От х:

Днес в x:

695 са потвърдените случаи на COVID-19 у нас (видео)

Общо  695 са потвърдените случаи на COVID-19 у нас, съобщи ген. Мутафчийски на редовния брифинг във вторник сутрин, 14 април. 

Новите случaи са 19 за денонощието, 9 от тях са хоспитализирани.

Към момента 194 се намират под лекарско наблюдение в болнични условия, 28 от тях са в интензивни структури.

Общият брой на потвърдените случаи на COVID-19 при медицински служители е 37.

Общо починалите са 35, смъртните случаи за последното денонощие са 4.

81 са излекуваните.

Благодарност към американското посолство изказа ген. Мутафчийски, за дарените тестове. Те са на митницата, ще бъдат освободени днес.

Мерките по света са като нашите, заяви ген. Мутафчийски. Тревожни данни идват от Русия и Турция. Франция заговори за облекчаване на мерките. става дума за възобновяване на строителния бизнес, който у нас не е спиран. В Австрия се смекчават мерки, които у нас не са прилагани, ние не сме спирали малките магазини, поясни началник щабът. Всъщност Франция току-що обяви, че може да затвори границите си до септември.

Обмисля се подновяване на детските консултации и постепенно връщане на болниците към обичайната им дейност у нас. 

Тестовете в Банско. Установени са 28 положителни при направени 334 теста. Около 8% от тестваните са имали среща с вируса. Ако сравним резултатите с Германия, около 15% е бил резултатът в град с аналогична ситуация.

На ден се извършват около 200 изследвания. Щабът е препоръчал включване на личните лекари там, за да се увеличи броят на тестваните за ден. Но дали за три или пет дни ще завърши тестването не е от значение, то не е за откриване на нови заразени.

Другите срезови проучвания са в Бургас, Стара Загора и в някои райони на София.

Имунизациите ще бъдат стартирани веднага след празниците, нито едно дете няма да остане, след двата месеца отлагане, каза доц. Кунчев.

Наличието на имуноглобулин G не означава, че човекът е неуязвим зе коронавируса. Не е така, подчерта гем. Мутафчийски, няма да имаме "армия" от здрави устойчиви на коронавируса.

Носенето на маски предизвика размяна на реплики между представител на медия и ген. Мутафчийски. Той цитира вицепрезидента на САЩ, точните думи, на който са били: "Не изкупувайте маските, защото за лекарите не достигат".

Карантината за оздравелите. Изчистването от коронавируса става изключително бавно, 28 дни е някакъв осреднен сигурен срок. Има данни за много по-дълъг период - до 389 дни при пациенти.

Децата с потвърдена проба на коронавирус са 7 или 8, като за най-малкият пациент на 1 година все още не може да се потвърди, че е изчистен вируса. В много от случаите 28 дни за изчистване от вируса не стигат.

Хлорокин за лечение на леки или тежки случаи. Първо трябва да бъде разрешен за лечение у нас. Досега няма средство, което да повлияе развитието на Ковид-19, така че да избегне тежките форми.

Под карантина в момента са около 74 хиляди, по официална информация. От кораба, който се завърна от учение, няма заразени, но военнослужещите ще бъдат под домашна карантина. Карантината се контролира чрез внезапни проверки от страна на полицията. 

Над 300 са случаите само за ден в Сингапур, където случаите досега са около 2000, каза генералът в отговор на въпрос за пика на разпространението. Според математиците, вече сме близо до пика на заразата, но често се даваше пример с държави като Китай и Сингапур. Генералът каза, че е разтревожетн от този голям брой нови случаи в Сингапур сега. Не може да говори за пик или повторен пик в този момент там. Сингапур е малко по-малък от България и мерките там са от най-добрите. Не може да се твърди че е достигнат или да се прогнозира пик у нас.

Не водим статитики по кръвни групи и по зодии. Частните лаборатории вършат много добре работата си, случите, установени там се докладват и потвърждават от ПЗИ.

Смъртността у нас е 4,9%. Много от държавите започват да изменят статистиката си, като отчитат само смъртността само от коронавирус, без съпътстващи заболявания.

Статистиката на НСИ показва, че 0.01% са вирусоносителите у нас. Не следва по социалните мрежи да ни учат на епидемиология. Три свързани случая на едно място са епидемия, избухна доц. Кунчев за статистиката за коронавируса. Не намесвайте критериите за епидемия при сезонния грип. Ако имаме 10 случая на холера в България, тове би било достатъчно за обявяване на епидемия, даде пример той.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини