От х:

Днес в x:

Хора от цял свят даряват изчислителна мощ за борба с коронавируса

Биомедицинският изследователски проект Folding@Home вече използва повече изчислителна мощност от най-мощните суперкомпютри в света. Замислен в Станфорд, това е проект за разпределени изчисления, който използва дарена процесорна сила от домашните персонални компютри на хора по цял свят за решаване на биомедицинска задача – търсене на лек за Covid-19.

Откакто бе обявен преди няколко седмици, проектът увеличи ресурсите си няколко пъти. Според страницата със статистически данни на Folding@Home, той вече използва обща изчислителна производителност от над 1,5 екзафлопа (1 500 000 000 000 000 000 операции с плаваща запетая в секунда), което надминава изчислителната способност дори на най-мощните суперкомпютри на планетата.

За да добием представа за този потенциал, можем да се сетим за неотдавнашното съобщение на IBM, че компанията работи с американското министерство на енергетиката и други ведомства, за да комбинира изчислителната мощ на няколко суперкомпютъра (отново за борба с коронавируса). Инициативата използва 16 от най-мощните суперкомпютри в света. Сред тях са и тези, управлявани от MIT и NASA.

В крайна сметка обединеният им капацитет е 330 петафлопа за изчисленията, свързани с Covid-19. Това е само 0,33 екзафлопа, тоест по-малко от четвърт от онова, на което Folding@Home вече е способен.

Фактът, че проектът е в състояние да генерира такова колосално количество изчислителна мощност, използвайки свободното време на основните и графичните процесори на домашни компютри от цял свят, е доказателство за това колко голям обществен интерес е привлякло начинанието.

Според HotHardware, около 98 петафлопа е била силата на проекта Folding@Home към началото на март. Това означава, че инициативата е набрала скорост и е постигнала повече от 15-кратно увеличение на дарените ресурси, откакто е обявено началото на изследванията, свързани с коронавируса.

Този възход на възможностите на Folding@Home е подкрепен от ресурсите на някои големи сили в света на компютърните изчисления. Сред тях са компании като Ubisoft и Nvidia, а също и общности като Linus Tech Tips и гейминг-общността на Reddit.

Това позволи на проекта да добави огромен изчислителен ресурс: геймърите обикновено притежават много мощни компютри, защото за техните любими игри обикновено е необходима мощна графична карта. В случая това се оказва много благоприятно за извършването на разпределените изчисления, които Folding@Home изисква.

Какво следва? Крайната цел на използването на цялата тази изчислителна мощност е да се помогне за разработване на ваксина срещу Covid-19 чрез моделиране на поведението на протеините на вируса, отбелязва Vice. Д-р Грег Бауман, директор на Folding@Home, публикува в социалните медии пример как точно работи системата.

В своята 20-годишна история Folding@Home вече се радва на изобилие от изследвания, които са проверени и анализирани от научната общност и подплатени със съответните рецензии. При това постиженията му са факт без огромната „огнева мощ”, която сега е на разположение на учените. Затова медиците смятат, че шансовете проектът да изиграе значима роля за намирането на коронавирусна ваксина изглеждат големи.

Независимо от това дали конкретната инициатива ще постигне желания краен резултат, сегашните възможности на проекта са добро напомняне за силата на човешката солидарност и единност.

Хората от цял свят, които даряват хардуера на обикновения си домашен компютър за подобна добра кауза, са всъщност създателите на мрежа за разпределени изчисления, която е над десет пъти по-мощна от най-мощния суперкомпютър в света.

Източник: technews

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини