От х:

Днес в x:

13 °C

Тестват за Ковид-19 семейството на заразените баща, брат и сестра

 58-годишният мъж, установен като трети случай на заразен в Хасково, е в най-сериозно клинично състояние-с двустранна бронхопневмония. Той беше доказан в неделя. От тази сутрин обаче вече е без температура, а дежурните лекари са докладвали, че състоянието му се подобрява. Въпреки това лекарите имат готовност да го интубират, ако се наложи. Този пациент е и със съпътстващи заболявания-има диабет, ХОБ, астма и високо кръвно. Засега заключението на медиците е, че е в сериозно, но стабилно състояние. Това съобщи по време на брифинга на Областния кризисен щаб шефът на МБАЛ –Хасково д-р Георги Гелов.

Децата на заразения мъж –мъж на 34 години и жена на 33  г. са новите двама с доказан Ковид-19 в Хасково. Те са без оплаквания и са в добро общо състояние, без клинична картина.  За тях предстои да бъде взето решение дали ще останат под домашна карантина. В момента са все още в болницата под наблюдение, защото са имали преди дни симптоми-кашлица и температура, които обаче са овладени към момента, уточни д-р Гелов.

Шефката на РИЗ-Хасково д-р Соня Димитрова информира, че още в неделя, когато бащата е бил установен като инфектиран, на семейството е връчено предписание за карантина в дома. На едно място живеят шестима души. 

В неделя вечерта обаче  дъщерята е съобщила, че има температура и че чувства неразположение. Веднага  е транспортирана до Инфекциозното отделение. Изследвана е вчера сутринта. В понеделник е приет в отделението и брат й, който също е съобщил за подобни симптоми.

За момента информация за здравословни проблеми от другите в семейството няма, посочи д-р Димитрова. Въпреки това ще бъде изследван възрастен човек от фамилията, който е с допълнителни заболявания, трудно подвижен е и попада в най-рисковата група за заразата. Днес на него и на останалите двама, които живеят в един дом с вече заразените, ще им бъде взета проба.

Освен майката от фамилията, която се е върнала от Нидерландия наскоро, има и друг член на семейството, който е бил в рискова зона доскоро. Братът се е завърнал от  Норвегия, уточни д-р Димитрова. Единият се е прибрал в България на 19-ти март, а другият- на 23 март. Двамата, завърнали се от чужбина са били в домашна карантина, която са спазвали. Бащата и дъщерята обаче са излизали навън. По техни данни са носили предпазни средства.

Вторият пациент с установен случай с Ковид-19 в Хасковско-мъж от маджаровското  село Златоустово вече е афибрилен, няма кашлица. Лечението му обаче продължава, защото в Инфекциозното отделение на Хасково той беше приет преди дни  с бронхопневмония. Към края на седмицата на този пациент ще му бъде направена проба за контролен тест за наличието на инфекцията, информира д-р Гелов.

26-годишната жена, която първа беше диагностицирана в региона и е била в контакт с мъжа от Златоустово,  също се проследява от властите. Тя беше изписана в края на миналата седмица здрава и е в домашна карантина за 28 дни. Съпругът й също е с удължена карантина. Той не беше тестван, но е добре и няма никакви оплаквания, коментираха медиците

По повод риска за бременните жени в момента, доктор Гелов посочи, че основното затруднение е в консултациите, на които те трябва да бъдат проследявани. Засега в АГ отделението в Хасково няма съмнителни пациентки.

През изминалата седмица хроничноболните пациенти са намалили посещенията си при личните лекари, но от тази седмица се забелязва отново повишаване на потока, посочи д-р Николай Колев, който е джипи и е представител на БЛС за региона. Той посочи, че има създадена организация в клиниките за дистанция между пациентите с хронични заболявания и те не бива да отлагат състоянията си, ако имат нужда от консултация, заради страха от заразяване с новата болест.

Шефката на Центъра за спешна медицинска помощ д-р Петя Радева посочи, че засега няма сигнали за хора от персонала с неразположение. Съставът е в наличност. Заявени са 300 теста за коронавирус за спешните медици от региона.

Шефът на ОД на МВР в Хасково комисар Ангел Цанков уточни, че в структурата под негово ръководство също няма съобщения за колеги със симптоми на коронавирус. Засега няма тествани полицаи от Хасково.

