От х:

Днес в x:

19 °C

Галериите и музея в Хасково отварят врати от днес за посетители

Регионалният исторически музей в Хасково и художествените галерии в града отварят врати от днес за посетители, но при спазване на мерки за дезинфекция и недопускане на големи групи наведнъж. 

Въпреки че след заповедта на здравния министър от 11-ти май достъп вече има и до библиотеките, тази в Хасково остава затворена за поне още седмица време, защото е в ремонт.

Освен във всички изложбени зали на РИМ, прием на посетители ще има и в Музея на тракийското изкуство в с.Алекснадрово, в който е и копието на прочутата антична гробница. Той е под ръководството на музея в Хасково и също ще е отворен в обичайното си работно време. В Паскалевата къща, която е също обект към РИМ, както и досега, посещението ще става след предварителна заявка.

Всички, които искат да разгледат експозициите обаче, трябва да са с маски, в обектите има осигурени дезинфектанти.

„От днес колегите са по местата си по културно-историческите обекти и в готовност да разказват и показват.“, увери д-р Красимира Узунова.

Градската художествената галерия „Атанас Шаренков“ и галерия „Форум“, също от днес са в традиционно работно време за посетители. „Получихме заповедите, че можем да отворим за посещения и от министъра на културата Боил Банов и от здравния министър с указания как да се действа“, коментира директорката на галериите Татяна Форева. Посетителите в изложбените зали трябва да си носят маски, дезинфектанти има осигурени, уточни тя. 

В галериите също няма да се допускат наведнъж големи групи. Тепърва ще се уточнява възможността за провеждането на събития там. 

През периода на карантината са отпаднали две изложби, които е трябвало да гостуват в Хасково, едната от тях е била съптстващо събитие към Литературните дни „Южна пролет“-с картини на Илия Петров. 

В момента в галерия „Форум“ могат да се видят все още работите на Светлозар Недев. Неговата първа изложба в Хасково се оказа и последната, която беше открита в галарията преди затягането на мерките. По ирония на съдбата експозицията му носи името „Безвремие“, а картините му останаха в карантина при затварянето на изложбените зали и до днес са в Хасково. 

В Регионалната библиотека „Христо Смирненски“ нямат готовност да посрещат читатели поне до края на тази седмица, защото са в ремонт, обясни директорката й Кирилка Страшникова. Със собствени средства, които са били заделени преди време, в книжното средище са решили да започнат ремонта в периода, в който читатели не се допускаха и сега го довършват.

През тази седмица екипът ще обмисли  организацията за връщането и взимането на книги, след като библиотеката отвори. 

„Обмисляме схемата, защото, ако в музея и галериите хората влизат, разглеждат и излизат, при нас имат по-дълъг период на пребиваване. Освен това, книгите миават от ръка на ръка и върнатите ще трябва да престояват на определени места в библиотеката минимум 24 часа, преди отново да бъдат пуснати за заемане.“, разясни Страшникова.  Единият от вариантите, които се обмисля, е приемът на книгите да става във фоайето на бибилотеката, където читателите ще ги оставят в специален кашон. Взимането на новите книги може да става отново там, след като е направена предварителна заявка през онлайн платформата на библиотеката. Така няма да има текучество и струпване на много хора, коментира директорката. Повечето

от читателите имат и онлайн картони и няма да е проблем да следят сроковете си за връщане през интернет. 

„Непрекъснато звънят читатели и питат кога могат да дойдат да оставят или да вземат книга. Затова трябва да подсигурим тези хора, които обичат да четата и да им осигурим сигурна среда на пребиваване“. Затова и все още е под въпрос дали ще бъдат отворени читалните.

Кирилка Страшникова се надява библиотеката да успее да се снабди и със специализарана апаратура за ултаравиолетова обработка на библиотечни документи. Всякакви вируси и дори финните прахови частици се премахват от книгите и документите само за няколко секунди с този апарт, разясни тях. Машината не е много скъпа, стурва около 14 хил.лв, но на този етап средствата не са налични, посочи директорката на Рeгионалната библиотека в Хасково.

Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

 • 1
  Ча
  Чаги
  4 -6
  10:17, 12 май 2020
  Само ни е до мозеии и изложби. Кирилка с тази ламба освен да нагрява книгите ще си прави и нагревки за профилактика.
  • Ян
   Янко Митев
   5 -3
   10:58, 12 май 2020
   Чаги стой си в тоалетната и недей мърда от там!

Хороскоп за 04.08.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Ако ви се налага да правите обективна оценка на конкретна ситуация, работа или друго важно събитие се абстрахирайте от умората и личните си предпочитания. Не е изключено да получите вести, които биха повлияли на избора ви. Вярвайте, всичко ще се подреди по начин, който ще одобрите и за това не бива да се притеснявате.
04 авг 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Очаквани развития ще подобрят самочувствието и финансите ви. Подготвени сте за това и без изненади ще приемете нечие решение. На други късметът ще се усмихне с предложение за пътуване или изясняване на заплетен въпрос. С вежливото си поведение ще се нареди сред претендентите за нещо повече, което заслужавате.
04 авг 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Постарайте се да довършите нещо, което сте започнали по-рано и като цяло да не оставяте нищо недовършено. Когато работите, правете го съсредоточено и не мислете за странични неща. Имате всички шансове да се справяте блестящо с работата си, стига да вложите всичката си енергия в една насока. Не подценявайте помощта на близките си, те могат да ви съдействат.
04 авг 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Демонстрирате самочувствие и това ще бъде забелязано от хората около вас. Не се поддавате на чужди влияния и предпочитате да следвате собствените си планове. Не се изолирайте от хората, които държат на вас. Случайно научавате факт, и това ще повиши настроението ви за дни напред.
04 авг 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Много скоро ще разберете, че в конкретно начинание се нуждаете от подкрепа. Ако продължите да упорствате ще си създадете повече главоболия. До вас има хора, които с готовност биха ви подкрепили, стига да ги потърсите. Кратко пътуване за среща с близък човек или по служба.
04 авг 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Суматохата край вас може да ви създаде умора и напрежение. Грижите ви са не по-малко натоварващи, но предвид отговорното ви отношение, ще се справите. Във възможностите ви е и да бъдете по-внимателни и добри с околните. Намерете време и за себе си, починете си, като не отхвърляте нещата, които ви правят щастливи.
04 авг 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Ще решавате въпроси, създаващи ви притеснения и най-вече на близките ви. Повечето от тях са икономически и битови, но не пренебрегвайте и здравето си. Ако сте спокойни ще ви бъде по-лесно да намерите правилните решения, припряността и гнева са лоши съветници. Последователни в действията си, ще създадете добри очаквания в онези, които разчитат на вас.
04 авг 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
На делова среща ще обсъждате полезни за бизнеса ви идеи. Ще последват добри развития, които ще дойдат като отговор на усилената ви работа от последните дни. В семейството също ще имате повод за празнуване, нечии успех или оздравяване ще подобри настроението ви и отвори сетивата ви за забавления.
04 авг 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Заемате се с твърде много неща наведнъж и твърде възможно е да не успеете да се справите с нищо. Иска ви се всичко да върви като по вода, но за целта са нужди последователни, а не едновременни усилия. Починете си от отговорностите и се постарайте да не си създавате нови. Бъдете по-практични в покупките си, особено ако сумите с които разполагате са ограничени.
04 авг 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
С повече или по-малко усилия, но ще свършите по-голямата част от заплануваното днес. Срещите ви ще са ползотворни с идеите, върху които ще работите през следващите дни. Знаете как да подходите, за да ви потръгнат нещата. В края на деня ще научите приятни вести и ще можете се отпуснете.
04 авг 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще получите гаранциите, които очаквате да ви направят по-стабилни във финансов и личен план. Заложили сте на правилната карта, но не отхвърляйте възможността да разширите бизнеса си с полезното сътрудничество на хората с власт. Ще останете изкушени от възможността за светска изява.
04 авг 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Като духовни хора, ще оцените присъствието на обкръжението си и ще благодарите на съдбата, за щедростта й към вас. Доверието помежду ви ще направи възможно всичко, за което заедно мечтаете. Денят е важен за социално-ангажираните, не пропускайте да направите своя избор в полза на по-доброто си бъдеще.
04 авг 2020
Последни новини