От х:

Днес в x:

Хора от цял свят даряват изчислителна мощ за борба с коронавируса

Биомедицинският изследователски проект Folding@Home вече използва повече изчислителна мощност от най-мощните суперкомпютри в света. Замислен в Станфорд, това е проект за разпределени изчисления, който използва дарена процесорна сила от домашните персонални компютри на хора по цял свят за решаване на биомедицинска задача – търсене на лек за Covid-19.

Откакто бе обявен преди няколко седмици, проектът увеличи ресурсите си няколко пъти. Според страницата със статистически данни на Folding@Home, той вече използва обща изчислителна производителност от над 1,5 екзафлопа (1 500 000 000 000 000 000 операции с плаваща запетая в секунда), което надминава изчислителната способност дори на най-мощните суперкомпютри на планетата.

За да добием представа за този потенциал, можем да се сетим за неотдавнашното съобщение на IBM, че компанията работи с американското министерство на енергетиката и други ведомства, за да комбинира изчислителната мощ на няколко суперкомпютъра (отново за борба с коронавируса). Инициативата използва 16 от най-мощните суперкомпютри в света. Сред тях са и тези, управлявани от MIT и NASA.

В крайна сметка обединеният им капацитет е 330 петафлопа за изчисленията, свързани с Covid-19. Това е само 0,33 екзафлопа, тоест по-малко от четвърт от онова, на което Folding@Home вече е способен.

Фактът, че проектът е в състояние да генерира такова колосално количество изчислителна мощност, използвайки свободното време на основните и графичните процесори на домашни компютри от цял свят, е доказателство за това колко голям обществен интерес е привлякло начинанието.

Според HotHardware, около 98 петафлопа е била силата на проекта Folding@Home към началото на март. Това означава, че инициативата е набрала скорост и е постигнала повече от 15-кратно увеличение на дарените ресурси, откакто е обявено началото на изследванията, свързани с коронавируса.

Този възход на възможностите на Folding@Home е подкрепен от ресурсите на някои големи сили в света на компютърните изчисления. Сред тях са компании като Ubisoft и Nvidia, а също и общности като Linus Tech Tips и гейминг-общността на Reddit.

Това позволи на проекта да добави огромен изчислителен ресурс: геймърите обикновено притежават много мощни компютри, защото за техните любими игри обикновено е необходима мощна графична карта. В случая това се оказва много благоприятно за извършването на разпределените изчисления, които Folding@Home изисква.

Какво следва? Крайната цел на използването на цялата тази изчислителна мощност е да се помогне за разработване на ваксина срещу Covid-19 чрез моделиране на поведението на протеините на вируса, отбелязва Vice. Д-р Грег Бауман, директор на Folding@Home, публикува в социалните медии пример как точно работи системата.

В своята 20-годишна история Folding@Home вече се радва на изобилие от изследвания, които са проверени и анализирани от научната общност и подплатени със съответните рецензии. При това постиженията му са факт без огромната „огнева мощ”, която сега е на разположение на учените. Затова медиците смятат, че шансовете проектът да изиграе значима роля за намирането на коронавирусна ваксина изглеждат големи.

Независимо от това дали конкретната инициатива ще постигне желания краен резултат, сегашните възможности на проекта са добро напомняне за силата на човешката солидарност и единност.

Хората от цял свят, които даряват хардуера на обикновения си домашен компютър за подобна добра кауза, са всъщност създателите на мрежа за разпределени изчисления, която е над десет пъти по-мощна от най-мощния суперкомпютър в света.

Източник: technews

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 05.06.2020

Хороскоп за Овен

Овен
За много от вас денят се свързва с начало на проект или друга заетост, която ще ви носи доходи. Други ще задълбочат познанията си по въпрос, привличащ ги с перспектива за професионално развитие. Душевната ви нагласа ще ви подтикне към по-задълбочено общуване с подходящия човек и няма да съжалявате. Денят е подходящ и за лични занимания.
05 юни 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Ангажименти от различен характер ще запълват времето и мислите ви днес. Гледайте на тях отговорно и обмислете възможните варианти за действие. Нетрадиционен подход също може да ви донесе успех. Интересна среща ще постави началото на нови предизвикателства, за каквито сте подготвени.
05 юни 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
С настроение ще се заемете с подобряване организация на работното място. В тази връзка ще вземете и съответните решения, подобрявайки чрез тях ефективността на труда си. В семейството ще посрещате или изпращате някого. Ако заложите на самоподготовка, ще постигнете бърз напредък, предвид потенциала, който носите.
05 юни 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Не допускайте липсата на пари да промени отношението ви към околния свят. Добри хора сте и направете така, че проблемите ви да не стават достояние на другите. Можете да се справите и ще го направите, като запазите достойнството си. Приключвайки започнат проект, ще подобрите финансите си и времето ще ви стигне за по-приятни занимания вечерта.
05 юни 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Навременните ви и правилни действия ще повишат авторитета и вярата в собствените ви сили и възможности. Смело атакувайте целите си, времето работи за вас. За сметка на деловата ви активност личния ви живот се нуждае от обновление. Покажете на партньора си, че очаквате от него конкретни действия, а не само приказки.
05 юни 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Вие ще сте водещи днес, но не давайте воля на началническите си пристрастия. Успеха ще бъде с вас, стига да овладеете емоциите си. Съсредоточете се и действайте разумно и предвидливо. Можете с лекота да си осигурите съмишленици, ако покажете, че имате какво да научите от тях.
05 юни 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Има с какво да изненадате хората, които обичате. Поканете ги на разходка сред природата, ще ви се отрази тонизиращо на всички, а вие ще се постараете да направите приятна атмосфера наоколо. Самостоятелният ви бизнес ще наложи по-забързано темпо, което ще се отрази на времето и нервите ви.
05 юни 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Със сигурност днес ще ви се наложи да поработите сериозно, за да осъществите намеренията си. Не се притеснявайте от конкурентна на вас дейност, имате реални шансове да постигнете блестящи резултати. Вашите близки ще ви подкрепят.
05 юни 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
С деловото си отношение към проблемите ще предизвикате добри резултати, но и ще събудите нечии интерес към себе си. Няма да липсват условия за конфликти, защото и вашата чувствителност е изострена. По добре да бъдете кротки и да не се поддавате на провокациите. Финансови придобивки и романтичен флирт ще направят вечерта ви хубава.
05 юни 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Промените при вас са в ход, но помислете дали това очаквате. Извличайте най-доброто за себе си, без да залитате по фалшиви обещания и представи за бляскаво бъдеще. Сами се погрижете за себе си, за да не обвинявате друг, в случай на различия в мисленето. Ще изненадате много хора с решенията си.
05 юни 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Нечии съвет ще ви помогне да се справите по-леко с въпрос, който възприемате, като труден за решаване. Ще отбележите напредък в област, която изисква съобразителност, пъргава мисъл и навременни действия. Потърсете за себе си приятеля, с когото бихте се чувствали уютно и добре.
05 юни 2020

Хороскоп за Риби

Риби
С приключването на проект, който ви струваше немалко сили и средства ще сложите край на един период в живота си и ще започнете нов. По-ведро ще гледате на нещата, защото сте усвоили уроците си. Ще привлечете вниманието на някой, когото харесвате и ще се радвате на взаимния си интерес.
05 юни 2020
Последни новини