От х:

Днес в x:

Премълчава ли Турция истината за коронавируса?

Турция потвърди първия случай на зараза с коронавирус. Критици обаче предполагат, че заразените в страната са много повече и се опасяват, че Турция премълчава истината.

В официалните съобщения на турското правителство дълго време се твърдеше, че в Турция  няма нито един случай на зараза с коронавирус. Така беше до вторник вечерта (10 март), когато министърът на здравеопазването Фахреттин Коча обяви пред журналистите, че в страната е бил регистриран първият случай, както и че заразеният е мъж.

Тази новина беше предшествана от многоседмични дискусии в социалните медии. Хората се питаха дали новият вирус отдавна вече не се разпространява из страната - все пак Турция има обща граница с Иран, а тази държава е сред най-силно засегнатите от болестта.

Турците са притеснени

Министърът на здравеопазването видимо се стараеше да не подклажда нови страхове сред населението. Страната била добре подготвена за евентуално разпространение на вируса, а и ставало дума за единичен случай, който нямало как да застраши останалото население.

Много въпроси обаче останаха без отговор. И това предизвика тревоги у турците. Така например Коча посочи, че заразеният мъж се е завърнал от пътуване в Европа, но нито съобщи в коя страна е бил, нито пък посочи къде точно в Турция се намира в момента. Според министъра, това се правело, за да се защити личната сфера на пациента. В резултат на недомлъвките обаче в социалните мрежи започнаха да се разпространяват всевъзможни слухове. 

Хората в Турция са обзети от страх. Те се опасяват, че страната не е добре подготвена за епидемия. Говори се, че тестовете за диагностика на вируса са твърде малко. Въпросните комплекти с тестове се произвеждат само на три места в страната - в Анкара, Ерзурум и Истанбул.

"В здравните центрове и университетските клиники няма достатъчно защитни облекла, ръкавици, маски и очила дори за медицинския персонал", казва професорката по медицина Йозлем Азап от Турския лекарски съюз (TTB). Нейният колега и председател на TTB Синан Адъяман обаче се изказва по-оптимистично. Епидемията можела да бъде ограничена от сезонното затопляне, което ще настъпи след два-три месеца. "Не смятаме, че ще се появи сериозен проблем, ако новият вирус бъде изолиран и подобаващо третиран", каза той.

Недостатъците на статистиката

Официалните статистики сочат, че до този момент в Турция са били взети само 2000 проби за коронавирус. За сравнение: в Южна Корея са били тествани 140 000 души. "Това, че в Турция засега е известен само един случай на коронавирус се дължи и на факта, че много от пациентите с по-леки симптоми изобщо не търсят помощ в болниците", предполага проф. Йозлем Азап, която е и член на научния съвет към здравното министерство.

Но как е възможно от общо 2000 теста само един да е бил положителен? На какво се дължи това? Този въпрос си задава и професорката. "От лабораториите твърдят, че тестът функционира без проблем. Но е твърде учудващо как Турция е сред 80-те страни, пощадени от вируса - и то при положение, че страната граничи с Иран. Преди да бъдат затворени границите, в Турция пристигнаха много хора от тази съседна държава. Нима всички те са били напълно здрави?", пита се тя.

Още в края на февруари турското правителство постави под карантина за две седмици всички пътници и членове на екипажа на един полет от Техеран - общо 132 души. Ставаше дума за турски граждани, които бяха прибрани обратно в страната, след като Турция затвори границите към съседен Иран.

Всичко е под контрол?

Сред турската общественост от седмици насам се носят слухове, че държавата може би умишлено премълчава случаи на заболявания с коронавирус. Някои предполагат, че темата е превърната в табу, за да не отвлича вниманието на хората от турската военна офанзива в Идлиб и от кризата с бежанците по гръцко-турската граница. И двете носят сериозни политически дивиденти на президента Ердоган.

Източник: http://www.dw.com/bg/

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Па
    Патриот
    1 0
    19:58, 13 мар 2020
    Да не са подготвени. Нямат екипировка и ръкавици. Глупави турци, като нямаш защо прати на БГ 100 хил предпазни екипировки?
Последни новини