От х:

Днес в x:

Джамиите в България се връщат към нормална работа, но някои ограничения остават

Джамиите в България се връщат към нормалния режим на работа със заповед на главния мюфтия Мустафа Хаджи, издадена във връзка с края на извънредното положение. От средата на март петъчните и общите молитви в мюсюлманските храмове не се провеждаха като мярка срещу разпространението на коронавируса.

От 15 май (петък) всички джамии и месджиди се откриват за петъчните и общи молитви, като преди и след тях ще бъдат дезинфектирани и стерилизирани. Все пак в мюсюлманските храмове ще има някои ограничения.

Не се препоръчва използването на местата за ритуално измиване, а проповедите следва да бъдат максимално кратки и без лекции преди и след молитвите. В джамиите следва да се влиза с предпазни маски, на входа ръцете да бъдат дезинфектирани, а кланящите се да са на дистанция от 1.5 метра.

Не трябва да се организират масови религиозни мероприятия като ифтар, мевлид, мукабеле, никях, сюннет и др. Препоръчва се байрам намаз (празнична молитва - бел.ред.) да се изпълнява на открито място, а след всички молитви хората да не се прегръщат или ръкуват.

"Хронично болни, хора в рискова група и със слаб имунитет да не посещават джамиите за намаз, тъй като за тях не е фарз в епидемиологична ситуация", се казва в заповедта, разпространена до районните мюфтийства в страната.

https://www.dnevnik.bg

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Гр
    ГРАЖДАНИН
    0 0
    11:59, 14 май 2020
    Не занимавайте общественоста с джамии и тем подобни елементарни публикации
Последни новини