От х:

Днес в x:

27 °C

Тестват за Ковид-19 семейството на заразените баща, брат и сестра

 58-годишният мъж, установен като трети случай на заразен в Хасково, е в най-сериозно клинично състояние-с двустранна бронхопневмония. Той беше доказан в неделя. От тази сутрин обаче вече е без температура, а дежурните лекари са докладвали, че състоянието му се подобрява. Въпреки това лекарите имат готовност да го интубират, ако се наложи. Този пациент е и със съпътстващи заболявания-има диабет, ХОБ, астма и високо кръвно. Засега заключението на медиците е, че е в сериозно, но стабилно състояние. Това съобщи по време на брифинга на Областния кризисен щаб шефът на МБАЛ –Хасково д-р Георги Гелов.

Децата на заразения мъж –мъж на 34 години и жена на 33  г. са новите двама с доказан Ковид-19 в Хасково. Те са без оплаквания и са в добро общо състояние, без клинична картина.  За тях предстои да бъде взето решение дали ще останат под домашна карантина. В момента са все още в болницата под наблюдение, защото са имали преди дни симптоми-кашлица и температура, които обаче са овладени към момента, уточни д-р Гелов.

Шефката на РИЗ-Хасково д-р Соня Димитрова информира, че още в неделя, когато бащата е бил установен като инфектиран, на семейството е връчено предписание за карантина в дома. На едно място живеят шестима души. 

В неделя вечерта обаче  дъщерята е съобщила, че има температура и че чувства неразположение. Веднага  е транспортирана до Инфекциозното отделение. Изследвана е вчера сутринта. В понеделник е приет в отделението и брат й, който също е съобщил за подобни симптоми.

За момента информация за здравословни проблеми от другите в семейството няма, посочи д-р Димитрова. Въпреки това ще бъде изследван възрастен човек от фамилията, който е с допълнителни заболявания, трудно подвижен е и попада в най-рисковата група за заразата. Днес на него и на останалите двама, които живеят в един дом с вече заразените, ще им бъде взета проба.

Освен майката от фамилията, която се е върнала от Нидерландия наскоро, има и друг член на семейството, който е бил в рискова зона доскоро. Братът се е завърнал от  Норвегия, уточни д-р Димитрова. Единият се е прибрал в България на 19-ти март, а другият- на 23 март. Двамата, завърнали се от чужбина са били в домашна карантина, която са спазвали. Бащата и дъщерята обаче са излизали навън. По техни данни са носили предпазни средства.

Вторият пациент с установен случай с Ковид-19 в Хасковско-мъж от маджаровското  село Златоустово вече е афибрилен, няма кашлица. Лечението му обаче продължава, защото в Инфекциозното отделение на Хасково той беше приет преди дни  с бронхопневмония. Към края на седмицата на този пациент ще му бъде направена проба за контролен тест за наличието на инфекцията, информира д-р Гелов.

26-годишната жена, която първа беше диагностицирана в региона и е била в контакт с мъжа от Златоустово,  също се проследява от властите. Тя беше изписана в края на миналата седмица здрава и е в домашна карантина за 28 дни. Съпругът й също е с удължена карантина. Той не беше тестван, но е добре и няма никакви оплаквания, коментираха медиците

По повод риска за бременните жени в момента, доктор Гелов посочи, че основното затруднение е в консултациите, на които те трябва да бъдат проследявани. Засега в АГ отделението в Хасково няма съмнителни пациентки.

През изминалата седмица хроничноболните пациенти са намалили посещенията си при личните лекари, но от тази седмица се забелязва отново повишаване на потока, посочи д-р Николай Колев, който е джипи и е представител на БЛС за региона. Той посочи, че има създадена организация в клиниките за дистанция между пациентите с хронични заболявания и те не бива да отлагат състоянията си, ако имат нужда от консултация, заради страха от заразяване с новата болест.

Шефката на Центъра за спешна медицинска помощ д-р Петя Радева посочи, че засега няма сигнали за хора от персонала с неразположение. Съставът е в наличност. Заявени са 300 теста за коронавирус за спешните медици от региона.

Шефът на ОД на МВР в Хасково комисар Ангел Цанков уточни, че в структурата под негово ръководство също няма съобщения за колеги със симптоми на коронавирус. Засега няма тествани полицаи от Хасково.

Два са сигналите за положителни проби от Хасково, подадени от лабораториите, които извършват бързи тестове. Ангажиментът на лабораториите е да се уговори за тези хора тестуване с PCR тест в Старозагорската лаборатория и ако имат отново положителен резултат, едва тогава за тези хора ще бъдат предприети мерки за налагане на карантина, уточни д-р Соня Димитрова от РЗИ. Беше уточнено и, че всички лаборатории, които са заявили работа с бързи тестове в областта, трябва да имат готовност при положителен резултат да вземат нови проби и да ги изпратят за PCR тестване.

Допълнителното отделение, което се подготвя за прием на пациенти с Ковид-19 в бившата Физиотерапия в Хасково, ще бъде разкрито при масовост на заразените, посочи д-р Гелов. И даде пример, че това ще се случи, ако броя на доказаните с вируса  в Хасково надхвърли пет души и те едновременно да имат нужда от болнично лечение. Шефът на МБАЛ –Хасково отново посочи, че има достатъчно подготвени екипи, които да действат в специализираното отделение.

В момента Хасковската болница работи на 50 % като натовареност, има лекари, които са пуснати в отпуска. Всички обаче са предупредени, че при нужда ще бъдат повикани отново на работа, посочи д-р Гелов.

Медиците споделиха и как в ситуация на пандемия се празнува на днешния ден, на който те отбелязват професионалния си празник кратко с думите: С  работа.   

Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (15)

 • 1
  :)
  : )
  20 -4
  11:41, 7 апр 2020
  Другарката Здравкова е сложила маската си на грешното място.
 • 2
  Ку
  Куесчън
  17 -5
  11:56, 7 апр 2020
  Кмета или т.нар. от неговата ПР градоначаник, и областната без маски, така ли се дава пример? Поне да сложи едно червило, някой ветеринар да и купи, да и подари за празника, нали е докторка ;)
 • 3
  Ки
  Киро
  5 -14
  11:58, 7 апр 2020
  Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
 • 4
  Ви
  Винету
  18 -4
  12:03, 7 апр 2020
  Знаете ли колко IQ е събрано на тази снимка?
  • Оц
   Оцеола
   9 -1
   12:46, 7 апр 2020
   Общо 💯.
 • 5
  На
  Народе ??
  23 -7
  12:05, 7 апр 2020
  Къде е малкото Митенце-зам.областният ? Къде го покриха този неврастеняк ? Да не наваксва ВИФ-аджийското си образование с Теле-уроците по БНТ ? Нали е лицето на държавата и на правителството на мутрата-премиер в Хасково ? Нали той трябва да изготви плана за действие, да го подпише и да го даде на Станчо Мозъка да го изпълнява ? Народе , ако не осъзнаваш какво точно се случва с държавността ще продължаваш да мреш от глад, мизерия и болести,и това докато си плащаш данъците, а те ще отиват за тлъстите заплати на тези на които си поверил мизерният си живот.
 • 6
  Ди
  Дидо Радков
  16 -12
  12:20, 7 апр 2020
  Хайде..... Давайте сега да ги убием тези болните. Да ги измъчваме, да ги разчленим и изгорим. Плюи народе... Може да се криеш зад чуждо име и да си силен. Мишкарствайте сега пред компютрите си и плюите наред.
  Плюите правителство, лекарите,медиите.....Пийте ракия, яжте чесън, бийте си жените и бъдете умни и силни виртуално.
  Срам ме е, че живея сред такова общество.ай де със здраве.....
 • 7
  Ам
  ами сега
  8 -1
  12:26, 7 апр 2020
  2019 е проведено междуранодна симулация ЕВЕНТ 201,която симулира глобална пандемия.
  Участниците са Организация на Ообединените Нации,международни корпорации,СЗО,университета Д. Х.
  Случайност!?
  https://www.youtube.com/results?search_query=event+201
 • 8
  Ди
  Димо
  12 -3
  12:35, 7 апр 2020
  Те хубаво си имат работа ами ние какво ще правим
  • Бо
   бойко
   12 -6
   12:38, 7 апр 2020
   Каквото до сега!Ще си траете,гладувате и измирате тихо.
 • 9
  Ив
  Иво
  12 -3
  12:44, 7 апр 2020
  През постовете всеки си излиза и. влиза както си иска по селата на разходка на гости Карантина другия път
 • 10
  Ма
  ******а химена
  7 -2
  13:21, 7 апр 2020
  Мръсна мангуста !
 • 11
  Ъ
  Ъ
  0 0
  20:26, 7 апр 2020
  Тая да я запалят на площада как не я е срам да рискува здравето на семейството си и на другите хора тъпачка
 • 12
  От
  от града
  0 0
  10:32, 8 апр 2020
  По информация на щаба към вчерашна дата за област Хасково са подадени като бройка общо 6 случая на доказани. Кой е шестия и защо не бе съобщено ?

Хороскоп за 04.07.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Имате енергията да направите всичко, което пожелаете сега. Това си личи от далече, но не пренебрегвайте желанията на близките си. Бъдете по-толерантни към тях, дори и да се двоумите, опитайте. Ще подобрите отношенията си, щом точно и ясно изразявате мислите и намеренията си.
04 юли 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Творческите ви сили са в подем. Имате интересни идеи, които не трябва да оставяте без по-нататъшно развитие. В личен план около вас назряват вълнуващи събития, които ще се отразят благоприятно на атмосферата в семейството ви. Оградени сте с вниманието на хората, които обичате и това ви прави бодри и енергични.
04 юли 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Имате основания да бъдете доволни от себе си. Към съпътстващите дреболии, които претендират за важност се отнасяйте по-спокойно за да не ви изнервят излишно. По-често ще се радвате на добри поводи, благодарение на старанието си. Тази тенденция ще се задълбочи, правейки делата ви перспективни.
04 юли 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Ще постигнете изпълнението на свое желание, стига то да е в полза на вас самите. В последно време пилеете много сили и средства в угода на другите, като забравяте за собствените си нужди. Постоянството ви в една връзка ще обърне нещата във ваша полза. Идеите ви ще се популяризират, защото са добри и имат отношение към добруването на повече хора.
04 юли 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
В отлична форма сте и успявате да се справите в необходимите срокове. Ваш близък ще ви изненада със свое решение, но по-добре ще е да обмислите реакцията си, за да не го засегнете. В личен план сте късметлии. Оказва се, че притесненията ви са били напълно неоснователни.
04 юли 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Увереността в собствените ви действия може да ви изиграе лоша шега днес. Не се дистанцирайте от околните, с нищо не ги превъзхождате, освен с високото си самочувствие. Във ваша полза е да се приземите по-скоро. Семейството ви очаква повече внимание, предвид предстоящо семейно мероприятие.
04 юли 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Семейна хармония сред приятна атмосфера ще цари в дома ви днес. Настроени сте добронамерено към всички и това до голяма степен ще запази семейния уют. Ще прекарате приятно, ако поканите приятели на обяд или вечеря и ги изненадате със свой специалитет.
04 юли 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Предстои ви плодотворен период в личен план. Без трудности ще реализирате стремежите си и денят ще изобилства от радостни поводи. Професионалните ви ангажименти ви отнемат много време и може би умората ще ви досажда.
04 юли 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Заемайки се с неотложните си задачи, ще си осигурите време и за дома. Подготовката за предстоящо пътуване е в ход, но някои вече пътуват. За други от вас денят се свързва с нова интимна връзка или делово съдружие. Разумно изразходвайте енергията си, не се претоварвайте с нищо.
04 юли 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Не създавайте излишно напрежение с притесненията си, част от които ще се окажат по-маловажни, отколкото ги мислите. Истина е, че многото задължения ви уморяват и това се отразява на психическото ви и физическо здраве. Оставете настрана задачите, които могат да бъдат отложени и помислете за почивката си.
04 юли 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Особено важно за вас е да се осланяте на разума си, а не на чувствата. Ако успеете да овладеете емоциите си, само ще спечелите. Пречки от различен характер ще ви стимулират да потърсите и други възможности за реализация. Добре ще е да помислите за промяна на хранителния си режим и да наблегнете на повече движение.
04 юли 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Избягвайте натоварващите съзнанието дейности, а се заемете с нещо приятно и релаксиращо. Любимият човек ще ви обгражда с внимание и обич. Споделете деня си с него и се наслаждавайте на онова, което имате. Духовното ви израстване е очевидно и заслугата за това е изцяло ваша. Давайте повече и не мислете, че нямате. Ще имате.
04 юли 2020
Последни новини