От х:

Днес в x:

Диригентът от Хасково Михаил Делчев става почетен консул на България в Дания

Диригент ще е почетен консул на България в Дания. Михаил Делчев, който е родом от Хасково, е назначен на позицията с решение на Министерският съвет, което беше  прието на заседание днес.

Михаил Делчев  ще е  почетен консул на страната ни в консулството със седалище в гр. Ебелтофт, и консулски окръг - регион Централна Ютландия.

Той е роден в град Хасково. Завършва Хорово-диригентския клас на Българска Музикална Академия като студент на проф. Васил Арнаудов в Българска Държавна Консерватория.

Работил е като Главен диригент на Детски хор “Орфей” и Мъжки хор, Хасково.

През 1990 г. печели диригентски конкурс за едногодишна специализация в Кралската музикална консерватория в Копенхаген. Заминава, за да специализира и оттогава живее и работи в Дания.

Има огромни заслуги за популяризирането на българската култура и музика в скандинавската държава.

Михаил Делчев гастролира като диригент на хорове и оркестри в Дания, Швеция, Германия и САЩ.

Основател и ръководител е на 3 женски хора за български фолклор в Дания.

С единия от тях- Стокхолмския вокален ансамбъл „Перуника” през годините  направи няколко гастрола в България. Гостува с хористките, които изпълняват български народни песни, на няколко пъти и в Хасково.

През 2017 година Михаил Делчев включи певиците от „Перуника” в съвместния проект на формацията, земляка си диригент, композитор и музикант- Георги Андреев, Народния оркестър и Камерния оркестър на Хасково. Концертът  „Корени от Хасково” беше представен на публиката в рамките на отбелязването на празника на града и направи страхотен фурор в залата на читалище „Заря”.

Вестоносецът на добрата новина за Михаил Делчев беше Haskovo.net. От сайта той разбра за обявяването на правителственото решение, коментира самият диригент.

Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (7)

  • 1
    Ст
    стар хасковлия
    19 -1
    13:45, 29 апр 2020
    Браво на Михаил, а брат му е известния хирург Янчо Делчев. Страхотни братя , личности и хора. Жалко , че Соня и Стефан не са вече живи да видят плодовете на тяхното старание и дългогодишни усилия да изучат и възпитат такива прекрасни синове. Хасково може да се гордее с такива братя. Подобни таланти се раждат може един път на сто години. Бъдете живи и здрави.
  • 2
    11
    11111
    3 -16
    13:46, 29 апр 2020
    Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
  • 3
    Да
    Дали
    11 -2
    14:05, 29 апр 2020
    Дали сме наясно с едва доловимата разлика между консул и почетен консул ?
  • 4
    Тю
    Тюфчиев
    0 0
    15:53, 29 апр 2020
    И Стоичков беше някакъв консул. Хубаво, но аз имам друго отношение към горбетчиите. Отидете, но след време се върнете. Иначе сте отписани българи.
  • 5
    Съ
    съученик на Мишо
    6 0
    16:00, 29 апр 2020
    Специално до този с 111111, не те познавам , но си явно някой злобен комплексар/ка/, с каквито е пълно в България. С Мишо сме съученици до 7 клас, повече от 30 години е женен за датчанка и не живее в България, така, че той не нито гербер, нито сдс-ар, нито бсп-ар, нито дпс-ар нито НДСВ-вар, въобще не партийно обвързан. Той е човек на изкуството, а както пише Александър Солженицин в речта си при награждаването му през 1972 година за нобелов лаурят /препоръчвам на всички да я прочетат/, изкуството е по силно и от НАСИЛИЕТО и от ЛЪЖАТА, само пред изкуството те са жалки и нищожни и само това е, което не могат да победят.Чрез изкуството понякога ни спохождат смътно и кратко такива озарения, които не е в състояние да роди и най-надареният ум. Така , че бъди здрав "Мишел, твой приятел Чарли".
    • Ед
      Един от нас
      2 -1
      16:08, 29 апр 2020
      Относно Солженицин- изкуството=лъжа. Повечето неща за Гулага са измислени тенденциозно от него. И още, в края на живота си той беше отвратен и от западната действителност. Така, че по далече от "ИСТИНАТА". А колкото до нашия съгражданин-само уважения.
  • 6
    Ж.
    Ж.Жеков
    3 0
    16:19, 29 апр 2020
    Един от най-свестните хора и интелигентни личности, които съм познавал през живота си, макар за малко време и като млад,с който Хасково може само да се гордее!

Случаен виц

Последни новини