От х:

Днес в x:

Човешки череп на 300 000 години с черти на съвременния човек е открит в Китай

Екип от палеонтолози от Китайската академия на науките и други институти, откри доказателства за неизвестна досега човешка линия. В своето проучване, групата анализира вкаменена челюстна кост, частичен череп и някои кости на крака на хоминин, и установява, че останките на 300 000 години имат много черти на съвременния човек.

Фосилите са открити в обекта Хуалундун (Hualongdong) в провинция Анхуей в Източен Китай. Впоследствие те са подложени както на морфологична, така и на геометрична оценка, като първоначалният фокус е върху челюстната кост, която показа уникални характеристики - триъгълен долен ръб и уникална извивка.

Изследователският екип показва, че уникалните характеристики на черепа, обозначен като Hualongdong No.6, наподобяват тези както на съвременните хора, така и на хоминидите от късния плейстоцен.

Но те също така установяват, че няма брадичка, което предполага, че е по-тясно свързано с по-старите видове. Те откриват други черти, които приличат на хоминини от средния плейстоцен, което, взето заедно, предполага, че индивидът най-много прилича на вида Хомо еректус (Homo erectus). И това, заключават те, предполага хибрид между съвременния човек и древния хоминид.

Изследователите отбелязват, че комбинацията от характеристики никога не е била наблюдавана при хоминиди в Източна Азия, което предполага, че чертите в съвременните хора са започнали да се появяват още преди 300 000 години.

Насочвайки вниманието си към черепа, който предишен екип е установил, че е първият човешки череп от Средния плейстоцен, открит в Югоизточен Китай, новият екип установява, че костите в лицето му са по-сходни с тези на съвременните хора, отколкото е челюстната кост.

Виртуално реконструираният череп на HLD 6. Кредит: Wu Liu et al. Proceedings of the National Academy of Sciences (2019). DOI: 10.1073/pnas.1902396116

В опит да определи вид за останките, екипът изключва денисовия човек. Това ги оставя с вероятността вкаменелостите да представляват трета линия - такава, която не е Денисовска или на Хомо еректус, а е по-близка до Хомо сапиенс. И ако случаят е такъв, видът много вероятно би споделил някои еволюционни връзки с хоминини от средния или късния плейстоцен, което води до общи характеристики.

Справка: Xiujie Wu et al, Morphological and morphometric analyses of a late Middle Pleistocene hominin mandible from Hualongdong, China, Journal of Human Evolution (2023). DOI: 10.1016/j.jhevol.2023.103411

Източник: Remains found in China may belong to third human lineage, Bob Yirka, Phys.org

Източник: nauka.offnews

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини