От х:

Днес в x:

Огромното мнозинство от кърджалийци подкрепят призивите за въздържане от посещения на храмовете

Огромното  мнозинство от кърджалийци подкрепят призивите за въздържане от посещение на храмовете. Ще припомним, че преди седмица в навечерието на големия християнски празник Цветница кметът на Община Кърджали инж.Хасан Азис, енорийският свещеник отец Петър и председателят на църковното настоятелство на храма „Св.Георги Победоносец” проф.д-р Тодор Черкезов призоваха съгражданите ни да си останат по домовете и от там да се молят, като избягнат струпването за богослужения.

  В навечерието на Великден 78,% от кърджалийци, включили се в анкета на сайта Кърджали бг вести подкрепят този призив. Те отговарят утвърдително на въпроса „Подкрепяте ли призива за въздържане за посещение на храмовете в община Кърджали?”. Едва 21,4 % са на противоположното мнение.

  Кърджалийци демонстрираха тази своя солидарност на Цветница, когато се въздържаха да посетят християнските храмове. Утре е Празникът на Празниците за християните. Тази нощ той настъпва с донасянето на благодатния огън. Очаква се много миряни да гледат Великденското богослужение в патриаршеската катедрала „Св.Александър Невски” вместо да се отправят към храмовете в града.

Ще припомним отново,че Отец Петър призова вярващите да се молят от домовете. Аз не мога да спра тези , които искат да дойдат в храма. Не нося маска, за да им дам кураж. Щетите от страха,могат да бъдат по-големи отколкото от заразата, поясни енорийският свещеник.

  Кметът инж.Хасан Азис и проф.д-р Тодор Черкезов призоваха кърджалийци да проявят дисциплина и да спазват социалната дистанция и наложена карантина.

Проф.д-р Тодор Черкезов предупреди, че по време на църковната служба на Великден , заради струпването на много млади хора е възможно заразяване. Останете  и се молете в домовете си, призова председателят на църковното настоятелство.

Георги Кулов

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини