От х:

Днес в x:

БЧК рестартира курсовете за първа помощ, за спасители-под въпрос

Кандидатите  за шофьори от района на Хасково започват обучението си по оказване на първа долекарска помощ и това става възможно след днешната заповед на здравния министър Кирил Ананиев. В нея той разписа и рестарта на провеждането на курсове за обучение и квалификация на водни спасители.

И докато в  БЧК –Хасково списъците за лекции на бъдещите водачи вече са пълни до края на май, провеждането на обучението за спасителите все още е под въпрос.

Приоритетно сега се дава възможност да изкарат обучението по оказване на първа помощ на кандидат- шофьорите, които са били записани на курса още през март месец и не са започнали или са прекъснали тогава заради наложените мерки за социална изолация в извънредното положение, обясни Минка Мечеринкова.

Записването за курса през юни ще става след 26-ти май, информира тя, понеже часовете трябва да се съобразят с графиците на тримата лектори към БЧК, които са действащи анестезиолози в МБАЛ- Хасково и МБАЛ-Димитровград. Подаването на заявления за включване в обучението освен на място в БЧК, в дните от понеделник до петък, може да става и онлайн.

Занятията ще се провеждат при мерки за отстояние в учебните стаи, на групи от по десет души и спазване на лична дезинфекция.

Не така стоят нещата обаче с курсовете по водно спасяване в басейн и аквапарк, в които обучтелите от БЧК –Хасково традиционно са водещи в страната.

Все още басейните в областния град, където по принцип се водят тези курсове, не са започнали работа. Но и да отворят, повечето от желаещите да минат курса за спасители по принцип са кандидат-студенти, така че вече удобното време за тях да  направят това изтича покрай кампанията за прием в университетите. Обикновено в края на май курсът вече е стартила друга година. Заради това по-вероятно е този модул бъде проведен чак през септември при хубаво време, посочи още директорът на БЧК –Хасково Минка Мечеринкова.

Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Уч
    Учуден
    0 0
    15:45, 4 юни 2020
    Защо се заверяват книжките само срещу пари на спасители изкарали курса преди 4 год.?
Последни новини