От х:

Днес в x:

-7 °C

Тестват за Ковид-19 семейството на заразените баща, брат и сестра

 58-годишният мъж, установен като трети случай на заразен в Хасково, е в най-сериозно клинично състояние-с двустранна бронхопневмония. Той беше доказан в неделя. От тази сутрин обаче вече е без температура, а дежурните лекари са докладвали, че състоянието му се подобрява. Въпреки това лекарите имат готовност да го интубират, ако се наложи. Този пациент е и със съпътстващи заболявания-има диабет, ХОБ, астма и високо кръвно. Засега заключението на медиците е, че е в сериозно, но стабилно състояние. Това съобщи по време на брифинга на Областния кризисен щаб шефът на МБАЛ –Хасково д-р Георги Гелов.

Децата на заразения мъж –мъж на 34 години и жена на 33  г. са новите двама с доказан Ковид-19 в Хасково. Те са без оплаквания и са в добро общо състояние, без клинична картина.  За тях предстои да бъде взето решение дали ще останат под домашна карантина. В момента са все още в болницата под наблюдение, защото са имали преди дни симптоми-кашлица и температура, които обаче са овладени към момента, уточни д-р Гелов.

Шефката на РИЗ-Хасково д-р Соня Димитрова информира, че още в неделя, когато бащата е бил установен като инфектиран, на семейството е връчено предписание за карантина в дома. На едно място живеят шестима души. 

В неделя вечерта обаче  дъщерята е съобщила, че има температура и че чувства неразположение. Веднага  е транспортирана до Инфекциозното отделение. Изследвана е вчера сутринта. В понеделник е приет в отделението и брат й, който също е съобщил за подобни симптоми.

За момента информация за здравословни проблеми от другите в семейството няма, посочи д-р Димитрова. Въпреки това ще бъде изследван възрастен човек от фамилията, който е с допълнителни заболявания, трудно подвижен е и попада в най-рисковата група за заразата. Днес на него и на останалите двама, които живеят в един дом с вече заразените, ще им бъде взета проба.

Освен майката от фамилията, която се е върнала от Нидерландия наскоро, има и друг член на семейството, който е бил в рискова зона доскоро. Братът се е завърнал от  Норвегия, уточни д-р Димитрова. Единият се е прибрал в България на 19-ти март, а другият- на 23 март. Двамата, завърнали се от чужбина са били в домашна карантина, която са спазвали. Бащата и дъщерята обаче са излизали навън. По техни данни са носили предпазни средства.

Вторият пациент с установен случай с Ковид-19 в Хасковско-мъж от маджаровското  село Златоустово вече е афибрилен, няма кашлица. Лечението му обаче продължава, защото в Инфекциозното отделение на Хасково той беше приет преди дни  с бронхопневмония. Към края на седмицата на този пациент ще му бъде направена проба за контролен тест за наличието на инфекцията, информира д-р Гелов.

26-годишната жена, която първа беше диагностицирана в региона и е била в контакт с мъжа от Златоустово,  също се проследява от властите. Тя беше изписана в края на миналата седмица здрава и е в домашна карантина за 28 дни. Съпругът й също е с удължена карантина. Той не беше тестван, но е добре и няма никакви оплаквания, коментираха медиците

По повод риска за бременните жени в момента, доктор Гелов посочи, че основното затруднение е в консултациите, на които те трябва да бъдат проследявани. Засега в АГ отделението в Хасково няма съмнителни пациентки.

През изминалата седмица хроничноболните пациенти са намалили посещенията си при личните лекари, но от тази седмица се забелязва отново повишаване на потока, посочи д-р Николай Колев, който е джипи и е представител на БЛС за региона. Той посочи, че има създадена организация в клиниките за дистанция между пациентите с хронични заболявания и те не бива да отлагат състоянията си, ако имат нужда от консултация, заради страха от заразяване с новата болест.

Шефката на Центъра за спешна медицинска помощ д-р Петя Радева посочи, че засега няма сигнали за хора от персонала с неразположение. Съставът е в наличност. Заявени са 300 теста за коронавирус за спешните медици от региона.

Шефът на ОД на МВР в Хасково комисар Ангел Цанков уточни, че в структурата под негово ръководство също няма съобщения за колеги със симптоми на коронавирус. Засега няма тествани полицаи от Хасково.

Два са сигналите за положителни проби от Хасково, подадени от лабораториите, които извършват бързи тестове. Ангажиментът на лабораториите е да се уговори за тези хора тестуване с PCR тест в Старозагорската лаборатория и ако имат отново положителен резултат, едва тогава за тези хора ще бъдат предприети мерки за налагане на карантина, уточни д-р Соня Димитрова от РЗИ. Беше уточнено и, че всички лаборатории, които са заявили работа с бързи тестове в областта, трябва да имат готовност при положителен резултат да вземат нови проби и да ги изпратят за PCR тестване.

Допълнителното отделение, което се подготвя за прием на пациенти с Ковид-19 в бившата Физиотерапия в Хасково, ще бъде разкрито при масовост на заразените, посочи д-р Гелов. И даде пример, че това ще се случи, ако броя на доказаните с вируса  в Хасково надхвърли пет души и те едновременно да имат нужда от болнично лечение. Шефът на МБАЛ –Хасково отново посочи, че има достатъчно подготвени екипи, които да действат в специализираното отделение.

В момента Хасковската болница работи на 50 % като натовареност, има лекари, които са пуснати в отпуска. Всички обаче са предупредени, че при нужда ще бъдат повикани отново на работа, посочи д-р Гелов.

Медиците споделиха и как в ситуация на пандемия се празнува на днешния ден, на който те отбелязват професионалния си празник кратко с думите: С  работа.   

Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (15)

 • 1
  :)
  : )
  20 -4
  11:41, 7 апр 2020
  Другарката Здравкова е сложила маската си на грешното място.
 • 2
  Ку
  Куесчън
  17 -5
  11:56, 7 апр 2020
  Кмета или т.нар. от неговата ПР градоначаник, и областната без маски, така ли се дава пример? Поне да сложи едно червило, някой ветеринар да и купи, да и подари за празника, нали е докторка ;)
 • 3
  Ки
  Киро
  5 -14
  11:58, 7 апр 2020
  Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
 • 4
  Ви
  Винету
  18 -4
  12:03, 7 апр 2020
  Знаете ли колко IQ е събрано на тази снимка?
  • Оц
   Оцеола
   9 -1
   12:46, 7 апр 2020
   Общо 💯.
 • 5
  На
  Народе ??
  23 -7
  12:05, 7 апр 2020
  Къде е малкото Митенце-зам.областният ? Къде го покриха този неврастеняк ? Да не наваксва ВИФ-аджийското си образование с Теле-уроците по БНТ ? Нали е лицето на държавата и на правителството на мутрата-премиер в Хасково ? Нали той трябва да изготви плана за действие, да го подпише и да го даде на Станчо Мозъка да го изпълнява ? Народе , ако не осъзнаваш какво точно се случва с държавността ще продължаваш да мреш от глад, мизерия и болести,и това докато си плащаш данъците, а те ще отиват за тлъстите заплати на тези на които си поверил мизерният си живот.
 • 6
  Ди
  Дидо Радков
  16 -12
  12:20, 7 апр 2020
  Хайде..... Давайте сега да ги убием тези болните. Да ги измъчваме, да ги разчленим и изгорим. Плюи народе... Може да се криеш зад чуждо име и да си силен. Мишкарствайте сега пред компютрите си и плюите наред.
  Плюите правителство, лекарите,медиите.....Пийте ракия, яжте чесън, бийте си жените и бъдете умни и силни виртуално.
  Срам ме е, че живея сред такова общество.ай де със здраве.....
 • 7
  Ам
  ами сега
  8 -1
  12:26, 7 апр 2020
  2019 е проведено междуранодна симулация ЕВЕНТ 201,която симулира глобална пандемия.
  Участниците са Организация на Ообединените Нации,международни корпорации,СЗО,университета Д. Х.
  Случайност!?
  https://www.youtube.com/results?search_query=event+201
 • 8
  Ди
  Димо
  12 -3
  12:35, 7 апр 2020
  Те хубаво си имат работа ами ние какво ще правим
  • Бо
   бойко
   12 -6
   12:38, 7 апр 2020
   Каквото до сега!Ще си траете,гладувате и измирате тихо.
 • 9
  Ив
  Иво
  12 -3
  12:44, 7 апр 2020
  През постовете всеки си излиза и. влиза както си иска по селата на разходка на гости Карантина другия път
 • 10
  Ма
  ******а химена
  7 -2
  13:21, 7 апр 2020
  Мръсна мангуста !
 • 11
  Ъ
  Ъ
  0 0
  20:26, 7 апр 2020
  Тая да я запалят на площада как не я е срам да рискува здравето на семейството си и на другите хора тъпачка
 • 12
  От
  от града
  0 0
  10:32, 8 апр 2020
  По информация на щаба към вчерашна дата за област Хасково са подадени като бройка общо 6 случая на доказани. Кой е шестия и защо не бе съобщено ?

