От х:

Днес в x:

Значителна част от кърджалийци определят онлайн обучението като неефективно в условията на пандемия

Значителна част от кърджалийци определят онлайн обучението като неефективно в условията на пандемия.Това сочи резултатът от анкета на сайта Кърджали бг вести.Според 46,2% от включилите се в допитването обучението,чрез електронни устройства в дома е неефективно.На противоположното мнение са 26,9% от респондентите .С „отчасти” са отговорили 23,1 на сто.Не могат да преценят 3,8%.

Над 90% от учениците в Кърджалийска област са обхванати от електронното обучение чрез Интернет.От 15 000 деца,едва 1400 нямат в дома си електронни устройства или Интернет връзка.Това съобщи за Кърджали бг вести началникът на Регионалното управление по образование Гроздан Колев.Той посочи,че се предприемат действия за обезпечаване на всички деца с възможности за онлайн обучение.Там където в момента учениците нямат електронни устройства или Интернет връзка ползваме телефони.На места помагат и медиатори,които са в контакт с родителите,подчерта още Гроздан Колев.Той бе категоричен че РУО и педагозите в областта се стараят да бъдат адекватни на предизвикателствата на извънредното положение в страната.

Въвеждаме синхронен механизъм на електронно обучение ,което е условие за ползване на електронни класни стаи.Целият клас едновременно може да се включи в урока.Извънредното положение ни подтикна да въведем това обучение и то е много перспективно,сподели Гроздан Колев.

И децата от детските градини в Кърджали са с дистанционно обучение. Въпреки, че детските градини са затворени заради ограниченията,породени от пандемията с коронавирус грижата за възпитанието на малките кърджалийци продължава. В момента се провежда т.нар.”Отдалечено взаимодействие чрез родители”. На родителите са раздадени книжки, по които децата учат различни предмети с помощта на родителите си. Те от своя страна получават указания от педагозите.

 Един от добрите примери е детската градина „Баба Тонка” където 85% от децата са обхванати от тази форма на обучение. Повечето майки са в майчинство или са безработни и могат да гледат децата си у дома. Има и такива малчугани обаче,които са дадени на грижите на баби на село. Това поясни за Кърджали бг вести директорката на детската градина Маргарита Спирова.

  На 8 май ръководството на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски” удължи с месец срока на занятията онлайн за студентите от филиала в Кърджали.

Георги Кулов

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини