От х:

Днес в x:

23 °C

Дали деветата планета не е черна дупка с размер на грейпфрут? Нов огромен телескоп ще търси отговора

  От години една от мистериите в Космоса, за която изследователите спорят, е наличието на Девета планета в Слънчевата система. Освен добре познатите ни осем, от които последна е Нептун, някои поддържат теорията, че има и още един неразгадан досега космически обект, който продължава да буди любопитство.

  А една предстояща изследователска мисия ще има възможността да ни даде повече яснота по въпроса. Тя ще има за цел и да потвърди или опровергае теорията, че Деветата планета всъщност е черна дупка с големината на грейпфрут.

  В последните години изследователите забелязват необичайно струпване на т.нар. транснептунови обекти около последната позната планета в Слънчевата система. Според тях, то може да се дължи на гравитацията на космически обект, който е вероятно да е и въпросната Девета планета.

  В края на 2022 г. ще започне всеобхватното Legacy Survey of Space and Time с огромен телескоп, който се изгражда в чилийската част на Андите. Очаква се в обсерваторията да се извършват проучвания с голяма чувствителност и точност, като един от акцентите им ще бъде именно тъмната материя в Космоса, предава Space.

  Ще се проучват потенциално опасни за нашата планета астероиди, както и нови теории за възникването на Млечния път и Слънчевата система. Ще се изследват и черните дупки, които се откриват чрез радиацията, която поглъщаната материя излъчва под формата на светлина по пътя си към същността на бездната.

  Така ще се даде отговор и на въпроса съществува ли наистина Деветата планета в Слънчевата система, черна дупка ли е тя и каква е връзката й със създаването на нашата галактика.

  Източник: LifeStyle

  Коментари в сайта

  Последни новини