От х:

Днес в x:

10 °C

"Задушавам се": Последните думи на френски шофьор на доставки, убит от полицията

Френски шофьор на доставки, който почина при арест в Париж, на няколко пъти се е оплакал с думите "задушавам се", докато служители на реда са го държали проснат на земята, пише "Гардиън".

Появиха се кадри с 42-годишния Седрик Шови, който казва, че не може да диша седем пъти в рамките на 22 секунди, докато полицаи го притискат в земята.

Четирима полицаи са разпитани за "неволно убийство" по време на ареста в близост до Айфеловата кула през януари. Инцидентът прилича на убийството на Джордж Флойд в САЩ по време на арест. Убийството на Флойд предизвика световни протести срещу расизма и полицейския произвол.

Френската полиция обясни, че е спряла Седрик Шови, тъй като си гледал в мобилния телефон, докато шофира, а също така номерата на скутера му са били мръсни. Силите на реда поясниха, че Шови реагирал неуважително и се съпротивлявал по време на ареста.

Но проверка на National Gendarmerie Institute for Criminal Research установила, че не е имало конфликт между полицаите и шофьора на доставки. Записи, проучени от разследващите, разкриват, че ситуацията се изменила след 9 минути и 44 секунди разговори. Шови се чува да нарича служител на реда "глупак" няколко пъти.

Според свидетели, цитирани от "Монд", служители на реда притиснали врата на Шови, баща на пет деца.

В доклад за инцидента, изготвен от разследващите, който е разгледан от "Монд", разследващия сайт Mediapart и АФП, експерт, който е анализирал няколко видеозаписа на ареста казва, че като цяло шофьорът и полицаите са разговаряли относително цивилизовано.

След разговори в продължение на 11 минути и 16 секунди Шови нарекъл "глупак" един от полицаите, който решил да го арестува. Задържаният на няколко пъти се е оплакал, че се задушава.

Шови получил сърдечен удар и е бил откаран в болница в кома. Два дни по-късно е починал. Аутопсията показва, че е починал от задушаване вследствие "фрактура на ларинкса".

Нито един от полицаите не е отстранен. Адвокат на на полицаите твърди, че не са чули Шови да се оплаква, че се задушава. Според адвоката в продължение на 15 минути шофьорът на доставки наричал полицаите "клоуни" и "глупаци".

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини