От х:

Днес в x:

Учени са извлекли най-стария генетичен материал от изчезнал човешки вид

Учени са извлекли от зъбен емайл най-стария човешки генетичен материал, получаван някога. Постижението им допринася да се изясни основното място в човешката еволюционна линия на загадъчен изчезнал вид, наречен Homo antecessor, известен благодарение на фосили, открити в пещери в Испания, предаде Ройтерс, позовавайки се на публикация в сп. "Нейчър".

Специалистите съобщават, че са извлекли генетичен материал от кътник на 800 0000 години от представител а вида Homo antecessor, намерен в близост до Атапуерка, Испания, и от кътник на 1,77 милиона години от друг изчезнал човешки вид, Homo erectus, открит близо до Дманиси, Грузия.

Древните протеини от фосилизирани зъби са извлечени с помощта на метод, известен като палеопротеомика, позволяващ откриването на генетичен материал във вкаменелости, които са твърде стари, за да съдържат ДНК поради химическото й разграждане с течение на времето.

"Протеиновите секвенции се определят от ДНК последователността на нашите геноми. Следователно тези древни протеинови секвенции предоставят определена еволюционна информация. По-рано сме показали, че можем да извличаме древни протеини дори от животински вкаменелости на 2 милиона години", казва Фридо Велкер, молекулярен антрополог от университета на Копенхаген и ръководител на изследването.

Досега най-старият генетичен материал, извлечен от изчезнал човешки вид, датира отпреди около 420 000 години.

Генетичният материал от Homo antecessor се е оказал особено интригуващ, след като учените са го сравнили със скорошни генетични данни от нашия вид и други изчезнали човешки видове. Изследователите са установили, че Homo antecessor е тясно свързан с последния общ предшественик на еволюционната линия, довел до появата на Homo sapiens, и двама изчезнали братовчеди - неандерталците и по-слабо познатите денисовци.

Според учените Homo antecessor вероятно е в основата на ново човечество, появило се преди около 1 милион години в Югозападна Азия, и в частност в Левантийския коридор в Близкия изток. Регионът е бил убежище за биоразнообразието пред ледниковите периоди, подпомагайки появата на нови видове.

Анализираният зъб е принадлежал на представител на вида Homo antecessor от мъжки пол. Въпреки че много аспекти около изчезналия вид остават неясни, учените разполагат със свидетелства, че представителите му са практикували канибализъм.

Специалистите припомнят, че нашият вид за първи път се е появил в Африка преди около 300 000 години.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 05.06.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Освободете се от напрежението, загърбете минали неприятности и гледайте с надежда напред. Очакват ви успехи, основите на които дълго са поставяни от вас. Благоприятни перспективи се очертават за работещите в областта на търговията и предприемачите. Бъдете внимателни при работа с документи. Добри новини.
05 юни 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Днес ще успявате. Ще реализирате плановете си дори по-добре от предвиденото. Близък човек ще ви ангажира с проблем, по който едва ли ще можете да сте му полезни. Не позволявайте хорските приказки да променят отношението ви към определена личност, защото тя заслужава повече внимание и уважение.
05 юни 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Обзети сте от творчески идеи, които горите от желание да споделите и осъществите. Предлага ви се чудесна възможност за изява. Ще се радвате на вниманието и обичта както на близките си, така и от страна на колеги и на хора, на които ще бъдете представени. Нова сърдечна тръпка ще ви разтърси и само вие знаете колко далеч искате да стигнете.
05 юни 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Днес ще отделите повече време на работата си, служебна, делова, лична или обществена. Довеждате до край започната задача и това ви кара да прецизирате детайлите, в очакване на добри резултати. Благоприятно развитие на делови въпрос, касаещ и близките ви, свързан с имоти, дела или други начинания.
05 юни 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще отбележите ново начало за бизнеса си или друга, обвързваща ви с перспективите си активност. Измежду нещата, които определяте за важни са професионалното ви утвърждаване и личния ви живот. За последното ще се погрижите повече, предвид растящите ви желания. Поява на нов човек в живота ви или подновяване на връзка с вече познат ще придобие по-дълбок смисъл за вас.
05 юни 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Разнообразната работа днес, която ви налага общуването с много хора, може да ви изнерви. Старанието ви да сте изрядни във всичко, с което се заемете, често ще бъде проблемно, и то не по ваша вина. Можете да разчитате на помощта на близък приятел, който няма да ви подведе. Независимо от всичко бъдете усмихнати и сърдечни с другите.
05 юни 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Не всичко днес ще се подрежда според очакванията ви. Възможно де възникнат проблеми, чието решаване ще наложи компромиси от ваша страна. За да имате по-малко разочарования, ограничете контактите си до минимум. Бъдете уравновесени и резервирани към непознатите. Не парадирайте с успехите си. Ако го сторите може скоро горчиво да съжалявате.
05 юни 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Привличат ви непознати неща и затова едва ли днес ще се задоволите с обичайните си занимания. Опитвате нещо нестандартно, което ще помните дълго. Едва ли е трудно да ви привлече човек на своя страна, тъй като сте в настроение и лесно се съгласявате с привлекателни идеи. Ако започвате нещо днес, непременно го довършете, защото иначе ще си създадете двойна работа.
05 юни 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Радвате се на един полезен ден. Независимо от заниманията си ще запазите доброто си настроение и ще успеете да го предадете и на околните. Разбирате се чудесно с човек, който отдавна ви привлича и нищо чудно скоро отношенията ви да се задълбочат.
05 юни 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Разтоварващи занимания ще ви помогнат да се освободите от натрупаното напрежение и ще подобрят настроението ви. Заобиколете се с обичани хора, с които чувствата ви са взаимни. Неочаквани новини ще ви зарадват. Решението ви да помогнете на някого е похвално и ви прави чест.
05 юни 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ако трябва наложете усилия за да намалите темпото и да не сте все заети и активни просто по навик. Важно е да проявите благоразумие. Днес не всичко, което ви е доставяло удоволствие или ви е носело придобивки, ще ви въздейства по същия начин. Отделете от времето си и помогнете на близките си, но в никакъв случай не чакайте отплата.
05 юни 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Характерни за този ден са спокойствието и доброто настроение. Подхождате положително към всяко нещо, с което се сблъскате и това до голяма степен определя и добрите резултати, които постигате. Отпадат съмненията ви относно човек, когото сте считали за прегрешил спрямо вас. Имате чудесната възможност да се отпуснете и забавлявате вечерта.
05 юни 2020
Последни новини