От х:

Днес в x:

Коментарите на Путин за финансирането на "Вагнер" разкриват ролята ѝ в Украйна, заяви в Хага украинският главен прокурор

Неотдавнашните коментари на руския президент Владимир Путин за финансирането от държавата на руската частна военна компания „Вагнер" е „нещо като пряко доказателство", че наемниците на групировката са били незаконно военно формирование на руската армия във войната в Украйна, каза тази седмица украинският главен прокурор Андрий Костин пред Ройтерс.

Путин каза миналата седмица, че „Вагнер" и нейният основател, Евгений Пригожин, са получили почти 2 млрд. долара от Русия през изминалата година.

Костин коментира тази тема в Хага, където присъства днес на откриването на Международен център за преследване на пръстъплението агресия.

Украинският главен прокурор каза, че неговата канцелария е категоризирала Пригожин като заподозрян по време на разследвания тази година и че бойците на „Вагнер" са отговорни за едни от най-сериозните военни престъпления от началото на руската инвазия в Украйна.

Въпреки опитите на Русия да разграничи силите на „Вагнер" от руската армия, коментарите на Путин миналата година за финансирането от бюджета на наемническата групировка е "нещо като пряко доказателство, че те не са само де факто, но вероятно и незаконно са също част от руската армия", каза Костин. Използването на наемници от държави, въвлечени във въоръжени конфликти, е забранено от Женевските конвенции.

Сред близо 93 000 случая на потенциални военни престъпления, разследвани от канцеларията на украинския главен прокурор, много са извършени от „Вагнер", каза Костин.

Те са отговорни за едни от „най-жестоките престъпления срещу наши цивилни и военнопленници", допълни украинският главен прокурор.

Групировката „Вагнер" представлява заплаха не само за Украйна, но за мира и сигурността в много държави, включително от Латинска Америка, Африка и Близкия изток, каза Костин.

Той призова съюзниците на Украйна, включително САЩ и Великобритания, да категоризират „Вагнер" като терористична организация, за да може тя да бъде съдебно преследвана, а активите ѝ  замразени.

„Пригожин вече е заподозрян по наказателни дела в Украйна, но главният въпрос е да се спре дейността на подобни групировки", обобщи Костин.

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини