От х:

Днес в x:

Нови 17 случая с COVID-19 установени у нас

Нови 17 случая с COVID-19 са установени у нас през изминалото денонощие, съобщи ген. Мутафчийски на брифинг на НОЩ в четвъртък, 28 май.

Случаите към днешна дата са 2477. 

Aктивните случаи са 1378. 965 са излекуваните.

За изминалото денонощие за новия коронавирус у нас са изследвани 1273 проби.

10 987 са изследванията на 1 млн. население, като в това не са включени бързите тестове от последните 10 дни и изследването в Пловдив.

Случаите, потвърдени през последните 24 часа /общо 17/, са разпределени по области: Видин - 2, Пазарджик - 4, Сливен – 1, София – 6, Хасково – 1, Шумен – 2, Ямбол - 1.

Отново има една медицинска сестра сред новозаразените, тя е от Ямбол.

Починалите - един нов, преведен от Пазарджик в Пловдив.

Има положителна тенденция - под 200 хоспитализирани. Към днешна дата броят им е 199, като от тях 20 са в интензивни отделения.

Наши медици споделят италиански опит

Ген. Мутафчийски разказа за посещението на делегация лекари от ВМА в италианска клиника към най-стария университет, носител на три Нобелови награди.

Доказано е засягането на миокарда от COVID-19. Това решава въпроса дали пациент с ковид и инфаркт на миокарда е починал от вируса или от инфаркт. COVID-19 уврежда кръвоносната система.

Лекуват се пациенти с хиперимунна плазма. У нас това се прави с прясна плазма и нашето изследване е в същата посока, както практитуваното в Италия.

Не може да се смята, че след третия месец след преболедуването има ефективен имунитет, сподели ген. Мутафчийски за получения от италианските специалисти опит.

Хидроксихлоrокин остава в протокола за лечение на строго дефинирани случаи у нас. СЗО временно спря клиничните проучвания на хидроксихлорокин. Той има много странични ефекти, не може да се използва в домашни условия и за профилактика. По тази причина се прилага при пациенти, които нямат противопоказания.

Седем са лекуваните с кръвна плазма във ВМА, те се повлияват добре. Именити университети се подготвят за следващата вълна именно с хиперимунна плазма. няма лечение досега, плазмата е единственото, което е дало положителен ефект.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини