От х:

Днес в x:

2 °C

Галериите и музея в Хасково отварят врати от днес за посетители

Регионалният исторически музей в Хасково и художествените галерии в града отварят врати от днес за посетители, но при спазване на мерки за дезинфекция и недопускане на големи групи наведнъж. 

Въпреки че след заповедта на здравния министър от 11-ти май достъп вече има и до библиотеките, тази в Хасково остава затворена за поне още седмица време, защото е в ремонт.

Освен във всички изложбени зали на РИМ, прием на посетители ще има и в Музея на тракийското изкуство в с.Алекснадрово, в който е и копието на прочутата антична гробница. Той е под ръководството на музея в Хасково и също ще е отворен в обичайното си работно време. В Паскалевата къща, която е също обект към РИМ, както и досега, посещението ще става след предварителна заявка.

Всички, които искат да разгледат експозициите обаче, трябва да са с маски, в обектите има осигурени дезинфектанти.

„От днес колегите са по местата си по културно-историческите обекти и в готовност да разказват и показват.“, увери д-р Красимира Узунова.

Градската художествената галерия „Атанас Шаренков“ и галерия „Форум“, също от днес са в традиционно работно време за посетители. „Получихме заповедите, че можем да отворим за посещения и от министъра на културата Боил Банов и от здравния министър с указания как да се действа“, коментира директорката на галериите Татяна Форева. Посетителите в изложбените зали трябва да си носят маски, дезинфектанти има осигурени, уточни тя. 

В галериите също няма да се допускат наведнъж големи групи. Тепърва ще се уточнява възможността за провеждането на събития там. 

През периода на карантината са отпаднали две изложби, които е трябвало да гостуват в Хасково, едната от тях е била съптстващо събитие към Литературните дни „Южна пролет“-с картини на Илия Петров. 

В момента в галерия „Форум“ могат да се видят все още работите на Светлозар Недев. Неговата първа изложба в Хасково се оказа и последната, която беше открита в галарията преди затягането на мерките. По ирония на съдбата експозицията му носи името „Безвремие“, а картините му останаха в карантина при затварянето на изложбените зали и до днес са в Хасково. 

В Регионалната библиотека „Христо Смирненски“ нямат готовност да посрещат читатели поне до края на тази седмица, защото са в ремонт, обясни директорката й Кирилка Страшникова. Със собствени средства, които са били заделени преди време, в книжното средище са решили да започнат ремонта в периода, в който читатели не се допускаха и сега го довършват.

През тази седмица екипът ще обмисли  организацията за връщането и взимането на книги, след като библиотеката отвори. 

„Обмисляме схемата, защото, ако в музея и галериите хората влизат, разглеждат и излизат, при нас имат по-дълъг период на пребиваване. Освен това, книгите миават от ръка на ръка и върнатите ще трябва да престояват на определени места в библиотеката минимум 24 часа, преди отново да бъдат пуснати за заемане.“, разясни Страшникова.  Единият от вариантите, които се обмисля, е приемът на книгите да става във фоайето на бибилотеката, където читателите ще ги оставят в специален кашон. Взимането на новите книги може да става отново там, след като е направена предварителна заявка през онлайн платформата на библиотеката. Така няма да има текучество и струпване на много хора, коментира директорката. Повечето

от читателите имат и онлайн картони и няма да е проблем да следят сроковете си за връщане през интернет. 

„Непрекъснато звънят читатели и питат кога могат да дойдат да оставят или да вземат книга. Затова трябва да подсигурим тези хора, които обичат да четата и да им осигурим сигурна среда на пребиваване“. Затова и все още е под въпрос дали ще бъдат отворени читалните.

Кирилка Страшникова се надява библиотеката да успее да се снабди и със специализарана апаратура за ултаравиолетова обработка на библиотечни документи. Всякакви вируси и дори финните прахови частици се премахват от книгите и документите само за няколко секунди с този апарт, разясни тях. Машината не е много скъпа, стурва около 14 хил.лв, но на този етап средствата не са налични, посочи директорката на Рeгионалната библиотека в Хасково.

Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

 • 1
  Ча
  Чаги
  4 -6
  10:17, 12 май 2020
  Само ни е до мозеии и изложби. Кирилка с тази ламба освен да нагрява книгите ще си прави и нагревки за профилактика.
  • Ян
   Янко Митев
   5 -3
   10:58, 12 май 2020
   Чаги стой си в тоалетната и недей мърда от там!

Още новини

Хороскоп за 30.11.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Съзнанието, че има какво да кажете и направите ще ви мотивира за действия, различни от планираните. Без притеснения ще настоявате да бъдете чути и да защитите тезата си. Сами ще намерите прекият път към човека, който ви вълнува, спечелвайки го с неподправено внимание и чар.
30 ное 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Горите от желание час по-скоро да видите резултатите от работата си. Очакванията ви са големи, но бъдете реалисти. Дайте преднина на уменията си, изпипвайте детайлите и нещата ще си дойдат на място. Много хора ще останат доволни от сътрудничеството си с вас, защото сте прями, коректни и точни.
30 ное 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
За голяма част от вас денят е свързан с неотложни задачи, свързани най-вече с професионалната ви заетост. Трудът ви ще е ползотворен и ще постигнете намеренията си. Следвайки новостите, ще повишите интереса си към нови хора и познанства. За много от вас денят ще е наситен с положителни емоции, за които няма да чакате друг да ви ги създава.
30 ное 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Завършвате нещо важно, върху което работите от доста време. Това ще ви донесе желаното удовлетворение, още повече че получавате чудесни отзиви за работата си. Следете внимателно информация, която касае работата ви и не действате преди да сте предварително добре информирани. Очаквайте новина, свързана с вашия сърдечен партньор.
30 ное 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще ви занимават мисли как по-добре да организирате работата си за да стане тя печеливша. Някой ще ви постави в ролята на арбитър. Сами изберете дали да вземете участие или да запазите неутралитет. Но ви е нужно спокойствие за да вземете най-доброто решение за себе си. Финансите ви ще се стабилизират.
30 ное 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Въпроси от професионален и личен характер ще решавате с прозорливост и делови подход. Постигнатото днес ще ви покаже посоката, която трябва да следвате, за да вървите ускорено напред. Финансовите затруднения няма да ви попречат на ентусиазма, още повече, че скоро ще ги преодолеете.
30 ное 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Гъвкавия ви подход ви дава сериозно предимство. Ще се чувствате тонизирани и весели и с доброто си настроение ще радвате околните. Много вероятно е да се натъкнете и на недоброжелатели, но негативното им влияние може да бъде неутрализирано от увереността ви. Здравословни проблеми отшумяват.
30 ное 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Проявете разбиране към човека до вас, чието поведение ви смущава. Не бързайте да го съдите, за да не навредите на себе си. Изяснете си причините за това и ще спечелите симпатиите му. Други от вас ще пътуват за среща с места и хора, които ги интересуват. Административните въпроси ще се решават с известни затруднения, но в крайна сметка ще се справите.
30 ное 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Финансовите ви претенции ще бъдат задоволени и ще имате възможност да приключите успешна сделка. Както се казва парите сами ще ви намират. За да сте честни пред себе си, трябва да признаете, че от голяма помощ ви е личност, която решително се е намесила в кариерата ви. Предстои поврат в личния ви живот. За несемейни, това означава една нова романтична връзка, която ще прерасне в нещо сериозно.
30 ное 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
С мнителното си отношение към околните сте в състояние да провалите добрите им намерения. Мислете позитивно и не пречете на онези, които следват логиката на целите си. Проявете разбиране и по финансов проблем, решаването му изисква време. Но не всичко днес е стрес, ще се радвате на добро развитие на делата си в професионален план.
30 ное 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
За да постигнете онова, което желаете трябва да подходите към задачите си грижливо и с нужната отговорност. На някои им предстоят изпитания, от които ще зависи професионалната им реализация. Не сте застрашени от фатални грешки. Любимите ви хора ще се погрижат вечерта ви да бъде приятна.
30 ное 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Съпътстващите проблеми ви причиняват тревога, въпреки, че са решими. Това се дължи на изострената ви чувствителност. Можете да се справите и с по-малък разход на енергия. Бъдете практични и направете компромис, щом трябва. Това го можете брилянтно. Парите ще ви застигнат в миг, който малко очаквате.
30 ное 2020
Последни новини