От х:

Днес в x:

13 °C

Премълчава ли Турция истината за коронавируса?

Турция потвърди първия случай на зараза с коронавирус. Критици обаче предполагат, че заразените в страната са много повече и се опасяват, че Турция премълчава истината.

В официалните съобщения на турското правителство дълго време се твърдеше, че в Турция  няма нито един случай на зараза с коронавирус. Така беше до вторник вечерта (10 март), когато министърът на здравеопазването Фахреттин Коча обяви пред журналистите, че в страната е бил регистриран първият случай, както и че заразеният е мъж.

Тази новина беше предшествана от многоседмични дискусии в социалните медии. Хората се питаха дали новият вирус отдавна вече не се разпространява из страната - все пак Турция има обща граница с Иран, а тази държава е сред най-силно засегнатите от болестта.

Турците са притеснени

Министърът на здравеопазването видимо се стараеше да не подклажда нови страхове сред населението. Страната била добре подготвена за евентуално разпространение на вируса, а и ставало дума за единичен случай, който нямало как да застраши останалото население.

Много въпроси обаче останаха без отговор. И това предизвика тревоги у турците. Така например Коча посочи, че заразеният мъж се е завърнал от пътуване в Европа, но нито съобщи в коя страна е бил, нито пък посочи къде точно в Турция се намира в момента. Според министъра, това се правело, за да се защити личната сфера на пациента. В резултат на недомлъвките обаче в социалните мрежи започнаха да се разпространяват всевъзможни слухове. 

Хората в Турция са обзети от страх. Те се опасяват, че страната не е добре подготвена за епидемия. Говори се, че тестовете за диагностика на вируса са твърде малко. Въпросните комплекти с тестове се произвеждат само на три места в страната - в Анкара, Ерзурум и Истанбул.

"В здравните центрове и университетските клиники няма достатъчно защитни облекла, ръкавици, маски и очила дори за медицинския персонал", казва професорката по медицина Йозлем Азап от Турския лекарски съюз (TTB). Нейният колега и председател на TTB Синан Адъяман обаче се изказва по-оптимистично. Епидемията можела да бъде ограничена от сезонното затопляне, което ще настъпи след два-три месеца. "Не смятаме, че ще се появи сериозен проблем, ако новият вирус бъде изолиран и подобаващо третиран", каза той.

Недостатъците на статистиката

Официалните статистики сочат, че до този момент в Турция са били взети само 2000 проби за коронавирус. За сравнение: в Южна Корея са били тествани 140 000 души. "Това, че в Турция засега е известен само един случай на коронавирус се дължи и на факта, че много от пациентите с по-леки симптоми изобщо не търсят помощ в болниците", предполага проф. Йозлем Азап, която е и член на научния съвет към здравното министерство.

Но как е възможно от общо 2000 теста само един да е бил положителен? На какво се дължи това? Този въпрос си задава и професорката. "От лабораториите твърдят, че тестът функционира без проблем. Но е твърде учудващо как Турция е сред 80-те страни, пощадени от вируса - и то при положение, че страната граничи с Иран. Преди да бъдат затворени границите, в Турция пристигнаха много хора от тази съседна държава. Нима всички те са били напълно здрави?", пита се тя.

Още в края на февруари турското правителство постави под карантина за две седмици всички пътници и членове на екипажа на един полет от Техеран - общо 132 души. Ставаше дума за турски граждани, които бяха прибрани обратно в страната, след като Турция затвори границите към съседен Иран.

Всичко е под контрол?

Сред турската общественост от седмици насам се носят слухове, че държавата може би умишлено премълчава случаи на заболявания с коронавирус. Някои предполагат, че темата е превърната в табу, за да не отвлича вниманието на хората от турската военна офанзива в Идлиб и от кризата с бежанците по гръцко-турската граница. И двете носят сериозни политически дивиденти на президента Ердоган.

Източник: http://www.dw.com/bg/

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

 • 1
  Па
  Патриот
  1 0
  19:58, 13 мар 2020
  Да не са подготвени. Нямат екипировка и ръкавици. Глупави турци, като нямаш защо прати на БГ 100 хил предпазни екипировки?

Хороскоп за 28.03.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Разумни и прагматични, ще се справите с всяко предизвикателство, независимо от цената. Не позволявайте на финансовите затруднения да ограничават мисленето ви. Проблемите в семейството решавайте спокойно, като говорите и насърчавате останалите също да го правят. Бъдете открити и по-често се вслушвайте в думите им.
28 мар 2020

Хороскоп за Телец

Телец
С практичен подход ще отдавате предпочитание на онези хора и ситуации, от които бихте имали полза за момента. Ще усвоявате новостите в движение, без това да се отразява на темпото ви. По такъв начин ще поддържате информираността си и ще бъдете конкурентно способни във всеки един момент.
28 мар 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Отнасяйте се с повишено внимание към дребните неща около себе си, за да избегнете конфликтна ситуация. Имате шанс да направите добър избор от многото предложения, които ще получите, ако проявите повече далновидност. Не се колебайте да споделите вълненията си с хората, на които можете да разчитате.
28 мар 2020

Хороскоп за Рак

Рак
За домошари като вас, скъпи Раци този ден предлага неизброими възможности. Можете да се развихрите на не едно място и да свършите много полезна работа. Кулинарните ви способности ще бъдат достойно оценени. Държите всичко да е изрядно и правите всичко, за да е така.
28 мар 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Активни и уверени в себе си ще откриете нещото, което сте търсили дълго. Може би там е бъдещето ви. Отношенията с хората от обкръжението ви ще са отлични, което допълнително ще ви подтиква към действия. Ще ви вълнуват успехите на другите, а това ви прави по-добри и толерантни.
28 мар 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Ще бъдете в добро настроение и ще се радвате на взаимни чувства с близките ви. Добри вести ще ви донесат хора от далече. Запазете търпението си и не изпреварвайте събитията. Скоро ще имате причини да сте по-забързани, ще ви притиснат срокове и по-високи обороти. Починете си.
28 мар 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Съветът към онези, за които бизнеса е приоритет е да не рискуват излишно днес. Заложете на сигурните пътища и не оставяйте на случайността да определя хода на решенията ви. Като цяло ще се чувствате в добро здраве и с предпоставки за пълноценна изява на способностите ви.
28 мар 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
От действията ви днес ще зависи дали ще изживеете деня си спокойно или в напрегнато очакване. Някои ще предприемат пътуване, с което ще се опитат да уредят личните си дела. Избягвайте споровете, дори да става дума за дребни неща. Рискувате да си развалите настроението и да получите главоболие.
28 мар 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Рискът, който предприемат мнозина от вас е съвсем оправдан. Оставете времето да докаже правотата ви и бъдете уверени в успеха си. Доверието, което оказвате на познат човек е точно на място и няма основания за притеснение.
28 мар 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Промени в плановете ви за днес ви карат да търсите алтернативи, които са максимално приемливи. Това може да се окаже трудоемка задача, но вие сте упорити и не се отказвате толкова лесно. Не пренебрегвайте усилията на човек от обкръжението ви да направи нещо за вас. Ще научите нещо приятно, свързано с обекта на вашите чувства.
28 мар 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Днес събирате информация относно работата си, която ще ви бъде полезна за в бъдеще. Оставете настрана въпроси, които касаят лично околните, те само могат да ви отдалечат от целите ви. Привлечени сте от интригуваща личност, за която отделяте голяма част от времето си напоследък. Възможно е това увлечение да прерасне в дълбока сърдечна връзка.
28 мар 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Ако ви липсват внимание и грижи, не бързайте да се засягате. Помислете къде имате пропуски, защото е сигурно, че не сте изрядни. Дайте си сметка за собствените си постъпки и променете отношението си към онези, които неоснователно сте наранили. Духовни прозрения ще ви подтикнат към промени.
28 мар 2020
Последни новини