От х:

Днес в x:

Създават многонационален дивизионен щаб на НАТО в България

Създаването на многонационална бойна група на НАТО в България е от фундаментално значение за защитата на страната ни като съюзник и е реален принос към сигурността на Югоизточния фланг на Алианса. Днес водената от Италия бойна група е напълно комплектована. Очакваме надграждането на способностите ѝ, за да достигне ниво на бригада, ако и когато е необходимо. Работим и по създаването на многонационален дивизионен щаб на НАТО в България. Този щаб ще осъществява командването и управлението на съответните формирования на сухопътните войски съгласно регионалните планове на НАТО. Морският координационен център във Варна ще укрепи допълнително нашата колективна отбрана.

Това заяви в събота военният министър Атанас Запрянов по време на пролетната сесия на НАТО, която се провежда в София по време на пролетната сесия на НАТО, която се провежда в София, съобщават от пресцентъра на Министерството на отбраната.

В допълнение, за да укрепим нашите отбранителни способности, ние търсим варианти за разполагане на системи за противовъздушна отбрана и брегови ракетни комплекси на съюзници от НАТО на наша територия. Тази стъпка ще подсили посланието за готовността ни за възпиране".

България подкрепя присъствието на Алианса в Черноморския регион, увери военният министър. 

Пред медии адмирал Емил Ефтимов коментира, че тази година не е имало определяне на временна предупредителна зона в Черно море от страна на Русия.

Припомняме, миналата година имаше такава. Това означава, че цивилният трафик трябва да се съобразява с тези зони и ако влезе в тях, съгласно Международното право, влиза на собствен риск. Това доведе до увеличение на някои такси и застраховки, оказа влияние върху морския бизнес и създаде предпоставка за несигурност, посочи адмирал Ефтимов. Той припомни, че България беше първата държава, която реагира. Към момента не наблюдаваме такава активност, увери още той.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини