От х:

Днес в x:

Алпийски лед разкрива икономическите последици от убийството на Томас Бекет

Лед от алпийски ледник разкрива забележителната история на британската миннодобивна индустрия – наред с икономическите растежи и спадове, свързани с основни събития през Средновековието – от убийството на Томас Бекет до подписването Великата харта на свободите.

Анализ на 72-метрова проба от дълбините на ледник в швейцарско-италианските Алпи демонстрира, че замърсяването на въздуха с олово през 12-ти век е било също толкова интензивно, колкото и по време на индустриалната революция.

Учени използвали прецизна лазерна технология, за да анализират 800-годишния лед, и установили, че той много точно отразява възходите и паденията на английските крале.

Откритите следи от олово от мините във Великобритания съвпадат напълно с историческите свидетелства за производството на метала в региона между 1170 и 1216 година.

Оловото било пренесено в Алпите от ветровете, духащи от северозапад, които носели прах и други замърсители от Великобритания.

Ледът демонстрира и последиците от убийството на кентърбърийският архиепископ Томас Бекет по време на разрива между монархията и църквата, което довело до спад в производството на олово и разкрива въздействието на войните върху индустрията и важни строителни обекти на англо-нормандските крале.

Установена била пряка връзка между производството и работата на държавата, като производството бележело спад винаги след смъртта на  владетел, преди на престола да се възкачи негов наследник.

Леденото ядро било извлечено от ледника Colle Gnifetti на швейцарско-италианската граница през 2013. То е съставено от невидими слоеве, съдържащи химични елементи, които  се явяват нещо като годишни химични отпечатъци, подобно на дървесните пръстени.

Ядрото осигурява безпрецедентна информация за 2 000-годишен период – за неговата климатична, икономическа и политическа история.

За пръв път ставаме свидетели на екологичното въздействие на средновековната макроикономика и политика.

Откритите залежи от олово отразяват употребата на токсичния метал през 20-ти век и ни дават представа как човешката дейност е влияела на качеството на въздуха още преди стотици години.

Степента на замърсяване с олово през 12-ти век почти съвпада с това от средата на 17-ти век и дори с това от 1890 година, което означава че днешните разбирания, според които атмосферното замърсяване започва с индустриалната революция, са погрешни.

Леденото ядро отразява скока на олово в атмосферата, след появата на оловния бензин и последвалия спад след забраната на това гориво през 70-те.

Често оловото и среброто се добивали заедно, а оловото е било използвано в продължение на векове за направата на покриви, водни помпи, витражи и дори бои. То е токсичен метал дори в много ниски дози и може да увреди мозъчната функция и да доведе до животозастрашаващи усложнения.

Според учените степента на въздействие на продължителното замърсяване в Западна Европа бива разкрита едва сега.

Предишни анализи на същото ледено ядро разкриха катастрофалното въздействие на чумната епидемия от 14-ти век върху производството на метали.

Сега учените се питат дали бъдещите им колеги ще успеят да „видят“ отпечатък на настоящата пандемия от коронавирус в леда на същия ледник или в полярния лед, ако те изобщо оцелеят през идните векове.

Източник: independent.co.uk

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 06.06.2020

Хороскоп за Овен

Овен
За много от вас денят се свързва с начало на проект или друга заетост, която ще ви носи доходи. Други ще задълбочат познанията си по въпрос, привличащ ги с перспектива за професионално развитие. Душевната ви нагласа ще ви подтикне към по-задълбочено общуване с подходящия човек и няма да съжалявате. Денят е подходящ и за лични занимания.
06 юни 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Ангажименти от различен характер ще запълват времето и мислите ви днес. Гледайте на тях отговорно и обмислете възможните варианти за действие. Нетрадиционен подход също може да ви донесе успех. Интересна среща ще постави началото на нови предизвикателства, за каквито сте подготвени.
06 юни 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
С настроение ще се заемете с подобряване организация на работното място. В тази връзка ще вземете и съответните решения, подобрявайки чрез тях ефективността на труда си. В семейството ще посрещате или изпращате някого. Ако заложите на самоподготовка, ще постигнете бърз напредък, предвид потенциала, който носите.
06 юни 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Не допускайте липсата на пари да промени отношението ви към околния свят. Добри хора сте и направете така, че проблемите ви да не стават достояние на другите. Можете да се справите и ще го направите, като запазите достойнството си. Приключвайки започнат проект, ще подобрите финансите си и времето ще ви стигне за по-приятни занимания вечерта.
06 юни 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Навременните ви и правилни действия ще повишат авторитета и вярата в собствените ви сили и възможности. Смело атакувайте целите си, времето работи за вас. За сметка на деловата ви активност личния ви живот се нуждае от обновление. Покажете на партньора си, че очаквате от него конкретни действия, а не само приказки.
06 юни 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Вие ще сте водещи днес, но не давайте воля на началническите си пристрастия. Успеха ще бъде с вас, стига да овладеете емоциите си. Съсредоточете се и действайте разумно и предвидливо. Можете с лекота да си осигурите съмишленици, ако покажете, че имате какво да научите от тях.
06 юни 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Има с какво да изненадате хората, които обичате. Поканете ги на разходка сред природата, ще ви се отрази тонизиращо на всички, а вие ще се постараете да направите приятна атмосфера наоколо. Самостоятелният ви бизнес ще наложи по-забързано темпо, което ще се отрази на времето и нервите ви.
06 юни 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Със сигурност днес ще ви се наложи да поработите сериозно, за да осъществите намеренията си. Не се притеснявайте от конкурентна на вас дейност, имате реални шансове да постигнете блестящи резултати. Вашите близки ще ви подкрепят.
06 юни 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
С деловото си отношение към проблемите ще предизвикате добри резултати, но и ще събудите нечии интерес към себе си. Няма да липсват условия за конфликти, защото и вашата чувствителност е изострена. По добре да бъдете кротки и да не се поддавате на провокациите. Финансови придобивки и романтичен флирт ще направят вечерта ви хубава.
06 юни 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Промените при вас са в ход, но помислете дали това очаквате. Извличайте най-доброто за себе си, без да залитате по фалшиви обещания и представи за бляскаво бъдеще. Сами се погрижете за себе си, за да не обвинявате друг, в случай на различия в мисленето. Ще изненадате много хора с решенията си.
06 юни 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Нечии съвет ще ви помогне да се справите по-леко с въпрос, който възприемате, като труден за решаване. Ще отбележите напредък в област, която изисква съобразителност, пъргава мисъл и навременни действия. Потърсете за себе си приятеля, с когото бихте се чувствали уютно и добре.
06 юни 2020

Хороскоп за Риби

Риби
С приключването на проект, който ви струваше немалко сили и средства ще сложите край на един период в живота си и ще започнете нов. По-ведро ще гледате на нещата, защото сте усвоили уроците си. Ще привлечете вниманието на някой, когото харесвате и ще се радвате на взаимния си интерес.
06 юни 2020
Последни новини