От х:

Днес в x:

Информационните технологии-най-предпочитаната специалност от Хасковските зрелостници

Информационни технологии е най-желаната специалност сред зрелостниците от Хасковска област,  показва анкетата, която беше органирана от областния управител д-р Стефка Здравкова и  Младежкия областен съвет за иновации, в рамките на съвместната инициатива  Борса „Бъдеще“.

Проучването, което мина онлайн между  21 април и 5 май, са се включили 625 ученици от 8 до 12 клас от региона.

Над 55% от участниците в анкетата са настоящи кандидат-студенти. Момичетата, завършващи 12 клас, предпочитат да се развиват в сферата на стопанското управление, образованието и здравеопазването. Младежите от випуск 2020  са се насочили към IT сферата, спорта и обществената сигурност.

Пълният анализ на данните и резултатите от анкетата са обработени съвместно с младежите от Съвета и експертите от Центъра за кариерно ориентиране Хасково. Те ще бъдат публикувани и на Фейсбук страницата на Младежки областен съвет за на 18 май. 2020 година.

От тази дата стартира и кандидатстудентската борса „Бъдеще“. Тя  ще се проведе изцяло на Фейсбук страницата на  Младежки областен съвет за иновации. В рамките на една седмица учениците от Съвета ще публикуват индивидуална информация за държавните университети с презентационни материали, информация за университета, факултети и филиали, и дати на предстоящи кандидатстудентски изпити.

Областният управител на област Хасково д-р Стефка Здравкова лично изпрати писма на всички държавни университети в страната с покана да се включат в Борса „Бъдеще“, понеже провеждането на кандидатстудентска борса на живо тази година е невъзможно заради Ковид кризата.

„Затова се радвам, че въпреки всичко, заедно с младежите успяхме да се организираме и да направим такава онлайн. По този начин се положи началото и на едно добро сътрудничество между висшите учебни заведения и регионалната власт в полза на бъдещи проекти и начинания свързани с кариерното ориентиране на младите хора от областта.“,  коментира д-р Здравкова. 

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

Последни новини