От х:

Днес в x:

31 °C

Човешката дейност може да унищожи 50 милиарда години еволюция

Изображение 1 от 4

  Човешката дейност унищожава над 50-милиардна еволюционна история, като Карибите и части от Югоизточна Азия са най-засегнати, твърдят изследователи.

  Изследването на Лондонското зоологическо дружество и Imperial College картографирало еволюционната история на сухоземните гръбначни, включително птиците и бозайниците.

  Все по-нарастващия отпечатък на хората върху планетата е довел до унищожаването на милиони видове и тяхното еволюционно наследство.

  Колективната загуба на еволюционна история от милиони различни видове се равнява на 50 милиарда години – близо 4 пъти повече от възрастта на вселената.

  Лондонското зоологическо дружество твърди, че множество райони, отличаващи се с най-богата и уникална еволюционна история, са изправени пред безпрецедентен натиск.

  Те включват Карибите, Западните Гхати в Индия, големи части от Югоизточна Азия.

  Учените изследвали как райони с голяма концентрация на еволюционно отличителни и застрашени видове са повлияни от все по-нарастващия човешки отпечатък.

  Изследователите предупреждават, че сме изправени пред невъобразими загуби, ако не се опитаме да спасим глобалното биоразнообразие.

  Само влечугите ще изгубят поне 13 милиарда уникална еволюционна история, приблизително същия брой години от създаването на вселената.

  Анализирайки данни за риска от изчезване на около 25 000 вида, учените пресметнали и продължителността на еволюционната история – клони от дървото на живота – в момента застрашени от изчезване.

  Открили, че са застрашени поне 50 милиарда години еволюционно наследство, наред с голям брой видове.

  Най-големите загуби на еволюционна история ще бъдат обусловени от изчезването на цели групи тясно свързани видове, споделящи дълги разклонения от дървото на живота.

  В това число влизат люспеници и тапири.

  Ще изгубим и еволюционно отличителни видове, които се намират сами в края на изключително дълги разклонения от дървото на живота.

  Към тези значими и застрашени видове спадат крокодиловия гущер, китоглавата чапла, обитаваща влажните зони в Африка, и емблематичните ай-ай – нощни лемури с големи жълти очи и дълги пръсти.

  Новопроведеното изследване набелязва приоритенти видове за опазване, на база еволюционната им уникалност и силния натиск върху хабитатите им.

  От безкраки гущери и миниатюрни слепи змии до розови каецилиани – не знаем почти нищо за тези пленителни създания, много от които бавно вървят към изчезване, казват учените.

  Източник: dailymail.co.uk

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 05.07.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Приятни ще са моментите ви с любимите хора, а и близките ви ще са толерантни към вас. В добро настроение сте и всичко, с което се захванете ще ви спори и ще оставате доволни от себе си. Не допускайте човек от миналото ви да повлияе на бъдещите ви планове. За предпочитане е да не пътувате.
  05 юли 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  И да имате своите основания не избързвайте и не пристъпвайте към вземане на крайни решения. Анализирайте по-задълбочено информацията, която получавате. Възможни са здравословни проблеми, но можете да ги избегнете, ако навреме вземете мерки. Направете нещо повече за себе си.
  05 юли 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Дилемите пред вас са не една и две, но изискват да съберете мислите си и да вземете най-доброто решение за себе си. Други ще ги занимават неотложни промени, оставайки на втори план личните си такива. Въпреки това се отнесете с повече внимание към здравословните си неразположения.
  05 юли 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Все по-често мислите за промяна в живота си и това ви подтиква да търсите нови възможности. Споделете за тях с близките си и не се затваряйте в себе си. Чувството ви за свобода ще бъде изострено и е възможно да реагирате необичайно на някои прояви на околните. Погрижете се за почивката си, нуждаете се от нея.
  05 юли 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Опитайте се днес да не поемате излишни ангажименти, дори към близки приятели. Най-добре ще е ако си останете у дома и се опитате да се разтоварите сред спокойна обстановка. Заемете се с нещо полезно и приятно едновременно. Изкушавате се от предложението на свой близък, което ще ви зарадва към края на деня. Добре ще да помислите за физическата си форма.
  05 юли 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Може би е добре днес да отделите повече време на семейството си и личните дела. Приемете съветите на близък човек и си починете добре. Не се заемайте с прекалено много дейности наведнъж, въпреки че дори и да го сторите най-вероятно ще се справите. Ще получите интересно предложение в професионален план.
  05 юли 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Предстои ви кратко пътуване, което ще ви подейства обновяващо. Имате нужда от разнообразие и презареждане с енергия, така че не го пропускайте. Не се тревожете за работата си или за каквото и да било, забавлявайте се.
  05 юли 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Възможно е много от вас днес да преосмислят досегашната си работа и да предприемат сериозни стъпки към промяна. Осъзнавате начините, по които бихте могли да промените онези неща от ежедневието си, които са ви в тежест. Близките ви ще приемат с охота идеите ви, но ще са ви необходими доста усилия. Започнете постепенно и се радвайте на всеки малък успех.
  05 юли 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Приятна изненада ще ви направи активни в посока на личните ви предпочитания. Довежданата до вас промяна ще ускори започнати вече процеси и скоро ще се поздравите с придобивки от различен характер. Дайте шанс на човека, който търси път към вас и му позволете да изложи тезата си.
  05 юли 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Повечето от вас ще се посветят на дома и семейството. Отдайте им се и ще останат доволни всички. Отпадат колебанията ви по въпрос, който отдавна ви занимава. Желанията си ще видите осъществими и ще положите усилия да ускорите момента.
  05 юли 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Ще се организирате и ще свършите всичко, което планирате за днес, без това да се отрази на връзките ви с околните. При постигане на договорености не изхождайте единствено от личните си интереси, защото няма да се стигне до сделка. Използвайте деня си и за подготовка на предстоящо пътуване.
  05 юли 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Ваши близки ще предизвикат значителна промяна в живота ви. Това ще ви помогне да преодолеете лично пристрастие или стара позиция. Бъдете по-гъвкави и по отстъпчиви в отстояване на мнения и позиции. Това ще ви направи по-общителни и ще ви помогне да заживеете в мир с другите и дори със себе си. Една съдбовна среща, защо не и с чуждестранни претенденти за сърцето ви. Романът ще е необичаен но непременно зареден със страст.
  05 юли 2020
  Последни новини