От х:

Днес в x:

8 °C

Заради ръста на заболели от ковид-19 Областният щаб реши-масови проверки за спазване на мерките от понеделник

Изображение 1 от 2

    През следващата седмица взаимните усилия между държавните институции и общините ще бъдат насочени към засилен контрол за спазване на противоепидемичните мерки

    Свикан от областния управител Недялко Славов, днес Областният щаб за противодействие на разпространението на COVID – 19 проведе заседание в разширен състав с участието на кметовете на общините от региона. На дневен ред бяха поставени за разглеждане и обсъждане темите, свързани с актуалната епидемична обстановка в област Смолян.

    „Докладвахме в синтезиран вид за ситуацията във всяка една от административните области и изразихме мнение относно предприемане на допълнителни мерки. Предложихме кметовете не само на общини, но и населени места да се упълномощят и да имат основа за упражняване на контрол върху спазването на противоепидемичните мерки. Споделеното от нас беше взето под внимание и аргументирано в заповедта от вчера на Министъра на здравеопазването. Другата обсъждана тема по време на видеоконферентната връзка беше координацията между държавните институции и общини за осъществяване на контрол, според делегираните им правомощия и компетентност. Получихме указания от Министър-председателя в три направления – управление на медицинските ресурси в доболничната и болничната помощ и създаване на организация, така че да е възможно поемане на случаите на заразени с коронавирус пациенти, според нуждата от хоспитализация и лечение; по-стриктен и по-масиран контрол за спазване на противоепидемичните мерки в координация между държавни институции и общини; възможност да се въвеждат допълнителни мерки, приложими за съответната област по преценка на областния или общинските кризисни щабове.“. 

    Славов представи информация от участието си във видеоконферентна среща между министър-председателя Борисов, Националния оперативен щаб и областните управители. След обсъждане на актуалната обстановка с COVID-19, докладвана от здравния министър Кирил Ананиев, се взе решение да се върнат част от противоепидемичните мерки. Той запозна присъстващите с основните акценти в Заповед № РД-01-393/09.07.2020 г. на Министъра на здравеопазването, която влиза в сила от днес.

    По данни на РЗИ, към днешна дата-10 юли, установените случаи на COVID-19 в област Смолян наброяват 369. От март до 30 май случаите са 43, за месец юни – 272, а от началото на месеца до 09 юли – 54. Според анализа на общопрактикуващите лекари, клиничната картина се проявява без симптоматика при 76% от заразените, около 10% са проявили симптоми по време на периода на карантина и около 14% са с изразени симптоми.

    Към днешна дата хоспитализирани са 39 лица от област Смолян с установена коронавирусна инфекция – 22 в МБАЛ-Смолян, 3 в МБАЛ-Девин, 7 в МБАЛ-Мадан, 1 в Център за психично здраве-Смолян, 4 в МБАЛ-Гоце Делев и двама във ВМА.

    В региона до момента са извършени около 2000 PCR-теста и над 1500 бързи теста.

    По време на заседанието ръководствата на областната и общинските болници в област Смолян докладваха, че към момента нямат затруднения с приема и лечението на пациенти с COVID-19. Благодарение на осигурения от държавата и дарения ресурс, разполагат с лични предпазни средства и дезинфектанти.

    По време на дискусията, като слаби звена и потенциални опасности за разпространение на заразата, се определиха неспазване на вече въведените противоепидемичните мерки в обществения и специализирания фирмен транспорт, неносене на маски в закрити помещения и при събиране на много хора на открито. Участниците в заседанието се обединиха около предложението през следващата седмица взаимните усилия между държавните институции и общините да бъдат насочени към засилен контрол за спазване на тези мерки, а при необходимост ще се предприемат допълнителни. Решения за това ще се вземат от сформираната от областния управител Недялко Славов работна група към Областния щаб за противодействие на разпространението на COVID – 19, която ще заседава един път седмично под председателството на заместник-областният управител Андриян Петров.

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      Ис
      Истината
      2 0
      08:03, 11 юли 2020
      Аха, значи еничарите от ПП Герб ще ни колят и бесят, щото не правим квото нареди хунтата, така ли? Не 111 място по свобода на словото, а на последно място в света сме по всичко и имаме прогнила пародия на държава!
    Последни новини