От х:

Днес в x:

В Сибир откриха гравюри на биещи се камили на 13 хил. години

Изображение 1 от 2

    В Сибир бяха открити най-старите гравюри на животни, изобразяващи бой на камили отпреди 13 хиляди години, пише "Дейли Експрес".

    Те са били сътворени върху бивна от мамут с дължина 1,5 метра. Изобразени са четири камили и един човек в камилска кожа. Открити са по поречието на река Том в Западен Сибир.

    Изобразени са две биещи се камили с преплетени шии - типична сцена за самците през размножителния сезон.

    Датирани са чрез бивната на мамута и са най-старите изображения на камили в Азия. В региона има и пещерни рисунки на тези животни от същия период. Най-старата нарисувана камила е от Капова пещера в Уралските планини отпреди 19 хиляди години.

    Но новооткритите гравюри са малко по-различни, защото изобразяват самци в схватка, противопоставящи се шия в шия. Останалите животни от този вид, издълбани в бивната, са със стрели от лъкове по телата. А ловец е успял да са промъкне незабелязано до тях в камилска кожа.

    Автор на проучването е д-р Юрий Есин. Всъщност бивната е била открита още през 1988 година по време на строителни работи , но останала неизследвана, докато на нея не се натъкнали учените от Хакаския изследователски институт начело с д-р Есин.

    Хората по тези места са били ловци на мамути през Старокаменната епоха, но са притежавали техники и за лов на камили. Гравюрите са направени с много тънък и остър инструмент, способен да прави плитки бразди с широчина 0,1-0,15 милиметра.

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини