От х:

Днес в x:

26 °C

Михаил Делчев: Радвам се, че от името и на Хасково ще изпълнявам почетната консулска длъжност в Дания

  „Радвам се, че и от името на града, като хасковлия, ще изпълнявам дейността си като почетен консул на България в Дания. Поздравявам хората от моя роден град”. Това каза диригентът с корени от Хасково Михаил Делчев, който от 30 години живее и работи в Дания, в ексклузивно интервю за Haskovo.net, след като научи от екипа ни новината, че от днес с решение на МС е назначен на почетната консулска позиция в гр. Ебелтофт, и консулски окръг - регион Централна Ютландия. 

  С добрата новина го заварихме в дома му под карантина.

  Поздравления, г-н Делчев, за позицията, която ще заемате на почетен консул на България в Дания. Приемете моите и на съгражданите ви най-добри пожелания за успехи в това ново поприще. 

  Благодаря, поздрави на всички.

  Радвам се, че и от името на града ни ще имам шанса да защитавам тази позиция, която е и престижна, и отговорна. Казвам и от името на Хасково-моят роден град, защото човек никога не трябва да забравя откъде е тръгнал, а аз съм българин, хасковлия. Надявам се да имам възможност, като почетен консул и с останалите мои български колеги-артисти, музиканти и всички хора на изкуството да поддържаме връзка и да популяризираме нашето изкуство тук в Дания, както и да имаме възможности да идваме по-често в България за общи проекти.

  Почетният консул е длъжност, която е престижна заради това, че на нея се издигат хора с голямо обществено доверие, заслужили и изявени в работата си, и прославяли страната си. Вие сте несъмнено такъв човек, но как се стигна до тази ваша номинация?

  Предложението за мен е направено от Българското посолство в Копенхаген. Знам за тази номинация още от миналото лято, но процедурата е дълга, има и доста сериозно проучване. Сега вие ме изненадахте, когато ми съобщихте, че е факт. Благодаря. Доверието за това, че си предложен на такава позиция е удоволствие, но и голяма отговорност. Консулите се занимават с документацията, с паспортите, а почетните консули се избират, за да това да лобират, в хубавия смисъл на думата, покрай контактите си и познанствата, които имат. Ще използвам моите в сферата на културата, но ще помагам и с всичко останало, с което е нужно и мога . Естествено всичко ще се съгласува с мисията ни в Копенхаген. Аз живея на около 50 километра от Копенхаген. Но в моя град няма много българи, познавам само един. Той е пощальон, така че с него се срещаме почти всеки ден. Но в Орхус, който е в нашия регион и е студентски град, както и Копенхаген, има българска диаспора.

  Заварвам ви в карантина в дома ви в Ебелтофт, как я карате?

  Вече сме от месец вкъщи. Както и в България мерките са строги. Тук не може да се излиза. Не мога да репетирам с хористите, не мога дори да отида до църквата, където от около година съм органист.

  Все пак с хористите от „Перуника” се опитваме да работим онлайн. Изпращам им текстове за разучаване и записи на музика. Надявам се след 10-ти май, когато се очаква карантината да падне тук, да се върнем към реалния си ритъм на работа, защото сега не разрешават събирането на едно място на повече от десет души. А за да е успешна работата на един хор, трябва да са всички изпълнители заедно. Сега няма как да се случи това.

  А за месец в дома си прерових и преподредих цялата си библиотека, свиря, търся нови неща...изобщо направих това, което отдавна трябваше да свърша и за което преди все не оставаше време.

  Докато подреждахте библиотеката си попаднахте ли на някоя стара любима българска книга?

  Всъщност, когато казах, че подреждам библиотеката си, имах предвид нотната. А да подреждам българските си книги няма нужда-всичко ми е подредено в книжната библиотека винаги.

  Какви са ви плановете щом падне карантината?

  Човек винаги може да направи план и да намери идеи, но трябва първо да видим какво ще се случи в реалността след 10-ти май  в Дания, защото както на много места и тук всичко е предпоследно покрай ситуацията с епидемията. Говори се, че ще се разреши събирането на до 300 души на едно място, което ще даде възможност за отварянето постепенно на малките концерти зали и ще има възможност за изява. Но големите фестивали за месеци напред са отменени. Говори се за евентуалното им възобновяване, но чак след август.

  А вие с вашите хористи пропуснахте ли концерти в този период на строги мерки?

  Да, имахме отменени участия и през март, и сега през април. На 16-ти април, когато се чества 70-годишнината от Съединението на Дания, трябваше да имаме участие със смесения класически хор „Сесилия” пред датската Кралица Маргрете II, която организира голям концерт за празника, но всичко беше отменено.

  Планирате ли прибиране в Хасково, когато всичко това вече е възможно?

  Разбира се, аз често се прибирам, понякога и два пъти в годината. Надявам се и това лято да е възможно. Ако не-през есента. В Хасково нашата къща си стои. С брат ми, който живее в София, се прибираме заедно в нея. В Хасково си имам и корен и конак.

  Интервю на Красимира Славова

  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (1)

  • 1
   Ив
   Иван
   4 -9
   18:46, 29 апр 2020
   И защо си напуснал родината си, за да се завръщаш... Виж коментара

  Хороскоп за 03.08.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Ако ви се налага да правите обективна оценка на конкретна ситуация, работа или друго важно събитие се абстрахирайте от умората и личните си предпочитания. Не е изключено да получите вести, които биха повлияли на избора ви. Вярвайте, всичко ще се подреди по начин, който ще одобрите и за това не бива да се притеснявате.
  03 авг 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Очаквани развития ще подобрят самочувствието и финансите ви. Подготвени сте за това и без изненади ще приемете нечие решение. На други късметът ще се усмихне с предложение за пътуване или изясняване на заплетен въпрос. С вежливото си поведение ще се нареди сред претендентите за нещо повече, което заслужавате.
  03 авг 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Постарайте се да довършите нещо, което сте започнали по-рано и като цяло да не оставяте нищо недовършено. Когато работите, правете го съсредоточено и не мислете за странични неща. Имате всички шансове да се справяте блестящо с работата си, стига да вложите всичката си енергия в една насока. Не подценявайте помощта на близките си, те могат да ви съдействат.
  03 авг 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Демонстрирате самочувствие и това ще бъде забелязано от хората около вас. Не се поддавате на чужди влияния и предпочитате да следвате собствените си планове. Не се изолирайте от хората, които държат на вас. Случайно научавате факт, и това ще повиши настроението ви за дни напред.
  03 авг 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Много скоро ще разберете, че в конкретно начинание се нуждаете от подкрепа. Ако продължите да упорствате ще си създадете повече главоболия. До вас има хора, които с готовност биха ви подкрепили, стига да ги потърсите. Кратко пътуване за среща с близък човек или по служба.
  03 авг 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Суматохата край вас може да ви създаде умора и напрежение. Грижите ви са не по-малко натоварващи, но предвид отговорното ви отношение, ще се справите. Във възможностите ви е и да бъдете по-внимателни и добри с околните. Намерете време и за себе си, починете си, като не отхвърляте нещата, които ви правят щастливи.
  03 авг 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Ще решавате въпроси, създаващи ви притеснения и най-вече на близките ви. Повечето от тях са икономически и битови, но не пренебрегвайте и здравето си. Ако сте спокойни ще ви бъде по-лесно да намерите правилните решения, припряността и гнева са лоши съветници. Последователни в действията си, ще създадете добри очаквания в онези, които разчитат на вас.
  03 авг 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  На делова среща ще обсъждате полезни за бизнеса ви идеи. Ще последват добри развития, които ще дойдат като отговор на усилената ви работа от последните дни. В семейството също ще имате повод за празнуване, нечии успех или оздравяване ще подобри настроението ви и отвори сетивата ви за забавления.
  03 авг 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Заемате се с твърде много неща наведнъж и твърде възможно е да не успеете да се справите с нищо. Иска ви се всичко да върви като по вода, но за целта са нужди последователни, а не едновременни усилия. Починете си от отговорностите и се постарайте да не си създавате нови. Бъдете по-практични в покупките си, особено ако сумите с които разполагате са ограничени.
  03 авг 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  С повече или по-малко усилия, но ще свършите по-голямата част от заплануваното днес. Срещите ви ще са ползотворни с идеите, върху които ще работите през следващите дни. Знаете как да подходите, за да ви потръгнат нещата. В края на деня ще научите приятни вести и ще можете се отпуснете.
  03 авг 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Ще получите гаранциите, които очаквате да ви направят по-стабилни във финансов и личен план. Заложили сте на правилната карта, но не отхвърляйте възможността да разширите бизнеса си с полезното сътрудничество на хората с власт. Ще останете изкушени от възможността за светска изява.
  03 авг 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Като духовни хора, ще оцените присъствието на обкръжението си и ще благодарите на съдбата, за щедростта й към вас. Доверието помежду ви ще направи възможно всичко, за което заедно мечтаете. Денят е важен за социално-ангажираните, не пропускайте да направите своя избор в полза на по-доброто си бъдеще.
  03 авг 2020
  Последни новини