От х:

Днес в x:

Галериите и музея в Хасково отварят врати от днес за посетители

Регионалният исторически музей в Хасково и художествените галерии в града отварят врати от днес за посетители, но при спазване на мерки за дезинфекция и недопускане на големи групи наведнъж. 

Въпреки че след заповедта на здравния министър от 11-ти май достъп вече има и до библиотеките, тази в Хасково остава затворена за поне още седмица време, защото е в ремонт.

Освен във всички изложбени зали на РИМ, прием на посетители ще има и в Музея на тракийското изкуство в с.Алекснадрово, в който е и копието на прочутата антична гробница. Той е под ръководството на музея в Хасково и също ще е отворен в обичайното си работно време. В Паскалевата къща, която е също обект към РИМ, както и досега, посещението ще става след предварителна заявка.

Всички, които искат да разгледат експозициите обаче, трябва да са с маски, в обектите има осигурени дезинфектанти.

„От днес колегите са по местата си по културно-историческите обекти и в готовност да разказват и показват.“, увери д-р Красимира Узунова.

Градската художествената галерия „Атанас Шаренков“ и галерия „Форум“, също от днес са в традиционно работно време за посетители. „Получихме заповедите, че можем да отворим за посещения и от министъра на културата Боил Банов и от здравния министър с указания как да се действа“, коментира директорката на галериите Татяна Форева. Посетителите в изложбените зали трябва да си носят маски, дезинфектанти има осигурени, уточни тя. 

В галериите също няма да се допускат наведнъж големи групи. Тепърва ще се уточнява възможността за провеждането на събития там. 

През периода на карантината са отпаднали две изложби, които е трябвало да гостуват в Хасково, едната от тях е била съптстващо събитие към Литературните дни „Южна пролет“-с картини на Илия Петров. 

В момента в галерия „Форум“ могат да се видят все още работите на Светлозар Недев. Неговата първа изложба в Хасково се оказа и последната, която беше открита в галарията преди затягането на мерките. По ирония на съдбата експозицията му носи името „Безвремие“, а картините му останаха в карантина при затварянето на изложбените зали и до днес са в Хасково. 

В Регионалната библиотека „Христо Смирненски“ нямат готовност да посрещат читатели поне до края на тази седмица, защото са в ремонт, обясни директорката й Кирилка Страшникова. Със собствени средства, които са били заделени преди време, в книжното средище са решили да започнат ремонта в периода, в който читатели не се допускаха и сега го довършват.

През тази седмица екипът ще обмисли  организацията за връщането и взимането на книги, след като библиотеката отвори. 

„Обмисляме схемата, защото, ако в музея и галериите хората влизат, разглеждат и излизат, при нас имат по-дълъг период на пребиваване. Освен това, книгите миават от ръка на ръка и върнатите ще трябва да престояват на определени места в библиотеката минимум 24 часа, преди отново да бъдат пуснати за заемане.“, разясни Страшникова.  Единият от вариантите, които се обмисля, е приемът на книгите да става във фоайето на бибилотеката, където читателите ще ги оставят в специален кашон. Взимането на новите книги може да става отново там, след като е направена предварителна заявка през онлайн платформата на библиотеката. Така няма да има текучество и струпване на много хора, коментира директорката. Повечето

от читателите имат и онлайн картони и няма да е проблем да следят сроковете си за връщане през интернет. 

„Непрекъснато звънят читатели и питат кога могат да дойдат да оставят или да вземат книга. Затова трябва да подсигурим тези хора, които обичат да четата и да им осигурим сигурна среда на пребиваване“. Затова и все още е под въпрос дали ще бъдат отворени читалните.

Кирилка Страшникова се надява библиотеката да успее да се снабди и със специализарана апаратура за ултаравиолетова обработка на библиотечни документи. Всякакви вируси и дори финните прахови частици се премахват от книгите и документите само за няколко секунди с този апарт, разясни тях. Машината не е много скъпа, стурва около 14 хил.лв, но на този етап средствата не са налични, посочи директорката на Рeгионалната библиотека в Хасково.

Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Ча
    Чаги
    4 -6
    10:17, 12 май 2020
    Само ни е до мозеии и изложби. Кирилка с тази ламба освен да нагрява книгите ще си прави и нагревки за профилактика.
    • Ян
      Янко Митев
      5 -3
      10:58, 12 май 2020
      Чаги стой си в тоалетната и недей мърда от там!
Последни новини