От х:

Днес в x:

9 °C

БЧК рестартира курсовете за първа помощ, за спасители-под въпрос

Кандидатите  за шофьори от района на Хасково започват обучението си по оказване на първа долекарска помощ и това става възможно след днешната заповед на здравния министър Кирил Ананиев. В нея той разписа и рестарта на провеждането на курсове за обучение и квалификация на водни спасители.

И докато в  БЧК –Хасково списъците за лекции на бъдещите водачи вече са пълни до края на май, провеждането на обучението за спасителите все още е под въпрос.

Приоритетно сега се дава възможност да изкарат обучението по оказване на първа помощ на кандидат- шофьорите, които са били записани на курса още през март месец и не са започнали или са прекъснали тогава заради наложените мерки за социална изолация в извънредното положение, обясни Минка Мечеринкова.

Записването за курса през юни ще става след 26-ти май, информира тя, понеже часовете трябва да се съобразят с графиците на тримата лектори към БЧК, които са действащи анестезиолози в МБАЛ- Хасково и МБАЛ-Димитровград. Подаването на заявления за включване в обучението освен на място в БЧК, в дните от понеделник до петък, може да става и онлайн.

Занятията ще се провеждат при мерки за отстояние в учебните стаи, на групи от по десет души и спазване на лична дезинфекция.

Не така стоят нещата обаче с курсовете по водно спасяване в басейн и аквапарк, в които обучтелите от БЧК –Хасково традиционно са водещи в страната.

Все още басейните в областния град, където по принцип се водят тези курсове, не са започнали работа. Но и да отворят, повечето от желаещите да минат курса за спасители по принцип са кандидат-студенти, така че вече удобното време за тях да  направят това изтича покрай кампанията за прием в университетите. Обикновено в края на май курсът вече е стартила друга година. Заради това по-вероятно е този модул бъде проведен чак през септември при хубаво време, посочи още директорът на БЧК –Хасково Минка Мечеринкова.

Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

 • 1
  Уч
  Учуден
  0 0
  15:45, 4 юни 2020
  Защо се заверяват книжките само срещу пари на спасители изкарали курса преди 4 год.?

Хороскоп за 24.11.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Погрижете се за здравето си и добрата си физическа форма. Дори да нямате сериозни проблеми е необходимо да бъдете по-отговорни към себе си. Подбирайте храната си и се движете повече. Съберете силите си за начинание, изискващо много енергия. В личните си взаимоотношения е добре да бъдете по-открити.
24 ное 2020

Хороскоп за Телец

Телец
С прагматичното си мислене ще се предпазите от разочарования. Следвайте набелязаната си програма и ще избегнете затрудненията, както и се окажете на подходящото място. Срещите ви ще минават гладко и в конструктивен план ще подреждате детайлите по предстоящ проект. Много хора имат се нуждаят от вас, бъдете благосклонни към желанията им.
24 ное 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Финансови придобивки ще направят деня ви особено щастлив. Проявената ви находчивост и съпричастност към проблемите на други хора ще бъде възнаградена. Пред вас се откриват нови хоризонти, не ги затваряйте с прибързани реакции и гняв от чужди ходове. Погрижете се и за здравето си, не експериментирайте с него.
24 ное 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Динамичен ден и промяна на плановете ви. Нововъведение на работното място ще ви съсредоточи към служебните задачи. Ако ви владеят романтични мисли ще трябва да ги отложите до почивните дни. Тогава ще може да си позволите разпускане и повече волности. Няма как, ще трябва да потърпите.
24 ное 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще бъдете ангажирани в много посоки. Независимо с какво се захващате бъдете търпеливи към другите и избягвайте конфликтите. Това ще ви спести време и доста главоболия. Постигате добри резултати в нещо, което сте си поставили като цел. Децата ще ви донесат радостни вълнения със своите изяви.
24 ное 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Делата ви ще се развиват и без да изпадате в крайности. Достатъчно е да сте трезво мислещи и добри. Ако пък решите да бъдете наблюдатели няма да сгрешите. Каквото има да се случи, ще стане. Прекалено изнервени сте, намерете време за почивка. Нужно ви е да преосмислите някои свои възгледи и решения.
24 ное 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Ще се справите със задача, работата по която изисква допълнителна информация. В състояние сте да се мобилизирате и да доведете нещата до добър край, включвайки участието и на други хора. Дайте си почивка вечерта, има какво да ви зарадва, стига да не предпочетете тишината.
24 ное 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Ще се отнесете достатъчно сериозно към чужд проблем, използвайки рутината и опита, които имате. Помагайки, на практика облекчавате собственото си положение. Безработните ще открият нови идеи, част от които ще побързат да приложат на дело. Постепенно отпада зависимостта ви от други хора.
24 ное 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Притесненията на някои, свързани с промяна на работното място няма да са за дълго. Ще откриете подходящите хора, с които ще се сработите бързо и така ще навлезете в новата си среда. Приятелски настроен към вас човек ще ви покаже, че оценява присъствието ви и заедно можете да постигнете много.
24 ное 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Ще дадете предимство на инициативи от различен характер, като няма да пренебрегвате и текущите си дела днес. Влагайки желание и енергия във всичко, с което се занимавате, ще постигате очакванията си. Домашните ремонти могат да се разраснат, но винаги е така - започваш едно, а излизат още.
24 ное 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще наложите ред и дисциплина по отношение на работата си, особено, ако тя включва участието и на други хора. Тези ви действия няма да се приемат с възторг, но и няма да срещнете спънки. Очертават се финансови придобивки, а други, които търсят работа, ще намерят своето място. Прогнозите ви ще се сбъднат и ще повишите авторитета си, което ви задължава.
24 ное 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Професионални интереси ще ви подтикнат да търсите съдействие от представители с ясни позиции и изразено присъствие в съответната сфера. Организирани и делови, ще пристъпите към адекватни и последователни действия. И ще постигнете своето, така, както сте го правили и до сега.
24 ное 2020
Последни новини