От х:

Днес в x:

Проф. Кантарджиев: 200-годишен научен опит отива на кино, защото някой казал, че маските не предпазват

Вирусът винаги е в клетка или в капчица, в слюнка, затова маската е важна. Най-малко защитават маските от плат. Повече предпазват хирургическите, а тези, които са с филтър, имат най-голяма защита, обясни директорът на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) проф. Тодор Кантарджиев на брифинга на оперативния щаб.

Да говориш, че не предпазват маските, е безотговорно. 200-годишен опит отива на кино, защото някой казал, че не предпазват маските, коментира той и добави, че от телевизията научил, че у нас се прави ваксина срещу коронавирус. 

Той обясни, че въвеждането на една ваксина в практиката е дълъг процес. 

Има няколко принципа на СЗО, които трябва да се спазят. Ваксината трябва да е безвредна и с минимални странични ефекти. Тества се първо върху здрави доброволци, след това - на доброволци, които ще са готови да се ваксинират и след това да се заразят, за да се види протективният ефект. Всичко това коства месеци, каза проф. Кантарджиев.

По думите му ваксина е била тествана още през февруари във Великобритания върху лабораторни животни.

"Така беше направено в Китай, работят в Русия, в САЩ, където науката е най-развита, отдавна има такова нещо. Но при изпитания на ваксина, за да минеш от животно на човек, са нужни месеци, за да видиш страничните ефекти и късните странични ефекти. Представете си, че след 7 месеца, след такава ваксина, всички започнат да правят малигнен диабет", каза той.

За новия коронавирус

Хубавото на този вирус е, че не мутира много бързо и вероятно ваксината ще има добър ефект. Не е като грипната ваксина да трябва при нов грип да се ваксинираш отново, обясни микробиологът.

Този коронавирус мутира, след като премине през няколкостотин хиляди хора. От човек на човек се селектира мутация, която променя две аминокиселини в неговата белтъчна част, и то тези аминокиселини, които определят как се свързва с клетките на гостоприемника. В това няма нищо фатално. Преди два месеца го казах, но когато го кажеш на хора, които не са уплашени, не те слушат, коментира проф. Кантарджиев.

Всеки вирус, който идва от животно на човек, се адаптира, минавайки през хората, в две направления – първо, за да се предава по-лесно, един болен може да зарази повече хора, и второ, предавайки се от човек на човек, вирусът става по-безопасен, инфекцията не е така тежка в началото и не води толкова често до смърт, колкото в началото, каза проф. Кантарджиев.

По думите му вирусът се развива само в жив организъм и прави всичко възможно да се адаптира. По неживи повърхности вирусът не живее, а преживява. Не се размножава, но остава в капчиците и частиците. Обича ниската температура и влагата.

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

 • 1
  Mo
  moonrise
  2 -2
  15:01, 1 апр 2020
  И този тарикат има влечение към паричните далаверки.

Хороскоп за 06.06.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Предстоят ви може би повече ангажименти отколкото сте предвидили и въпреки почивния ден, някои от вас ще бъдат доста натоварени. Въпреки това дейностите, с които се захващате ви носят удовлетворение и стимулират доброто ви самочувствие. Това е особено валидно ако са непосредствено свързани с деловата сфера. Можете да разчитате на добри приходи.
06 юни 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Днешният ден няма да остави време за почивка на онези от вас, които се занимават със собствен бизнес. Действате бързо, когато това се изисква от вас, но през останалото време добре премисляте действията си и предпочитате да не избързвате. Очаквайте скорошни приходи от дейност, която сте успели да реализирате с помощта на близък човек.
06 юни 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще се погрижите за всичко, което планирате днес да приключи в рамките на деня. Градивните ви усилия ще ви държат в добра форма и ще съумеете да се организирате с времето си. В личния си живот ще постигнете разбиране със себе си и ще се съобразите с развитието на дълго очакваните промени.
06 юни 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Запазете за себе си намеренията, не ги правете достояние на всички. Очаровани сте от вниманието на човека до вас и това ви обнадеждава за връзката ви. Новини от близък човек, пребиваващ в чужбина. Притесненията ви ще отшумят и скоро ви очакват нови развития. Хранете се здравословно, възможни са неразположения.
06 юни 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Организирайте се по-добре, ако искате да се справите с всичките си задачи. Пред вас ще се изправят предизвикателства, изкушенията на които ще ви проводят в друга посока на мислене. Ще се стремите да повишите благосъстоянието на семейството си и ще намирате преки пътища за постигането му.
06 юни 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Днешният ден е особено подходящ за почивка и развлечение. Имате нужда от отдих и зареждане със свежи сили, затова не се колебайте да прекарате този ден по възможност на открито и в компанията на близки хора. Чувствате се добре в ролята на организатори, затова едва ли ще сбъркате ако се наемете с инициирането на подобно мероприятие.
06 юни 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Овладейте емоциите и ще си спестите разочарования и неприятности. Споделете отговорностите и не предприемайте нищо ново. Не се натоварвайте с информация, която не ви засяга пряко, търсете тишината и спокойствието. Погрижете се за дома, направете пролетно почистване и мислите ви ще се успокоят.
06 юни 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Не се разпилявайте в много посоки, за да не провалите изпълнението на важен ангажимент. Можете да направите и нещо повече за себе си, без да изпускате от контрол ситуацията. Ще получите възможност за допълнителни доходи, предвид нарасналите си нужди, но и защото имате енергия за това.
06 юни 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
В личния ви живот ще настъпи объркване, породено от разминаването между очакваното и случващото се. Проявете разбиране и търпеливо изчакайте момента за решителни действия. Твърде често оставяте емоциите да ви водят, а от това следват различни проблеми. Дайте си малка почивка.
06 юни 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Ще се радвате на хубав и ползотворен ден. Вътрешното ви чувство за равновесие и справедливост ще ви изведе на правилните позиции, дори да изненадата с поведението си някого. Силата ви е в разума и умението да постигате целите си, нещо с което не всеки може да се похвали. Възможно е ново приятелство.
06 юни 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Покажете доброто си отношение към хората, с които общувате и ще направите деня по-хубав, освен, че има какво да научите за себе си. Настроението ви ще се подобри от присъствието на някой, който не спира да ви вълнува. Споделете любовта си и ще откриете, че чувствата ви са взаимни.
06 юни 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Изчистете главата си от излишни и натоварващи ви мисли. Дистанцирайте дразнителите около себе си и ще се почувствате добре. Хубавото време, приятелите и развлеченията ще направят деня ви приятен. С нови сили ще се посветите на заниманията си и ще оставате доволни от себе си.
06 юни 2020
Последни новини