От х:

Днес в x:

Миналата година е била най-топлата в Европа от началото на измерванията

Миналата година е била най-топлата от началото на измерванията в Европа след поредица от изключително топли години в резултат на парниковите газове в атмосферата, съобщи Ройтерс, като се позова на резултати от изследване, публикувано по повод Деня на Земята.

Средната годишна температура на континента е била рекордна през 2019 г., надвишавайки стойностите през най-топлите от началото на измерванията години - 2014 г, 2015 г. и 2018 г., се посочва в годишния доклад "Състояние на климата в Европа" на службата на ЕС за климатичните промени "Коперник".

От най-топлите 12 регистрирани години в Европа, 11 са след 2000 г., се посочва в доклада.

"Тенденцията за затопляне е неоспорима навсякъде на планетата. Вследствие на това честотата на подобряване на топлинните рекорди се увеличава", казва директорът на службата Карло Буонтемпо пред Ройтерс.

Учените отбелязват, че миналогодишният рекорд е постигнат, без да е бил налице феномен Ел Ниньо, който обикновено предизвиква по-високи температури.

"Това прави температурните рекорди още по-необичайни", казва Буонтемпо.

Климатичните явления, свързани с високо атмосферно налягане, са причина за горещите вълни през юни и юли миналата година, когато в страните като Франция, Германия, Белгия и Нидерландия бяха регистрирани най-високите температури от началото на измерванията. Според учените явленията, свързани с високо атмосферно налягане, ще стават все по-силно изразени. 

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Последни новини