От х:

Днес в x:

По 30 нови пожара дневно. Извънредно положение е обявено в Сибир

Властите в Далечния изток на Русия обявиха извънредно положение в понеделник, тъй като летните горски пожари се разпространяват бързо, разгаряни от горещините и гръмотевичните бури.

Ръководителят на Република Саха (Якутия) написа в приложението за съобщения "Телеграм", че повече от 110 горски пожара бушуват на около 61 хил. хектара, приблизително три четвърти от размера на Ню Йорк, пише "Ройтерс".

"През последните дни имаше силна жега, гръмотевичната дейност се засили, което е причината за сложността на ситуацията", пише Айсен Николаев.

В 18 ч. местно време (12 ч. българско) температурата в Якутия е 29 градуса, спад от максималните 32 градуса, достигнати в понеделник. Прогнозата за времето е запазване на жегите поне още една седмица.

Руската агенция "Интерфакс" съобщи, че 620 души и 33 наземни машини и самолети участват в гасенето на пожарите. Няма непосредствени заплахи за населените места, се казва в съобщението. Населението на Саха, най-големият регион на Русия, е приблизително един милион.

Саха утрои бюджета си за борба с пожарите тази година, каза Николаев на президента Владимир Путин през май.

"Интерфакс" цитира Николаев да казва, че в понеделник най-високите температури в Якутия "далеч надхвърлят 30 градуса".

"Сухите гръмотевични бури доведоха до увеличаване на пожарите в последните дни. Всеки ден броят им расте с 20 - 30, въпреки че ежедневно се загасяват по 10 - 20. Сега е необходимо да се предприемат засилени мерки, за да се предотврати по-нататъшно влошаване на ситуацията", казва Николаев.

Горските пожари станаха по-интензивни в Русия през последните сезони, подпомогнати от необичайно високите температури в Сибир, предизвикани от изменението на климата. Те отделят милиони тонове въглерод и други замърсители в атмосферата всяка година.

Сезонът на пожарите през 2021 г. беше най-големият досега в Русия, с 18.8 милиона хектара унищожени гори според руския клон на "Грийнпийс" - около два пъти размера на остров Ирландия.

Граничеща със Северния ледовит океан на север, Якутия е особено предразположена към екстремно време. Пожарите през 2021 г. там поставиха рекорди за емисии. За първи път в историята дим от горските пожари достигна Северния полюс.

Еколозите предупредиха, че горските пожари могат да ускорят размразяването на сибирската вечна замръзналост и торфищата, освобождавайки в атмосферата въглерода, съхраняван в замръзналата тундра, увеличавайки още повече въглеродните емисии, смятани за основен виновник за климатичните промени.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини