От х:

Днес в x:

30 °C

Синдикати и работодатели поискаха тристранка за ДДС

Синдикати и работодатели настояват да се проведе тристранен съвет заради промените в данъчното законодателство, които предвиждат намаляване на ДДС за ресторанти и кафенета на 9%, предаде БНТ.

Така срещу поправката се обединиха вече от Министерството на финансите, синдикалисти и работодатели.

"Несъмнено ресторантьорите имат нужда от подпомагане, но то трябва да се прави винаги през разходите, никога през приходите, тъй като няма икономическа теория, която да го потвърждава това нещо. В крайна сметка реалният платец, крайният платец на ДДС са крайните потребители, бизнесът е нищо повече от един посредник, който взима нашите пари и ги превежда в държавата - на него му се възстановяват както знаете. Това означава, че бизнесът в момента иска по-голяма комисионна за това посредничество." - коментира Любослав Костов, икономист КНСБ.

По думите му, трябва да се попитат хората дали предпочитат да плащат 20-те процента ДДС на държавата или на бизнеса, "тъй като теорията е че ако даваме нашите данъци на държавата тя е длъжна да ни дава публични блага".

"Да, те обещаха да повишат минималния осигурителен праг, което е хубаво, но не трябва да смесваме двете неща, това са два отделни дебата. Те че трябва да го направят - трябва, но не трябва заради това да искат нещо друго. Това правителство е избрано с програма, в която пише, че четири години няма да променя данъците, и сега веднъж излизат и променят данъците, а ние от години искаме данъчни облекчения за хората с по-ниски доходи, необлагаем минимум, помощи за млади семейства, което струва в интерес на истината по-малко отколкото сега това се прави и винаги ни е отказвано." - каза още Костов.

Срещу намаляването на ставката на ДДС за ресторантьорския бизнес и доставката на книги се обединиха не само синдикатите, но и най-големите работодателски организации. Оттам са изпратили своите становища в Народното събрание.

Отрицателно становище е изпратило и министерството на финансите, откъдето са изчислили, че загубите за държавния бюджет биха били 163 млн. лева. Допълнително - ако бъде намалена ставката и за бебешки продукти, загубите ще се увеличат с още 39 млн.

IT секторът очаква обаче по-добри години.

"Нашата цел винаги е била да защитаваме интересите на софтуерните фирми, но при условие че не нарушаваме интересите на другите сектори, винаги сме били за равнопоставеност. Моето лично мнение е че винаги е по-добре да се взимат целеви мерки за секторите, вместо общи мерки, които има риск да нарушат правата на други сектори, това в момента е случая с тези частични намаления на ДДС за един или друг сектор, без да се направи анализ за рисковете, които те водят след себе си." - посочи Георги Брашнаров от Българската асоциация на софтуерните компании.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Хороскоп за 10.07.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Пестете енергията си и не се захващайте с нови дела. Ще овладеете конфликт на работното място, породен от недоразумение или нечие желание за показност. Пазете силите си за моментите, в които е нужно да сте борбени и самокритични едновременно. Предстоят ви важни срещи, от представянето ви ще зависят следващите ви проекти.
10 юли 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Професионалните ви позициите позволяват да наложите вижданията си по определени въпроси, различни от общоприетите. Нечие не възприемчиво отношение няма да ви смути, защото сте убедени в правотата си. Можете да сдържате емоциите си и да бъдете последователни в действията си.
10 юли 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще се вълнувате повече от присъствието на човек, който не крие чувствата си към вас. Може би това означава нова любов или дълготрайно приятелство. Във всички случаи ще се насладите на близостта си. Доволство от постигнатото ще споходи и деловите представители на знака, предстоят им бързи реализации.
10 юли 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Жаждата ви за пътешествия ще ви постави в условия да избирате между две възможности. Затрудненията ви ще се от любознателен характер, по отношение на финансите си не се притеснявайте. Професионалните ви проекти и намерения ще ви срещнат с подходящите хора, с които да ги осъществите.
10 юли 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Предстоят ви задължения, които едва ли ще са ви по сърце. Приемете го като предизвикателство и мислете за това какво бихте правили в свободното си време. Среща със стар, но добър приятел ще разнообрази деня ви и ще ви накара да се почувствате много по-добре. Не бъдете прекалено мнителни към близките си.
10 юли 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Дори да са възможни несполучливи професионални контакти днес, не се отказвайте. Това само ще ви покаже, силата ви е в самостоятелните изяви. В интимните си отношения с партньора се доверете на взаимността и зачитане на другия. Днес това ще е особено наложително. Здравето ви изисква повече внимание, като не пренебрегвате съветите на специалистите.
10 юли 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Гъвкавия ви подход ви дава сериозно предимство. Ще се чувствате тонизирани и весели и с доброто си настроение ще радвате околните. Много вероятно е да се натъкнете и на недоброжелатели, но негативното им влияние може да бъде неутрализирано от увереността ви. Здравословни проблеми отшумяват.
10 юли 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Изяснете си деловите или технологични детайли, които могат да ви противопоставят на някого, за да си спестите излишни главоболия. Заложете на открития диалог и се вслушайте в мнението на опонентите си. Това е във възможностите ви, както и други полезни неща, които очакват вниманието ви днес.
10 юли 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
За да се избавите от неудовлетворението, което изпитвате напоследък, се захванете сериозно с работата си. Периодът е подходящ за сключване на сделки със значителни материални придобивки за вас. Бъдете по-смели, отстоявайте интересите си и ще се справите. Ставащото е знак за идващи успехи и завоевания на нови позиции.
10 юли 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Израстването в кариерата и бизнеса изискват да сте поне на нивото на конкуренцията. В тази връзка днес ще заложите на обучението и повишаване на квалификацията си, и бъдете сигурни, че времето ви няма да е загубено. Предпазвайки се от изкушения, ще вървите напред. Приятелска среща.
10 юли 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Променете отношението си към случващото се и живейте с положителна нагласа, за да получите удовлетворение от работата си. Поставяйте си непосредствени задачи и проявете постоянство в преследването на дългосрочните си планове. Резултати от интервю за работа ще ви направят фаворити, бъдете готови.
10 юли 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Днес много зависи от способността ви да се приспособявате. Не прекалявайте с ласкателствата и бъдете по-сдържани в отношенията си с непознати. Прекомерната ви чувствителност може да ви изиграе лоша шега. Не взимайте на сериозно всяка хрумнала ви мрачна мисъл.
10 юли 2020
Последни новини