някакъв вид посредническа дейност. Успявате да реализирате свой проект, който дълго време е чакал удобен случай. Очаква ви скорошна стабилизация във финансов план, която ще ви даде възможност да си отдъхнете. Зарадвайте свой близък с нещо, за което знаете че ще му хареса.
15.10.2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Не бъдете нетърпеливи. Възможна е ситуация, провокирана от невъзможността ви да влезете в тон с околните. Изяснете пред себе си причините за подобно настроение. Ако ви измъчват парични проблеми, много скоро ще се зарадвате на неочаквани приходи. В любовта обаче ще ви се наложи да се разделите с обзелата ви апатия.
15.10.2019

Хороскоп за Рак

Рак
Този ден ви предлага различни изненади в професионален и личен план. Заети сте с твърде много неща наведнъж, което в определен момент може да се окаже доста изтощително. Преценете на което можете да се посветите в момента и не се колебайте да отложите останалите си ангажименти. Сърдечният ви партньор ще ви разбере и подкрепи решението ви.
15.10.2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Имате добри професионални шансове днес, които обаче ще трябва да използвате докрай и без колебание. За предпочитане е да действате самостоятелно, тъй като това ви гарантира по-бърз напредък и независимост. Бихте могли да имате проблеми само когато ви се наложи да взимате важни решения, но бъдете сигурни че близките ви няма да ви лишат от съветите си в такъв момент.
15.10.2019

Хороскоп за Дева

Дева
При част от вас днес се наблюдава временен застой в професионалното развитие, но това съвсем не бива да ви притеснява. Имате възможност добре да обмислите позициите си и да намерите своите бъдещи шансове за реализация. Ваш близък се заема с нещо, което е твърде неподходящо за него, вие можете да се произнесете деликатно по този въпрос.
15.10.2019

Хороскоп за Везни

Везни
Имате много добри шансове през този ден, но е желателно да не допускате емоциите да ви пречат при взимането на решения. Действайте трезво и имайте предвид мнението на околните, което при всички случаи ще ви е от полза. Увереността е ваша силна черта и тя ви извежда с крачка напред пред останалите. Превърнете това в основното си предимство днес.
15.10.2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
С хубави мисли ще посрещнете утрото и ще се радвате на живота си. Все повече осъзнавате колко щастливи хора сте, щом имате възможността да се занимавате с нещата, които ви доставят удоволствие и до себе си имате своите близки. Благородното ви отношение към някого ще му помогне.
15.10.2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Можете да получите много добро предложение в личен или професионален план стига да проявите необходимата гъвкавост да направите компромис. Ще имате и достатъчно време за почивка и забавления, просто не пренебрегвайте непосредствените си ангажименти. Многообещаващ флирт вечерта ще ви донесе нужното ви разнообразие и ще отвлече мислите ви в много приятна насока.
15.10.2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Обстановката около вас е благоприятна и някои съмнения, които сте имали до сега ще отпаднат сами. Желанието ви да успеете в дадено начинание е силно и в известна степен обременяващо. Изяснете за себе си приоритетите, които сте си поставяли и не робувайте на прекаления си максимализъм.
15.10.2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
По-малко говорете и повече слушайте какво се говори. С такова поведение е сигурно, че ще избегнете грешките и ще привлечете интереса към себе си. По отношение очакванията към вас се отнесете спокойно и направете необходимото, за да не разочаровате онези, които ви вярват.
15.10.2019

Хороскоп за Риби

Риби
Успешен ден, особено за бизнеса. Задължително изпипвайте всички детайли при сключване на договори и сделки, за да спечелите. При общуването с околните бъдете по-търпеливи, за да не попаднете в конфликтна ситуация. Получавате средствата, от които отдавна имате нужда. Разбирателство и спокойствие у дома.
15.10.2019
Последни новини