От х:

Днес в x:

Димитър Франтишек подаде оставка като шеф на спецпрокурорите

Шефът на спецпрокуратурата Димитър Франтишек Петров е подал оставка като ръководител и на днешното заседание на прокурорската колегия на ВСС молбата му за напускане бе гласувана. Сега той остава редови прокурор в специализираната прокуратура.

Главният прокурор Иван Гешев обясни изненадващата оставка с това, че е "възникнал проблем, който му пречи да се концентрира върху дейността си като ръководител".

По думите на Гешев в спецпрокуратурата има специфики и рискът бил по-голям. Той даде пример с "атаки от кръгове, свързани с обвиняеми, политически интереси и медийно отражение". Гешев подчерта, че под ръководството на Димитър Петров спецпрокуратурата е укрепнала кадрово, а резултатите били видими.

Освен това обясни, че натовареността също е голяма, работата е тежка и въпреки определените финансови стимули няма голям брой желаещи за работа в тази прокуратура. Гешев благодари на Димитър Петров за работата в спецпрокуратурата.

За временен шеф на спецпрокурорите е определен Ангел Илиев от Върховната административна прокуратура.

Кой е Димитър Франтишек Петров

Димитър Франтишек Петров пое спецпрокуратурата в края на юли м.г. Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет го избра единодушно с 11 гласа "за" за административен ръководител на специализираната прокуратура. Той бе единственият кандидат за поста, а досега бе временен шеф на спецпрокуратурата. Тогава бившият главен прокурор Сотир Цацаров се обърна към него с репликата: "Честито, назначен сте."

Преди това Франтишек беше неин зам.-председател, а негов шеф беше номинираният за главен прокурор Иван Гешев. Според магистрати Франтишек е "близък и доверен" на Гешев. Двамата заедно наблюдаваха показния арест на кмета на "Младост" Десислава Иванчева през април 2018 г. В специализираната прокуратура Франтишек работи в т.нар. антикорупционно звено.

През последните месеци Франтишек работеше активно и по обвиненията срещу бизнесмена Васил Божков. Той лично присъстваше на обиските в Държавната комисия по хазарта, както и във фондация "Тракия" по време на изземането на културно-исторически ценности.

Преди това професионалната му биография включва няколко случая, които го правят популярен в медиите:

През 2015 година той отказва да образува досъдебно производство срещу Делян Пеевски. Сигналът срещу депутата от ДПС, бизнесмен и собственик на медии е за набеждаване и е от един от тримата задържани през юни 2014 г. и обвинени в т.нар. опит за убийство на Пеевски, за което по-късно се оказа, че няма никакви доказателства.

През 2017 г., докато е прокурор в Софийска градска прокуратура, сайтът "Биволъ" цитира бащата на дете, което Франтишек е блъскал в училищна лавка, защото го е прередило. Получава забележка, но по-късно ВСС я отменя. В публикации за случая се цитира и прекият му шеф по това време Емилия Русинова, която обяснила на родителите на детето, че прокурорът бил "по-краен във възпитанието на децата си" и такъв бил темпераментът му.

Франтишек е прокурорът, който прекратява разследването по "Яневагейт" с неясни мотиви.

Завършил е Техникума по фина механика и оптика "М. Ломоносов", а след това право в Нов български университет и първо е работил като следовател в Силистра (2004 г.) и в София, а през 2006 г. е назначен за прокурор в Софийската районна прокуратура. В биографията си е написал, че чете "отлично" руски, английски - на "добро" ниво, а сред техническите умения и компетенции е посочил и интернет.

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини