От х:

Днес в x:

9 °C

Работодателите критикуват част от мерките срещу коронавируса

България се е справила добре на фона на много от другите европейски страни в овладяването на епидемията от коронавирус, но вече е време да се направи равносметка както на добрите, така и на неудачните решения, се казва в позиция на Асоциация на индустриалния капитал в България. В нея се отбелязва, че в страната се е приложило извънредно законодателство, писано на крак, което е оспорвано.

От работодателската организация смятат, че ограничаването на правото на придвижване между областните центрове е било нарушение на конституцията, а затварянето на парковете и планините е било незаконно и вредно за здравето, а при работещ обществен транспорт и метро - и неуместно.

Атакува се и създаването на щаб без законова санкция. От АИКБ отбелязват също, че разпалването на страхова психоза е било незаконно и вредно за здравето на населението. Прекратяване на работата на Народното събрание пък е оценено като "недопустимо и напълно неоправдано".

В позицията се отбелязва, че кризата е откроила системните проблеми в здравеопазването, като фокусът върху болните от коронавирус за сметка на другите е изложил на риск здравето на хората. "Натрапва се разочарованието в обществото, че въпреки все по-засиленото финансиране (ръст от над три пъти за десет години) здравната ни система е с все по-ниска ефективност", смятат от АИКБ.

По повод мерките за подкрепа на бизнеса от организацията смятат, че България е изостанала и е подходила едностранно. Въпреки настойчивите призиви на работодателските организации изпълнителната власт не проведе навременен и ефективен диалог с бизнеса, забави се с мерките, допусна редица неефективности, казват от АИКБ.

В заключение браншовата организация предлага да се съсредоточат умения, ресурси и време за възстановяване на икономиката от претърпените щети и за извличане на необходимите изводи. Настоява се и за широк и неполитизиран обществен дебат както за изработване на законодателство и алгоритъм на действие при подобни кризи с оглед предвидимост и минимализиране на неблагоприятните последици, така и за разработване на приоритети за развитие в условията на нова обществена и социално-икономическа глобална среда.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ти
    ТИЯ СА АБСОЛЮТНИ ЛИЦЕМЕРИ
    0 0
    18:12, 2 юни 2020
    Да не би аз да каня по балове политици и да ги храня и поя и да се снимам с тях.
Последни новини