От х:

Днес в x:

Астрономи определиха най-горещото място във Вселената

Учени от Харвардския университет определиха, че според съществуващите данни най-горещото място във Вселената е квазар 3C273. Това е ярко блестяща област около свръхмасивна черна дупка, разположена на разстояние 2,4 милиарда светлинни години от Земята, съобщи Live Science.

Проучване на обсерваторията Грийнбанк в Западна Вирджиния установи, че основната температура на региона е около 10 трилиона келвина (над 10 трилиона градуса по Фаренхайт и Целзий). За сравнение, повърхностната температура на Слънцето е 5500 градуса по Целзий.

Като всяка черна дупка, квазар 3C273 има толкова силна гравитация, че нищо, дори светлината, не може да избяга от зоната на привличане. Той е заобиколен от пръстен от газ, известен също като акреционен диск. Тъй като молекулите се засмукват в черната дупка с висока скорост, триенето в резултат на сблъсъци между тях може да доведе до повишаване на температурата с трилиони градуси, обясниха учените.

Свръхвисоките температури могат да се образуват временно поради експлозии. Така две неутронни звезди при сблъсък са способни да достигнат нагряване до 800 милиарда градуса по Целзий. Но такива експлозии бързо изгасват.

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини