От х:

Днес в x:

Учени откриха връзка между разпространението на COVID-19 и ваксинирането

Американски епидемиолози откриха връзка между смъртността от COVID-19 в различни страни и това доколко дълго и масово са използвали  ваксината за туберкулоза БЦЖ. Резултатите от проучването са публикувани в medRxiv.

"Държавите, в които не е приета универсална ваксинация с БЦЖ, включително Италия, Холандия и САЩ, са най-силно засегнати от COVID-19", пишат изследователите.

Те открили, че БЦЖ ваксинацията е намалила нивото на заразяване с коронавирус. Според изследователи комбинацията от намалена смъртност и заболеваемост може да направи тази ваксина един от основните инструменти в борбата с коронавируса.

Учените анализирали дали БЦЖ ваксинацията сама по себе си може да повлияе на разпространението на коронавирус и риска от смърт от инфекция в най-уязвимите сегменти от населението. Освен това те проучили влиянието на жизнения стандарт в страната и развитието на здравеопазването върху разпространението и смъртността на COVID-19.

Резултатите показват, че скоростта на разпространение на коронавируса и смъртността зависят от икономически показатели. Но в същото време в редица страни, по-специално в САЩ, Иран, Италия, Белгия, Холандия и други европейски държави, това не е така.

Във всички тези страни или БЦЖ ваксина никога не е използвана масово, или е започнала да се използва сравнително наскоро.

Авторите на изследването смятат, че това е повлияло на факта, че в тези страни честотата на случаите на инфекция е четири пъти по-висока от средната за света. Подобни били показателите и по отношение на смъртността.

Учените отбелязаха също, че в бедните страни, където ваксинациите с БЦЖ се прилагат на цялото население отдавна, се регистрира изключително ниска смъртност от коронавирусна инфекция, която не е сравнима с нивото на икономическо развитие. Вниманието на авторите на изследването в този контекст привлекла по-специално Бразилия. Учените са сигурни, че това показва ефективността на БЦЖ при защитата на организма от коронавируса.

Изследователите считат за показателна статистиката за разпространението на коронавируса в Китай, където БЦЖ започва да се използва през 50-те години, но по време на културната революция от 1966-1976 г. масовата ваксинация е прекратена. Според автора на изследването Аарон Милър, това решение е изиграло роля за появата на уязвим слой от населението, което е допринесло за разпространението на COVID-19 в ранните етапи на епидемията.

Пандемията COVID-19, първите случаи на която са регистрирани в китайския град Ухан в декември миналата година, обхваща днес 200 страни. Според последни данни в света са регистрирани 785,897  хиляди случая на инфекцияta, загинали са 37 826 на 31 март 2020.

Трудна ситуация с коронавирус се оформя в САЩ, Италия, Испания и редица европейски страни. В Китай, където започна разпространението на COVID-19, прекратяването на епидемията беше съобщено ден преди.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 01.06.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Очаква ви спокоен и приятен ден. Въздържайте се от необмислени постъпки и реакции и се посветете изцяло на работата си. Особено много ви се отдава да убеждавате днес и това е прекрасен повод да прокарате идеите си сред висшестоящите.
01 юни 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Няма да ви липсват успешни ангажименти както в личен, та-ка и в делови план. Някои от вас ще пътуват, а други ще работят за утвърждаване на вече отвоювани позиции. Трескави вълнения и може би силна любов, може да предизвикат вземането на сериозни решения и дълготрайно обвързване. Денят ще ви предложи приятно и успешно развитие на заниманията ви.
01 юни 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Съсредоточете се върху работата си и не обръщайте внимание на дребните проблеми. Помислете малко и може би ще откриете съществени неща, които до момента пропускате. Това би ви помогнало да вземете много по-адекватно решение. Сега е момента да бъдете предприемчиви. Не се колебайте да предприемате по-активни стъпки.
01 юни 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Засилете присъствието си там, където считате за важно и ще получите максимума в очакванията си. Получена навреме информация ще улесни работата ви и бързо ще я придвижите напред. С готовност ще се включите и в решаването на чужд проблем, но това сте вие. Всъщност, така помагате и на себе си, а най-хубавото е, че го осъзнавате.
01 юни 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Плановете ви за деня в по-голямата си част са доста амбициозни и ще трябва да положите огромни усилия за да ги осъществите. Не лош вариант за добро запълване на деня е да посетите ваши приятели извън града или пък те да ви предложат кратка екскурзия( това също е много вероятно). Както и да се развият събитията със сигурност няма да ви е скучно.
01 юни 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Изпълнени сте с намерение да свършите всичко, което сте планирали. Настроението ви се отразява добре на околните. Късмета ще ви съпътства, но на моменти бъдете по-разсъдливи, за да преодолеете конфликтна ситуация. Предстоят ви интересни срещи, не подценявайте възможностите, които ви се дават.
01 юни 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Притиснати от много задачи, ще се съобразите с най-важните, започвайки деня си с тях. Ще се отзовете и на нуждите на приятел, кой друг, ако не вие сте готови да му помогнете. Любовта ви зарежда с енергия и ви правят щастливи. Може би там се крие тайната на желанието ви да сте полезни и добронамерени към всички.
01 юни 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Добър ден за повечето от вас. Получавате благоприятна възможност да работите върху проект, към който отдавна се стремите. Имате шанса да започнете задача, която очаквате, и която ще ви донесе много успехи. В личен план ще ви трябва повече търпение, за да стабилизирате отношенията си с човек, от обкръжението ви.
01 юни 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
В делови план ви очакват дребни и неприятни спънки, които може да ви забавят, но в никакъв случай няма да се отразят сериозно на плановете ви. Успявате да привлечете ценен партньор и това може да даде силен тласък на начинанията ви. Работата в екип ви носи успех и е по-удачния избор от индивидуалните действия. Много е вероятно в един момент, просто да имате нужда от поне още един човек.
01 юни 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Новости, върху които не сте мислили ще ви привлекат вниманието днес. Не допускайте това да развали доброто ви настроение, извлечете полза за бъдещата си работа. Вечерта ще присъствате на събитие, което ще ви срещне с интересни хора, но може и да ви отегчи. Важен човек за вас ще ви потърси, или вие него.
01 юни 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Възможно е да срещате трудности на работното място днес, затова ще трябва да се замислите за подхода, който използвате. Направете колегите си съюзници и се вслушвайте в тяхното мнение. Това ще ви е много полезно и ще покаже пътя към успешното реализиране на плановете ви. Не възлагайте големи надежди на нещо с минимален шанс.
01 юни 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Днешният ден се очертава като приятен за повечето от представителите на зодията. Хората около вас ще ви осигурят добро настроение, за което ще им бъдете благодарни. Работата не ви създава никакви проблеми. Правите всичко с удоволствие и това е в основата на успехите ви. Нужно ви е още малко време.
01 юни 2020
Последни новини