От х:

Днес в x:

АЗПБ: Трайно безработните на задължителен 14-дневен извънреден труд в селското стопанство

Европейските „зелени коридори“ за работници застрашават българското селско стопанство и повишават риска от бум на заразени с коронавирус в страната

Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ) изпрати официално писмо до Националния оперативен щаб за борба с коронавируса, в което изрази своите притеснения от въвеждането на европейски зелени коридори за т.нар „критични работници“, в които влизат и заетите в селското стопанство.

В разгара на кризата старите страни-членки от Западна Европа изпитват остър недостиг на сезонни селскостопански служители, който се измерва в стотици хиляди работни места. Редица държави вече настояват за специални процедури за гарантиране на безпрепятствено преминаване на работници от Източна Европа.

Членовете на АЗПБ изразяват своите опасения от факта, че ако се даде възможност на нашите работници да отидат на „сезонен гурбет“ във високорискови държави, те неминуемо ще застрашат българските земеделски стопанства, при завръщането си в родината след приключване на временния им ангажимент. Свободното им движение, освен удар по сектор „Земеделие“, може да застраши и голяма част от населението.

АЗПБ разполага с информация, че водещите посредници на работна ръка у нас вече са активирани да търсят български работници за Англия, Германия и Испания – страни с изключително високо ниво на разпространение на коронавирус и хиляди смъртни случаи. Асоциацията призовава Националния оперативен щаб, в случай, че се вземе решение за отварянето на подобни зелени коридори за работници, те да не бъдат допускани обратно в страната, докато не приключат извънредните мерки – както в съответната държава-приемник, така и в България. Работниците също така трябва да бъдат предварително информирани за тези мерки.

Ден, след като от земеделската асоциация, заедно с още 40 браншови организация подписаха общ апел за специални мерки за карантиниране на земеделски работници, АЗПБ предложи и друга мярка за трайно безработните, които се регистрират на борсата, да се задължат да прилагат 14-дневен извънреден труд в селското стопанство.

„Отправихме предложение до министър Десислава Танева безработните лица, които са регистрирани в „Бюрата по труда“ в цялата страна, да могат да полагат обществено полезен труд в сферата на селското стопанство. Хиляди българи се регистрират ежедневно на трудовата борса, а земеделието страда от остър недостиг на работници. В тази кризисна ситуация ще бъде изключително полезно те да помагат в земеделските стопанства. Уверявам, че работа има, и въпреки студената пролет, очакваме добра реколта от плодове и зеленчуци. В тази връзка имаме и други предложения, свързани с ангажимент на търговските вериги за продажба на хранителни продукти, от които минимум 50% да бъдат произведени в България.“ споделя Венцислав Върбанов, председател на АЗПБ.

По неговите думи селското стопанство е спасявало България при всички национални кризи досега. Именно затова той отправи апел за разбиране и ефективни действия от страна на кризисния щаб и Народното събрание.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (5)

  • 1
    Да
    Да. Ме фане за уя
    13 -2
    17:15, 3 апр 2020
    Плащал съм осигуровки имам право на безработни. Такива трябва да се осакатяват
    • Го
      Гост
      4 -6
      20:57, 3 апр 2020
      За да си трайно безработен очевидно не ти се работи. Ако те задължат да работиш страшна работа ще свършиш!
    • До
      До -гост
      9 0
      15:34, 6 апр 2020
      Тъпак. Не става въпрос за трайно безработни. Става въпрос как държавата иска да те извърти да не ти плаща безработните които си плащал в течение на години.
  • 2
    Го
    Гошо
    4 0
    07:08, 7 апр 2020
    Този "красавец" хващал ли е веднъж тежка щайга, работил ли е поне няколко часа наведен на къра? Колко плаща европейския и колко българския работодател? Що се прави на две и половина!
  • 3
    Уч
    Учител
    2 0
    07:44, 7 апр 2020
    Тоя толум така като го гледа никога не е работил истинска работа.Не е честно хората да полагат такъв безвъзмезден труд .Земеделският сектор не е държавен а частен.Големите земеделци от алчност да създадат монопол изгониниха всички малки производители - и сега искат тези хора да им работят.Мн са умни бе , наглоста край няма
Последни новини