Два са сигналите за положителни проби от Хасково, подадени от лабораториите, които извършват бързи тестове. Ангажиментът на лабораториите е да се уговори за тези хора тестуване с PCR тест в Старозагорската лаборатория и ако имат отново положителен резултат, едва тогава за тези хора ще бъдат предприети мерки за налагане на карантина, уточни д-р Соня Димитрова от РЗИ. Беше уточнено и, че всички лаборатории, които са заявили работа с бързи тестове в областта, трябва да имат готовност при положителен резултат да вземат нови проби и да ги изпратят за PCR тестване.

Допълнителното отделение, което се подготвя за прием на пациенти с Ковид-19 в бившата Физиотерапия в Хасково, ще бъде разкрито при масовост на заразените, посочи д-р Гелов. И даде пример, че това ще се случи, ако броя на доказаните с вируса  в Хасково надхвърли пет души и те едновременно да имат нужда от болнично лечение. Шефът на МБАЛ –Хасково отново посочи, че има достатъчно подготвени екипи, които да действат в специализираното отделение.

В момента Хасковската болница работи на 50 % като натовареност, има лекари, които са пуснати в отпуска. Всички обаче са предупредени, че при нужда ще бъдат повикани отново на работа, посочи д-р Гелов.

Медиците споделиха и как в ситуация на пандемия се празнува на днешния ден, на който те отбелязват професионалния си празник кратко с думите: С  работа.   

Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (15)

 • 1
  :)
  : )
  20 -4
  11:41, 7 апр 2020
  Другарката Здравкова е сложила маската си на грешното място.
 • 2
  Ку
  Куесчън
  17 -5
  11:56, 7 апр 2020
  Кмета или т.нар. от неговата ПР градоначаник, и областната без маски, така ли се дава пример? Поне да сложи едно червило, някой ветеринар да и купи, да и подари за празника, нали е докторка ;)
 • 3
  Ки
  Киро
  5 -14
  11:58, 7 апр 2020
  Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
 • 4
  Ви
  Винету
  18 -4
  12:03, 7 апр 2020
  Знаете ли колко IQ е събрано на тази снимка?
  • Оц
   Оцеола
   9 -1
   12:46, 7 апр 2020
   Общо 💯.
 • 5
  На
  Народе ??
  23 -7
  12:05, 7 апр 2020
  Къде е малкото Митенце-зам.областният ? Къде го покриха този неврастеняк ? Да не наваксва ВИФ-аджийското си образование с Теле-уроците по БНТ ? Нали е лицето на държавата и на правителството на мутрата-премиер в Хасково ? Нали той трябва да изготви плана за действие, да го подпише и да го даде на Станчо Мозъка да го изпълнява ? Народе , ако не осъзнаваш какво точно се случва с държавността ще продължаваш да мреш от глад, мизерия и болести,и това докато си плащаш данъците, а те ще отиват за тлъстите заплати на тези на които си поверил мизерният си живот.
 • 6
  Ди
  Дидо Радков
  16 -12
  12:20, 7 апр 2020
  Хайде..... Давайте сега да ги убием тези болните. Да ги измъчваме, да ги разчленим и изгорим. Плюи народе... Може да се криеш зад чуждо име и да си силен. Мишкарствайте сега пред компютрите си и плюите наред.
  Плюите правителство, лекарите,медиите.....Пийте ракия, яжте чесън, бийте си жените и бъдете умни и силни виртуално.
  Срам ме е, че живея сред такова общество.ай де със здраве.....
 • 7
  Ам
  ами сега
  8 -1
  12:26, 7 апр 2020
  2019 е проведено междуранодна симулация ЕВЕНТ 201,която симулира глобална пандемия.
  Участниците са Организация на Ообединените Нации,международни корпорации,СЗО,университета Д. Х.
  Случайност!?
  https://www.youtube.com/results?search_query=event+201
 • 8
  Ди
  Димо
  12 -3
  12:35, 7 апр 2020
  Те хубаво си имат работа ами ние какво ще правим
  • Бо
   бойко
   12 -6
   12:38, 7 апр 2020
   Каквото до сега!Ще си траете,гладувате и измирате тихо.
 • 9
  Ив
  Иво
  12 -3
  12:44, 7 апр 2020
  През постовете всеки си излиза и. влиза както си иска по селата на разходка на гости Карантина другия път
 • 10
  Ма
  ******а химена
  7 -2
  13:21, 7 апр 2020
  Мръсна мангуста !
 • 11
  Ъ
  Ъ
  0 0
  20:26, 7 апр 2020
  Тая да я запалят на площада как не я е срам да рискува здравето на семейството си и на другите хора тъпачка
 • 12
  От
  от града
  0 0
  10:32, 8 апр 2020
  По информация на щаба към вчерашна дата за област Хасково са подадени като бройка общо 6 случая на доказани. Кой е шестия и защо не бе съобщено ?

Хороскоп за 22.09.2020

Хороскоп за Овен

Овен
От близките си ще получите стимул и мотивация за творчески и професионални изяви. Все по-убедително ще налагате присъствието си в сфери, носещи ви пари и популярност. Съдбата ви дава благоприятни възможности, възползвайте се, за да получите това, което искате за себе си.
22 сеп 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Не се скъпете да харчите парите си днес, покупките ви ще са удачни и ще ви направят доволни. Имате желания, реализацията за които изисква повече яснота и подготовка. Те не са пречка, нужно ви е да вземете решение за стартирането им и да действате. В семейството ще имате повод за празнуване.
22 сеп 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Очаква ви ден, пълен с емоции и добро настроение. Пропускате проблемите покрай себе си, без да им позволявате да влияят на настроението ви. Заобиколени сте от хора, с които се работи леко и които са готови да ви съдействат по всяко време. Прекалено самонадеяни сте в личен план, по-скоро в отношението си с човек, който владее сърцето ви.
22 сеп 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Запазвайки доброто си настроение, ще отхвърляте задачите си една след друга. Започващите нов бизнес се нуждаят от допълнителна информация по интересуващите ги теми, за това ще потърсят мнението на специалисти или чрез интернет ще обогатят знанията си. Ще успеете да се включите в сроковете.
22 сеп 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще усещате в себе си сили и енергия за развиване на нови умения. С лекота ще вземате решения и ще привличате съмишленици. В спорове ще постигате лесно споразумения и ще ви се отдава да организирате другите. Няма да ви липсва подкрепа, защото привличате на своя страна силните и пробудените.
22 сеп 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Ще се възползвате от добрите си позиции в професионалните, обществени и бизнес-среди и с лекота ще преодолеете възникващите затруднения. Здравето ви изисква достатъчно сън, витамини и повече спокойствие. Въздържайте се от спорове, дори да считате, че те могат да са полезни или заради влечението си към тях.
22 сеп 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Имате разнообразни планове за този ден, но най-вероятно е да успеете да осъществите само част от замислите си. Непредвидени обстоятелства ще ви попречат да го сторите, но това не бива да ви разочарова. Напротив ще ви позволи да се насочите към нещо ново и градивно. Вечерта ще станете част от интересно мероприятие, което ще ви даде възможност да се разтоварите.
22 сеп 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Този ден е изпълнен с нови предизвикателства, които стимулират творческото във вас. Идеите ви са ценни и оригинални и ако се заемете сериозно с реализацията им, ще срещнете одобрението на всичко около вас. Подкрепата на приятел в това отношение ще ви бъде от особена полза, защото той ще ви мотивира да се захванете с нещо перспективно.
22 сеп 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Днешният ден ще е сравнително натоварен, свързан е с много ангажименти, срещи и контакти. Имате достатъчно енергия и търпение да се справите с повечето си дела. В определен момент обаче ще трябва да отложите конкретни действия за по-късен етап. Вечерта ще имате нужда от тишина и спокойствие за пълноценна почивка
22 сеп 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Добре е да планирате внимателно ангажиментите си днес. Полезно ще ви е да имате повече време да реагирате адекватно на непредвидена ситуация. Възможно е в последния момент да ви се наложи да промените част от плановете си, но нека това не ви притеснява. Сърдечният партньор ви вдъхва надежда за нещо, което отдавна желаете.
22 сеп 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Имате различни ангажименти през този ден, които изискват повишеното ви внимание. Близки хора ви търсят за съвет и вие подхождате отговорно към молбите им. Може би ситуацията не е новост за вас, но все пак внимавайте. Не се обвързвайте прибързано, дайте си повече време да се запознаете с детайлите.
22 сеп 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Спокоен и приятен ден очаква онези, които не планират далечно пътуване. Занимания с вашето хоби ще ви донесат най-пълно удовлетворение. Душевното ви равновесие е стабилно и нищо не е в състояние да ви обезпокои. Ще прекарате приятна вечер вкъщи, ако поканите близки приятели на гости.
22 сеп 2020
Последни новини