От х:

Днес в x:

Носители на коронавируса без симптоми могат да заразяват

Около десет процента от установените случаи на COVID-19 може да са заразени от видимо здрави хора, при които заболяването е или безсимптомно, или симптомите все още не са проявени. Резултатите от проучването са публикувани на сайта на Центровете за контрол и превенция на заболяванията в САЩ (CDC).

Изследването е проведено в Сингапур от 23 януари до 16 март. Изследвани са общо 243 пациенти, 157 от които са заразени в страната. 

Ранното откриване и изолиране на симптоматични пациенти със COVID-19 и проследяване на близки контакти е важна стратегия за ограничаване на заболяването, пишат сингапурските учени. Обаче наличието на пресимптомно или асимптоматично предаване би представлявало трудни предизвикателства за проследяването на контактите. Подобни режими на предаване не са окончателно документирани за COVID-19, въпреки че в Китай  са докладвани случаи на пресимптомно и асимптоматично предаване и вероятно е възникнало в медицинско заведение в окръг Кинг, щата Вашингтон. Изследването на серийни интервали (т.е. броят на дните между появата на симптомите в първичен случай и вторичен случай) в Китай предполага, че 12,6% от предаването е пресимптомно. Епидемиолозите описват 7 клъстъра в Сингапур, за които са установили пресимптомно предаване на COVID-19.

Например, жена на възраст 58 години (пациент F1) посещава клас по пеене на 27 февруари, където е и пациент с потвърден COVID-19. Тя присъства на църковна служба на 1 март, където вероятно заразява жена на 26 години (пациент F2) и мъж на 29 години (пациент F3), като двамата са седели на реда зад нея. Пациентът F1 развил симптоми на 3 март, а пациентите F2 и F3 развили симптоми съответно на 3 и 5 март.

Безсимптомното протичане на заболяването и бързото му разпространение усложняват проследяването му, отбелязват експертите.

Изследването подчертава важността на социалната изолация и поддържането на физическа дистанция.

По-рано китайски специалисти съобщиха за уникален случай. Мъж е бил носител на вируса в продължение на 49 дни, през които не е имал никакви симптоми. 

Експертите смятат, че вирусът формира динамичен баланс с имунната система на човека, поради което той не се разболява, но активно заразява околните.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 04.06.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Възможно е днес да се разочаровате от развитието на събитията на работното място, но за щастие ще ви се отдаде възможност да постъпите по начин, който в крайна сметка да ви удовлетвори. Подновявате стара връзка което настина ви въодушевява. Бъдете внимателни обаче, за да не останат излъгани очакванията ви. Ще бъдете заинтригувани от нещо.
04 юни 2020

Хороскоп за Телец

Телец
С желание ще погледнете на предложение за повече развлечения днес, макар, че имате достатъчно свои ангажименти. При добра организация можете да имате всичко, което пожелаете. От вас зависи. Отношенията ви с някой, когото харесвате ще се задълбочат, бъдете търпеливи и по-малко своенравни.
04 юни 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Физическият ви тонус е отличен и това ще ви позволи да предприемете действия в много посоки. Ще се ангажирате с много задачи, а това предполага повече отговорност и концентрация. Не пренебрегвайте непосредствените си задължения. Съсредоточете се и определете приоритетите си. Намерете време и за разтоварване. На някои от вас предстои дълго пътуване.
04 юни 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Налага се да свършите доста неща днес. Някои от вас са си поставили доста амбициозни цели и нямате никакво време ако сте решили да успеете на време. Притежавате необходимите качества и ви е нужна малко повече концентрация, за да се справите. Все по-близо сте до сърцето на желания човек и просто трябва да проявите търпение и да не насилвате събитията.
04 юни 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Няма съмнения, че с труда и упорството си създавате предпоставки за положителни развития в живота си. Сътрудничеството с влиятелен човек ще ускори придвижването на конкретна задача от сферата на професионалните интереси, образованието, бизнеса или в социален аспект. Всичко започнато днес обещава да свърши навреме и успешно.
04 юни 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Днес сте изключително работоспособни и смятате, че с всичко което ви очаква можете да се справите сами. Наистина имате реални шансове за успех, но не пренебрегвайте мнението и помощта на околните. Със сигурност могат да са ви от полза. Случайно ще разберете нещо много важно за вас и това ще ви зарадва. Съхране-те част от енергията си и зарадвайте приятно семейството си.
04 юни 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Духовната ви принадлежност към общочовешките ценности ви кара да търсите и да общувате с хора, близки по дух и култура. Ще дадете изява на претенциите си към някого, но това няма да го отдалечи от вас, напротив. Щастливи ще бъдете да откриете, че имате сродни интереси и се вълнувате от общи преживявания.
04 юни 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Имате доста проблеми на работното място днес, но желанието ви за успех е по-силно от всичко, затова няма да е чудно че бързо успявате да се справите с тях. Мил жест от страна на близък приятел ще ви накара да се чувствате особено значими. Силните чувства, които изпитвате към определен човек могат да станат причина за нещо, което съвсем не очаквате.
04 юни 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
С работата си през последните дни сте създали условия за по-ускорено развитие на събитията. Няма да останете безучастни и днес, ще продължите активно да следвате логиката им, приобщавайки към идеите си и други съмишленици. За всички от знака е в сила прогнозата, че скоро ще получат това, към което се стремят.
04 юни 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
С цената на повече труд и нерви ще свършите предвиденото за днес. Не бъркайте интуицията с желанията си, за да не объркате и посоката. Ако ви измъчват съмнения, потърсете подходящия човек, с когото можете да споделите вълненията си. Освен, че ще получите добър съвет, ще ви стане и по-леко на душата. Финансова подкрепа.
04 юни 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Радвате се на добро настроение днес, което до голяма степен е обусловено от положителното развитие на делата ви в личен план. Успявате да стабилизирате отношенията си с човек на когото особено държите и това повдига духа ви. За предпочитане е да не предприемате нищо грандиозно днес, тъй като едва ли ще бъдат изпълнени всичките ви очаквания.
04 юни 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Намирате много сподвижници днес, така че няма да сте сами в начинанията си. Откривате нещо полезно, което ще ползвате и за в бъдеще. Ваш близък е на път да постъпи по неразумен начин в личен план, опитайте се да му въздействате. Бъдете по-внимателни в сърдечните си взаимоотношения.
04 юни 2020
Последни новини