От х:

Днес в x:

12 °C

60 хиляди седмокласници на НВО по български език и литература. Падна се вариант 1

Близо 60 хиляди седмокласници се очаква да се явят на националното външно оценяване (НВО) по български език и литература днес.

Изпитът им започва в 9:00 часа и ще се проведе при спазване на противоепидемичните мерки в 6 900 зали в 1 716 училища. Те бяха дезинфекцирани и заключени в петък, а непосредствено преди днешния изпит там отново ще има дезинфекция. Учениците ще са по 10 в стая на метър и половина разстояние. 

Седмокласниците ще пишат по вариант 1, който беше изтеглен в 7 ч. тази сутрин от журналист в Министерството на образованието в присъствието на зам.-министъра на образованието Таня Михайлова, която пожела успех на учениците.

17 от тях са под карантина, защото са били в контакт със заразен с COVID-19. Нито един от тях не е болен. Те ще бъдат в отделна стая.

Учениците полагат изпита в в училището, където учат. Трябва да отидат не по-късно от 30 минути преди началото и да носят документ за самоличност и служебна бележка. Ако са повече от 100, ще влизат от два различни входа. Маски ще се носят по желание, но е добре те да бъдат сложени на влизане. В стаите могат да се свалят. Телесната температура ще се мери на входа.

"Всички мерки са взети. Училищата - особено тези, които организираха държавен зрелостен изпит - вече имат опита. В този смисъл, всички правила за дезинфекция са същите, както за държавните зрелостни изпити. Няма нещо по-различно. Сега е малко по-либерален режимът, но няма нищо по-важно от здравето на учениците, така че сме задължили директорите да се осъществи строга дезинфекция в предишните дни, както и днес, да има повече персонал, който да се занимава с тази дейност, да има медицински филтър на входа. Оставили сме възможността да се явят с маски, като те са по желание, препоръчителни. Бихме казали, че са силно препоръчителни, защото все пак са в една класна стая, но ако решат, по време на изпита могат спокойно да бъдат махнати. Важно е това да знаят и самите квестори. Те са предупредени, има инструктажи, всичко е направено", каза зам.-министър Михайлова.

Учениците трябва да пишат с химикалка с черен цвят. Те ще имат 60 минути за първата част от изпита (тест с 25 въпроса) и 90 минути за втората (преразказ с дидактическа задача). Учениците със специални образователни потребности имат право на допълнителни до 30 минути за първата част и до 50 минути за втората.

Квесторите ще дават изпитните материали последователно за всяка отделна част.

Учениците няма да имат право да излизат преди изтичането на първите 60 минути на част 1.

Забранено е използването на мобилен телефон и други средства за комуникация.

Пандемията от коронвирус, наложила въвеждането на извънредно положение у нас и преминаване към дистанционно обучение на учениците, доведе до отпадане на част от темите в конспекта за седмокласниците. В днешния изпит няма да се включват:

  • Сложно съставно изречение
  • Сложно смесено изречение
  • „Бай Ганьо пътува“, Алеко Константинов
  • „Неразделни“, Пенчо Славейков
  • „Заточеници“, Пейо Яворов
  • „По жътва“, Елин Пелин
  •  „По жицата“, Йордан Йовков

24-те хиляди квестори и учителите консултанти на НВО ще получат премия в размер на 80 лева.

Вторият задължителен изпит за седмокласниците - по математика - е на 17 юни. Резултатите от двете НВО ще са ясни до 29 юни. Подаването на документи за класирането за гимназиите ще е само електронно.

Източник: Haskovo.NET

Коментари в сайта

Хороскоп за 24.10.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Денят е подходящ за творчески планове и подготовка за реализацията им. Не се претоварвайте физически, мислете позитивно и съзидателно. Хармоничните отношения ще ви помогнат да се организирате и справите по-леко с трудностите. Обективната ви оценка за нещата е предпоставка за правилни решения и адекватни действия.
24 окт 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Не изпадайте в крайности, търсейки недостатъците на някой, който е сгрешил пред вас. На всеки може да се случи, включително и на вас. Споделете проблемите си с близък човек, това е един от начините да си помогнете, или приемете случващото се като нещо естествено и гледайте с повече оптимизъм. Основания за това няма да ви липсват.
24 окт 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Благодарение на впечатляващата си комбинативност и новаторски идеи днес ще имате големи успехи. Впечатлявате хора, от които до голяма степен зависи бъдещото ви професионално развитие. Не спирайте да се стремите към по-доброто.
24 окт 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Всичко, с което се захванете днес ще ви се отдава без каквито и да било трудности. Използвайте късмета си в положителна насока. Преценете добре шансовете си относно въпрос, който отдавна ви касае и не се колебайте да го решите колкото е възможно по-рано. Дори да се наложи да се противопоставите на нечие мнение, бъдете сигурни че ще си струва.
24 окт 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Забелязвате грешките на околните и ви се иска да ги поправите, но не можете да сте навсякъде. Помислете с какво да изненадате любимия човек. Може да се получи нещо приятно. Близките ви очакват от вас повече и съвсем основателно. Не е трудно и не ги разочаровайте. Направете усилия и всички ще останат доволни.
24 окт 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Решенията ви днес ще са подчинени на желанието ви да сте свободни и независими. Не допускайте да ви въвличат в спорове и конфликти, за да не съжалявате по-късно. Бъдете търпеливи към любимите си хора. Дайте им време за да постигнат намеренията си, не ги притеснявайте излишно.
24 окт 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Способностите ви днес ще намерят добро поле за изява. На работното място бъдете по-въздържани, не споделяйте мнение, ако не го търсят и работете само с проверена информация. В противен случаи са възможни недоразумения. Ще се радвате на внимание и топли сърдечни отношения с любимите си хора.
24 окт 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Развитието на събитията днес ще ви наложат да вземете бързо решение. Без да се притеснявате излишно ще работите и ще приключите в следобедните часове на деня. Приятните неща, за които сте мечтали ще ви привлекат с нова сила и ще им се посветите. Ще се радвате на общи преживявания с приятелите си.
24 окт 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Информация, която очаквате ще ви направи по-раздразнителни, събуждайки у вас съмнения и нездрави мисли. Не избързвайте с решенията си, проверката е начина да разберете истината. От друга страна е добре да помислите върху приоритетите си, пренареждането им ще даде старт на нещо градивно и полезно за бъдещето ви.
24 окт 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Доброто ви поведение и желание да сте полезни не остава скрито и на свой ред ще се радвате на внимание. Не съществува риск да бъдете отблъснати, напротив. Заедно ще пристъпите към осъществяване на обща задача, която ще внесе настроение и подобри финансите ви. Придобивки и реализации за много от вас.
24 окт 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Срещи с неподходящи хора биха ви разколебали в намеренията ви. Подбирайте обкръжението си и не позволявайте на всеки, който е с понижено настроение да ви влияе негативно. В любовта развитията ще ви носят повече удовлетворение и ще ви правят активни. Обичани сте и вие на свой ред покажете привързаността си.
24 окт 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Мнението ви по въпроси, отнасящи се до други хора запазете за себе си. Колкото по-малко правите оценки, толкова по-бързо ще вървите напред. Нещо повече, това ви поведение ще се отрази благоприятно на отношенията с околните и ще се ползвате с уважението им. Някой, който ви обича ще ви изненада приятно.
24 окт 2020
Последни новини