Още новини

Хороскоп за 28.11.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Постигате значителен успех в дадена област, което ще ви даде увереност да продължите с по-големи амбиции. Не губите почва под краката си дори в критични моменти, а това издига авторитета ви сред всички около вас. Разширете контактите си и бъдете сигурни, че ще успеете да разрешите личен въпрос. Запознайте се с дадена ситуация, преди за изкажете мнение.
28 ное 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Съсредоточете се върху задачите, чието приключване предстои. Взетите решения ще са от важност за дни напред, за това е добре да сте последователни в действията си. Стартирането на нов проект ще ви обнадежди с реалната възможност да подобрите финансите си. Хубави новини.
28 ное 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Не прехвърляйте раздразнението си върху околните, щадете нервите им. Ако имате своите безпокойства се съсредоточете върху проблема, без да си го изкарвате на когото и да било. Не залитайте в мрачни мисли, а се изправете, усмихнете и заживейте по-ведро. Имате много причини да се радвате на живота си.
28 ное 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Дава ви се шанс, който не бива да изпускате. Концентрирайте се и покажете най-доброто от себе си. Материални придобивки и свързаните с тях формалности ще променят плановете ви за деня. Семейството ви очаква решения, които бързо трябва да вземете. От тях ще зависят много неща.
28 ное 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Съсредоточете се върху задачите си, предстои да вземете отговорни решения и следва да сте в добра кондиция. Независимо от натовареността си бъдете отзивчиви и не пренебрегвайте хората наоколо, общото настроение влияе на работоспособността ви. Следвайте разума и сърцето си, за да постигнете хармония със себе си.
28 ное 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Укротете темпото, амбициите ви са прекалено смели и е възможно да не постигнете всичко онова, към което се стремите. Нека това не ви отказва от намеренията ви, но бъдете разумни. Не рискувайте излишно, можете да бъдете на подходящото място в подходящия момент и без много шум. Успешно ще решите възникнал проблем у дома.
28 ное 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Емоционални преживявания, породени от нов партньор или клиент на работното ви място ще промени хода на работата ви. Във всички случаи не допускайте да навредите на доброто си име. Не налагайте идеите си, само защото позицията ви го позволява. Съмненията запазете за себе си.
28 ное 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
С повишаване на активността ви ще расте и умората, но бъдете внимателни и не допускайте недоглеждане в работата си. При работа с документи не подписвайте неща, със съдържанието на които не сте запознати достатъчно добре. Консултирайте се при нужда, за да сте сигурни в действията си.
28 ное 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Денят ви ще бъде натоварен за това не си губете времето в безсмислени спорове и не отдавайте голямо значение на дреболиите. Не разпилявайте енергията си, а се съберете и довършете започнатото. Ничии чувства не бива да се пренебрегват, още повече на човек, който силно ви привлича. Ако сте сгрешили-поправете се.
28 ное 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Близостта ви с човек, с когото ви свързват общи интереси в бизнеса, в културната сфера или в чисто духовен план ще ви помогне по-лесно да преодолеете възникващите затруднения днес. Но и не само заради това ще бъдете на точното място и време днес. Интуицията ви подсказва, че трябва да се действа сега, и не грешите.
28 ное 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще имате успехи, ако сами се погрижите за себе си и не чакате друг да го направи. И друг път сте изпадали в подобна ситуация, за това няма да бъдете затруднени. Освободете се от зависимости, които ви пречат да се развивате духовно. С артистичните си таланти ще печелите аплодисментите на публиката.
28 ное 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Имате конкретни идеи за развитието на дейността си, но ще ви се наложи да изчакате благоприятен момент за действие. Засега се задоволете с нещата, които ви се налага да вършите. Действате прекалено прибързано в личен план, не смятайте че нещо ще дойде наготово. Повечето компромиси, които правите ще са само от ваша полза. Вечерта ви очаква интересно събитие.
28 ное 2020
Последни новини