От х:

Днес в x:

18 °C

#HUBAVOE: Градска магистрала ще минава на половин метър от блокове

Изображение 1 от 4

  Амбициозен инфраструктурен проект в египетския град Гиза се превърна в международна новина още преди завършването си… но далеч не по най-добрите причини. Широката близо 70 метра естакада „ал-Зомор“ е буквално залепена за няколко големи жилищни блока. Властите твърдят, че сградите са строени незаконно, но след големия публичен скандал стана ясно, че за живущите ще има компенсации.

  Целта на струващата 317 млн. долара 12-километрова естакада е да облекчи кошмарния трафик по улиците на почти 3-милионния град Гиза, който през последните десетилетия постепенно се слива с Кайро. Трябва освен това чрез градската магистрала да бъде завършено околовръстното шосе на агломерацията на столичния град.

  Очаква се да бъде завършена до края на годината.

  Строителната компания, ангажирана с проекта, очевидно се гордее с него и в социалните мрежи пуска снимки и видео от прогреса на работата. На тях обаче се вижда нещо смущаващо – огромната железобетонна конструкция буквално е залепена за жилищни блокове. Отстоянието между балконите и края на мостовото съоръжение е… 50 сантиметра, нито повече, нито по-малко.

  Кадри в социалните мрежи показват как по-ниските етажи остават завинаги в мрак, а тези на нивото на платното са практически разрушени. Ясно е, че пък по-високите етажи ще са необитаеми заради огромния шум и мръсния въздух.

  Най-абсурдното в цялата ситуация е, че видимо животът в сградите си продължава – все едно не са попаднали в плен на естакадата.

  Кой е виновен?

  Според източници на сайта „Араб Нюз“ блоковете са построени незаконно и властите са издали предписания за събарянето им. Поне един от инвеститорите обаче твърди, че разполага с валидни документи от 2008 г.

   „Години наред следихме проекта, като действията на властите бяха бавни. Сега изведнъж всичко започва с голяма скорост, което доведе до пълен хаос“, коментира местен депутат, който повдигна въпроса пред правителството.

  В крайна сметка е взето соломоновско решение – проектът е важен и трябва да продължи, но засегнатите ще бъдат компенсирани.

  „Ако трябва да чакам, за да може хората да бъдат преместени и тогава да събаряме блоковете, ще ми отнеме около 20 години, за да завърша проекта. Ако някой е засегнат, ще изпратим комисия, която ще прецени каква да бъде компенсацията. . Ако решат да не се местят, няма да получат компенсация, защото това е тяхно решение. Обитателите без нотариален акт също няма да бъдат компенсирани. Не знам защо сега се разпространяват тези снимки, работим по естакадата от миналата година“, заяви началникът на държавната строителна агенция Махмуд Насар, цитиран от „Мидъл Ийст Ай“.

  В държавите с военен режим е така

  В социалните мрежи проектът беше подложен на тежки критики заради решението да се строи без преди това да е решен проблема с блоковете по пътя на естакадата. Появиха се и въпроси дали въобще тя е с изрядни документи.

  Според мнозина целият сюжет – със забързаната и неудачна реализация на ключов проект, е показателна за корупцията и проблемите с административния капацитет на Египет.

  Някои се пошегуваха със ситуацията. На първия колаже е показан президентът Абдел Фатах ал-Сиси по време на инспекция на обект сякаш казва: „Похлопайте им на вратата и им кажете да си мръднат прането – ще строим мост!“

  Надписът над втората снимка гласи: „Може просто да си купите апартамент на пети или шести етаж и да отворите бензиностанция“.

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 27.10.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Не се огъвайте и по-никакъв начин не отстъпвайте пред опонентите си. Ще се опитат да ви навредят, но нека това ви амбицира за успех на всяка цена. Звездите ще ви подкрепят. Успех.
  27 окт 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Служебен, семеен или обществен ангажимент ще ви направи по-дейни, предвид важността на събитието за вас. Ще се погрижите за детайлите, изключвайки случайността и ще насърчите всяка чужда активност в подкрепа на общата цел. Любовта ви дава сили, не я загърбвайте в името уж на по-важни неща.
  27 окт 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Дипломатичността при деловите ви контакти днес ще е особено ползотворна. Умело избягвате конфликтите и се справяте чудесно с непредвидените пречки. Не се натоварвайте излишно с проблемите на околните и без тях имате достатъчно грижи.
  27 окт 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Изпитвате известни колебания относно работата си днес. Най-добре ще е ако се постараете да работите съвместно със свои колеги и не поемате всичката отговорност върху себе си. Стараете се всичко да бъде направено добре, но и хабите доста енергия за странични неща. Обърнете повече внимание на любимия човек, който има нужда от съвета ви по важен въпрос.
  27 окт 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Имате много добър късмет днес и ще получавате потвърждение за това на всяка крачка. Денят е подходящ за рисковани авантюристични начинания, като ако не спечелите много, то е сигурно че няма и да загубите, а изживяванията които ви предстоят наистина си заслужават опита. Доброто ви настроение се отразява много благотворно на атмосферата у дома.
  27 окт 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Предстоят ви трудности, изискващи голяма концентрация. Имате предостатъчно сили, за да се справите успешно с предизвикателствата на днешния ден. Не унивайте, притежавате изключителни качества и просто трябва да проявите малко воля. Любимият човек ще ви бъде солидна опора в критична ситуация.
  27 окт 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Много задачи очакват вниманието ви и не без усилия ще ви се отдава да бъдете навсякъде, където имат нужда от вас. Забързани, но с приятно излъчване, ще успявате да сте актуални и желани. Любовни трепети ще направят вечерта ви вълнуваща, ще наситят атмосферата с нежност и топлина.
  27 окт 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Подготвени сте за промените, които навлизат и без особено натоварване ще се справите със задачите си. Бързото развитие на събитията ще ви подтикне към нестандартни решения и още по-нестандартни действия. С тяхна помощ ще постигнете целта си и с това ще направите живота си по-добър.
  27 окт 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  На работното място ще изпъкнете с чувството си за ред. Съществува вероятност да отегчите околните, за това не преигравайте. Станете по-земни и достъпни, така ще обедините около себе си и другите, а и успехите ви няма да закъснеят. Любовните ви увлечения ще станат достояние на повече хора, и ако това ви притеснява, бъдете по-дискретни.
  27 окт 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Изпълнени сте с добре очаквания, които ще станат факт благодарение на упоритата ви работа и желание да успеете. В подкрепа на това говори и засиления интерес на други хора към вас. Популярността ласкае самочувствието, но и задължава. Приведете в ред документацията си, предстоят проверки от различни служби.
  27 окт 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Обновената ви база данни ще подпомогне значително днешните ви действия. В угода на интересите си ще потърсите и подходящите хора, с които да приключите в срок делата си. Ако сте акуратни и се възползвате елегантно, ще подобрите самочувствието и финансите си. Други ще решават неотложни въпроси, свързани с образование, пътуване или жилищно кредитиране.
  27 окт 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Ще намерите начин да промените нещата в живота си, които ви пречат да се развивате пълноценно. Дори това да ви коства нечие неодобрение, водете се от вътрешния си глас и следвайте сърцето си. Това ще ви помогне бързо да напреднете. Ако ви липсват удобство и уют ще можете да си ги създадете без особени усилия.
  27 окт 2020
  Последни новини