От х:

Днес в x:

Картини на половин век излагат в галерия Форум

Няколко десетки платна, някои от които на повече от 50 години, видя хасковската арт-общественост на изложба в галерия „Форум". Творбите са от ранния период на Неделчо Нанев. Творецът който догодина чуква 80 лазарника е познат повече като кино творец. Като художник-постановчик в киното Неделчо Нанев оставя отпечатъка си върху голяма част от не-многото култови български филми като „Крадецът на Праскови", „Иван Шишман", „Любимец 13" и още други доста по незнайни ленти.



Сега изтъкнатия художник се представи/метафорично, защото телом бе в Испания/ на хасковлии с пейзажи от ранните си периоди. Целия цикъл Планина и небе, плюс гледки от природата на родната Стряма, пловдивско, украсиха стените на „Форум". Няколко миниатюри засягаха и морския цикъл творби на художника, който както обясниха бил влюбен в морето. Стойността на иначе изглеждащите съвсем обикновено пейзажи бе обяснена от местни и вносни култур-трегери: във времето на социалистическия реализъм, да се рисуват пейзажи е геройство. Просто защото не са реализмът, който тогава Партията по варварски начин изисква от творците.

Неделчо Нанев всъщност е повече известен като талантлив портретист и страхотен човек. Поне за Стрямци това е така. Наскоро художникът дарил 50 свои творби с портрети на 50 души от Стряма. Естестевено напълно безвъзмездно, без да осребрява своята богата репутация. А тя е невероятна. Завършил академия в Москва, над 50 изложби във Франция, Алжир, Полша, Монголия, Русия и страните от бившия СССР. Почетен член на съюза на Алжирските художници. Участвал в 52 игрални и 48 научно популярни филми.
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини