От х:

Днес в x:

Курбан и молебен за здраве на Свети дух в Орлово (видео)

    Молебен за здраве бе отслужен за празника Свети Дух в едноименния параклис край хасковското село Орлово. Църковната служба води отец Никола.

    За празника беше раздаден агнешки курбан, дарение от местни жители.

    „Нашето семейство дава курбана за здраве. Миналата година на днешния ден мъжът ми Кирчо се разболя и решихме да дарим курбан за здраве“, каза Еленка Маринова.

    На всички миряни тя пожела здраве, живот и по-мирни години. „Да не си завиждаме, а да правим добро един на друг“, каза 75-годишната жена. Именно тя е една от инициаторките за строежа на параклиса „Света Троица“, който е възстановен преди около 12 години. Тук на това място, на около 100 метра е имало църквичка, построена през 1920 година, която няколко десетилетия по-късно е била разрушена.

    Така през 2008 година Еленка и Бояна Димитрова решили чрез дарения да възстановят храма. Включили се много доброволци от селото и за кратко време идеята била реализирана.

    Край параклиса, за днешния празник се бяха събрали десетки миряни. Дойде и кметът на селото Георги Георгиев.

    Празникът Свети Дух е винаги 51 дни след Великден и се празнува на деня след Петдесетница. На този ден църквата прославя Светата животворна Троица - Бог-Отец, Бог-Син, Бог-Дух Свети.

    Анета Кутелова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини