От х:

Днес в x:

18 °C

Как ще изглежда Земята, ако океаните пресъхнат?

Планетарният учен Джеймс О'Донахю, бивш служител на NASA, който в момента работи за Японската космическа агенция (JAXA), създаде това невероятно видео съвместно с физика и аниматор на NASA Хорас Мичъл още през 2008-а. А сега можем да се насладим и на "римейк" с много по-висока резолюция (3840x2160).

Видео клипът показва по чудесен начин подводните планински масиви - най-дългите на Земята - и вече потопените пътища, по които е преминавало човечеството от континент на континент.

"Забавих старта, тъй като, колкото и да е изненадващо, има много подводни пейзажи, разкриващи се моментално на първите десетки метра", разказва О'Донахю пред Business Insider. Тук O'Донахю има предвид континенталните шелфове и подводните ръбове на всеки континент. Това са области с по-голяма средна надморска височина от останалата част на океанското дъно, които обграждат континентите - те представляват преходния пейзаж между сушата и дълбоката бездна.

Сухопътните мостове, по които древните хора са мигрирали от континент на континент, са част от тези издигнати площи. Те са потопени в момента, но преди десетки хиляди години, когато нивото на океана е било много по-ниско поради ледниковия период, който създаде огромни обеми лед на полюсите, те са били издигнати достатъчно, за да може да се премине по тях. В онези дни Великобритания е била част от Европа и е можело пеша да се стигне до Обединеното кралство, а от Аляска, от Сибир или от Австралия - до множество острови, заобикалящи сушата.

„Всяка от тези връзки е давала възможност на хората да мигрират и когато ледниковата епоха приключи, водата ограничи достъпа до тях“, добавя О’Донахю.

Но океаните крият повече от миграционните пътища на нашите предци.

Във видеото се появяват най-дългите планински вериги на Земята, когато морските нива спадат от 2000 до 3000 метра. Тези потънали планини са известни като Средноокеанския хребет и се образуват в районите, където се разделят тектоничните плочи. Естествено те се появяват и най-дълбоките земни зони - след като цялата вода се махне. Тези дълбоководни океански падини се образуват там, където тектоничните плочи се отдалечават една от друга, създавайки дълбоки проломи, където магмата се излива от вътрешността на Земята, създавайки нова кора. 

"Харесва ми как тази анимация разкрива, че океанското дъно е също толкова разнообразно и интересно в своята геология, както континентите", заключава О'Донахю.

Източник: obekti.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 30.10.2020

Хороскоп за Овен

Овен
За да намалите риска от грешки се консултирайте по делови и други въпроси, които ви затрудняват. Приветствайте желанието на някой да ви помогне, не бъдете излишно горди. Тенденция към стабилизиране на финансовото ви положение ще се задълбочи, но до тогава ви чака много работа.
30 окт 2020

Хороскоп за Телец

Телец
В добра физическа и психическа форма сте и ще поддържате темпото си непроменено. Краткосрочните ви планове ще се развиват без особени отклонения, което значи, че ще получите онова, за което се трудите. Ставайки по-общителни ще си осигурите информацията, от която се нуждаете.
30 окт 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Този ден ще мине под знака на непрекъснатото движение. Ще се захващате ту с едно, ту с друго и в крайна сметка ще останете доволни, ако успеете да свършите нещо докрай. Не позволявайте околните да вземат решенията вместо вас, но бъдете доста-тъчно тактични, за да избегнете споровете. Здравето е ви повече от отлично.
30 окт 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Денят ви ще е запълнен с делови срещи, както и с изпълнението на служебни и бизнес-задачи. Личните ще оставите на втори план, с намерение сте да приключите по-скоро ангажимент, от когото очаквате да последват финансови и други развития. Не оспорвайте мнението на партньорите си и ще ви бъде по-лесно да осъществите целите си.
30 окт 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Очакват ви успехи, ако делата ви са прозрачни, а вие честни и принципни. В семейна среда ще споделяте вълненията си и с топло чувство към близките си, ще изразите вниманието и обичта си към тях. Не отхвърляйте едно предложение, преди да сте го обмислили, защото носи добри възможности.
30 окт 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Проявеното от вас внимание към проблемите на околните ще ви се върне под формата на изгодно предложение или друга придобивка. Подобрявайки общуването с тях, няма да пренебрегнете и собствените си нужди. Други ще се заемат с домашните задачи. Много от тях чакат вниманието ви.
30 окт 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Вероятно се надявате на резултати, по-добри от тези, които сте планирали. Ще се осъществи идея, която сте считали за възможна и това със сигурност ще улесни работата ви. Околните черпят от вашата енергия и желание да свършите всичко по най - добрия начин. Явно не пестите труда си.
30 окт 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Тактичността и деловият ви усет ще ви помогнат да се възползвате от завързана ситуация. Изгодите, които ще извлечете значително ще улеснят бъдещето ви (най-вече материалното им изражение). Проблеми във взаимоотношенията с институциите може да отнемат доста време, но в крайна сметка ще получите това, към което се стремите.
30 окт 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Удовлетворени сте от посоката, в която се развиват делата ви. Не пестите усилията си, когато искате да постигнете нещо и това определя и успехите, които бележите. За предпочитане е да се насочите към дейности, свързани с комуникация и обмен на идеи. Ще останете очаровани от предложението на малко познат човек.
30 окт 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
На работното ви място предстои промяна, която открива добри възможности за вашето издигане. Възползвайте се от това и положете съответните усилия, за да покажете на какво сте способни. Бъдете по-инициативни и пробивни и ще спечелите.
30 окт 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Повече яснота по предстоящ проект ще получите след срещите, които ви предстоят. В никакъв случай не подценявайте възможностите на хората, с които се срещате, и не си създавайте впечатления от пръв поглед. Умеете да прониквате в невидимото, направете го и сега. Ще си помогнете.
30 окт 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Успявате да се справите с важен проблем днес, което ще изпълни със чувство за добре свършена работа. Не оставяте длъжни на човек, който се е отнесъл недоброжелателно с вас. Посвещавате голяма част от времето си на любимия човек, с когото прекарвате страхотни моменти заедно. Настроението ви значително ще се подобри след като получите добра новина свързана с ваш близък човек.
30 окт 2020
Последни новини