От х:

Днес в x:

12 °C

БЧК рестартира курсовете за първа помощ, за спасители-под въпрос

Кандидатите  за шофьори от района на Хасково започват обучението си по оказване на първа долекарска помощ и това става възможно след днешната заповед на здравния министър Кирил Ананиев. В нея той разписа и рестарта на провеждането на курсове за обучение и квалификация на водни спасители.

И докато в  БЧК –Хасково списъците за лекции на бъдещите водачи вече са пълни до края на май, провеждането на обучението за спасителите все още е под въпрос.

Приоритетно сега се дава възможност да изкарат обучението по оказване на първа помощ на кандидат- шофьорите, които са били записани на курса още през март месец и не са започнали или са прекъснали тогава заради наложените мерки за социална изолация в извънредното положение, обясни Минка Мечеринкова.

Записването за курса през юни ще става след 26-ти май, информира тя, понеже часовете трябва да се съобразят с графиците на тримата лектори към БЧК, които са действащи анестезиолози в МБАЛ- Хасково и МБАЛ-Димитровград. Подаването на заявления за включване в обучението освен на място в БЧК, в дните от понеделник до петък, може да става и онлайн.

Занятията ще се провеждат при мерки за отстояние в учебните стаи, на групи от по десет души и спазване на лична дезинфекция.

Не така стоят нещата обаче с курсовете по водно спасяване в басейн и аквапарк, в които обучтелите от БЧК –Хасково традиционно са водещи в страната.

Все още басейните в областния град, където по принцип се водят тези курсове, не са започнали работа. Но и да отворят, повечето от желаещите да минат курса за спасители по принцип са кандидат-студенти, така че вече удобното време за тях да  направят това изтича покрай кампанията за прием в университетите. Обикновено в края на май курсът вече е стартила друга година. Заради това по-вероятно е този модул бъде проведен чак през септември при хубаво време, посочи още директорът на БЧК –Хасково Минка Мечеринкова.

Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

 • 1
  Уч
  Учуден
  0 0
  15:45, 4 юни 2020
  Защо се заверяват книжките само срещу пари на спасители изкарали курса преди 4 год.?

Хороскоп за 23.09.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Ще мобилизирате вътрешните си сили и ще се справите с възникващите затруднения днес. Ще получите подкрепата на онези, на които сте помагали и обединявайки усилията си, ще ви бъде по-лесно да продължите напред. Лидерските ви заложби ще излязат на преден план и смело ще убеждавате някого в предимствата на идеите си.
23 сеп 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Приемайки новото и прилагайки го на практика в едно с познатите средства, ще работите ползотворно за изпълнение на поставените си цели. Няма да пропуснете нищо важно и ще се погрижите за детайлите около реализацията на важно събитие, така, че да не липсва настроение и всичко, което се изисква от вас.
23 сеп 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Успеете ли да разпознаете и назовете скритите си тревоги, ще постигнете победа, водеща към върхове. Възможно е застъпничеството ви за някого да ви постави в неблагоприятна светлина пред други, но приятелството е важно за вас. В открит разговор ще споделяте мислите си с близки хора и ще търсите мнението им.
23 сеп 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Делово предложение ще насочи мислите ви в по-практични рамки. Помислете, заслужава си да поемете риска, още повече, че сте подготвени за подобни предизвикателства. И други неща ще повишат настроението ви. Вслушайте се в желанията си, отворете сетивата си, не оставяйте безразлични към любовта.
23 сеп 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Бъдете реалисти и не очаквайте прекалено много от наскоро създала се ситуация. Очаква ви по-благоприятен период, затова точно сега не избързвайте с действията си. Днес имате страхотен успех сред противоположния пол, използвайте чара си. Втората част на деня ще е особено успешна за вас в личен план.
23 сеп 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Прекалено активни сте днес, за да почивате затова търсите всевъзможни начини да оползотворите енергията си. Работа по дома или нещо, свързано с него ще занимава голяма част от вас. Въпреки това обаче не пропускайте предложението на приятел за приятно мероприятие. Ако успеете да съчетаете и двете със сигурност ще останете най-доволни от този ден.
23 сеп 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Ще се съобразявате с високите си изисквания и ще дадете предимство на естетическите си възприятия. Това за някои означава влагане на повече усилия в конкретна задача, за това пък резултатите ще ви удовлетворят. Упорството ви ще довежда всичко, с което се захванете до успешен край.
23 сеп 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Съсредоточени сте и не допускате грешки. Съвсем близо сте до крайния успех. Близките ви проявяват разбиране и едва ли ще ви ангажират допълнително. Привличате вниманието на важен за вас човек. От тук нататък всичко е във вашите ръце. Някои от вас се държат прекалено самоуверено на моменти граничещо с арогантността. Това едва ли ще се приеме радушно.
23 сеп 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Притесненията на някои, свързани с промяна на работното място няма да са за дълго. Ще откриете подходящите хора, с които ще се сработите бързо и така ще навлезете в новата си среда. Приятелски настроен към вас човек ще ви покаже, че оценява присъствието ви и заедно можете да постигнете много.
23 сеп 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Хубави емоции ще разнообразят деня ви, ще ви направят активни и усмихнати. Психическата ви уравновесеност и душевна хармония ви позволяват да осъзнаете своята уникалност. Активни и уверени ще откриете за себе си много истини, които до сега са ви убягвали. Някои от вас ще пътуват, но не поемайте излишен риск.
23 сеп 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Намерете достоен начин да се разделите с хора, които са ви разочаровали, но ги обичате. Ако трябва се вслушайте в съветите, които ще получите. Възможни са обрати на плановете ви.
23 сеп 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Верни в предвижданията си, ще постигнете намеренията си, влагайки всичко, което е нужно за успеха ви днес. Не омаловажавайте отношението на някого към вас, добро или не, то може да се окаже решаващо за изхода на една ситуация. Във възможностите ви е да й повлияете положително, ако излъчвате светли мисли към участващите в нея хора.
23 сеп 2020
Последни новини