От х:

Днес в x:

Рекордни емисии на въглероден диоксид през май въпреки пандемията

Регистрираните емисии на въглероден диоксид в атмосферата на Земята са достигнали рекордни стойности през месец май, въпреки пандемията, по време на която световната икономика замря, съобщава Ройтерс.

Агенцията цитира данни на американското правителство, публикувани в четвъртък. Количеството на въглеродният диоксид, измерено през месец май от обсерваторията Мауна Лоа в Хавай, е възлизало на 417 частици на един милион. Тази стойност е по-висока от миналогодишния рекорд от 414,8 частици на милион, изтъкват от Националното управление на океаните и атмосферата на САЩ.

Спадането на световните парникови емисии, причинено от пандемията, се оценяваше на около 26 на сто в някои държави по време на най-ожесточените ограничителни мерки срещу заразата. Но този спад не успя да заличи естествените вариации в отделянето на CO2, което се дължи на природните фактори, при които реагират растенията и почвите спрямо температурата и влагата.

Ще са нужни стабилни спадове на тези парникови емисии с 20-30 процента за период от 6 до 12 месеца, за да могат да се почувстват някакви промени в измерванията в Мауна Лоа, изтъкват учените. 

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Последни новини