От х:

Днес в x:

24 °C

10 000 лева трябва да плати Община Асеновград на нападнато от куче дете

Обезщетението, което Районният съд отсъди да бъде изплатено на 8-годишното момче чрез неговите родители и законни представители, е отсъдено за "неимуществени вреди, изразяващи се в разкъсно-контузна рана по лявата ушна мида, две разкъсно-контузни рани по лявата лицева половина, разкъсно-контузна рана по предната повърхност на дясната колянна става, разкъсно-контузна рана по задната повърхност на дясната колянна става, нарушаване целостта на четириглавия мускул на десния крак, страх и стрес", всичко това причинено от нападение и ухапване от безстопанствено куче.

Инцидентът стана на 7 юли м.г. Привечер около 18 ч. детето и четири негови приятели са вървели по ул. "Отец Паисий". Стигайки до 34 на улицата, асеновградчанчето чуло ръмжене на животно. Първоначално не видяло нищо, но изведнъж на гърба му скочило куче и го повалило на земята. То започнало да пищи, да се бори и да се опитва да се изскубне от захапката на четириногото. Уплахът и усилията му да се освободи разярили още повече кучето и то захапало жертвата си още по-силно. След няколко минути борба детето успяло да се отскубне и побягнало, но кучето отново се нахвърлило върху него, повалило го на земята и продължило да го хапе. Намесил се очевидец на случката, който прогонил агресивното животно.

От захапванията момчето е получило кървяща рана под лявото око, лявото му ухо било разкъсано отзад към тила до хрущяла, десния му крак бил разкъсан под коляното, гърбът и коремът му били надрани от нокти, а блузката му висяла на парцали.

С чужда помощ детето извървяло пътя до дома си – на около 200 - 250 метра. Шокираните родители хукнали веднага с малкия към спешния кабинет в Асеновград, като през целия път той пищял от болка. Лекарите поставили местна упойка и обработили раните му, като тази под окото е била шита с външни и вътрешни конци. Оттам с линейка семейството е откарано в УМБАЛ "Свети Георги" – Пловдив, където в отделението по УНГ са обработили раната на ухото, поставяйки втора местна упойка. Травмираното от ужас дете не спряло да плаче. Необходимите манипулации за разкъсната рана на крака били три часа и с поставянето на пълна упойка.

От болките и дългото чакане детето изпаднало в хистерична криза, което наложило да му бъде дадено успокоително. На следващия ден му поставили ваксина против бяс. Лечението продължило в Клиниката по ортопедия и травматология.

Последвали тежки дни и нощи – кошмари, събуждания, плачейки или викайки за помощ, изпадане в ужас при кучешки лай.

На контролен преглед на 22 юли са премахнати конците от раните, а изписването е станало на 10 октомври. При зарастването им са останали четири белега – на бузата под лявото око, зад лявото ухо и два на десния крак, които няма да изчезнат напълно, ще отличават кожата по пигментация, релеф, еластичност и естествени бръчки с напредването на възрастта.

Психическото състояние на детето е изключително тежко, посещава психолог, за да преодолее психическите травми и стрес. Не се осмелява да излиза без придружител. Срамува се от белезите си. Не желае да ходи на училище. Не желае да общува с други хора.

Всички тези болки и страдания са пряка и непосредствена последица от поведението на ответника (б.ред. Община Асеновград) който е длъжен да осигури настаняването в приюти на бездомни кучета, както и да предотврати агресивното им поведение към хора, но не е направил това. Безстопанствените кучета се намират по грижите и надзора на Общините.

Ответникът т.е. Общината е оспорил изцяло предявения иск. Твърденията му са, че липсват доказателства за наличието на причинна връзка между причинените увреждания и виновно противоправно поведение на ответника. Твърди също, че липсват доказателства, че ухапванията са причинени от безстопанствено куче. Причина за случилото се било несвоевременното подаване на сигнал от граждани за нападнати хора от тази глутница кучета, тъй като, веднага след като Общината е узнала за ухапването, били предприети съответни мерки. Освен това наличието на безстопанствени кучета не можело да се приравни на противоправно неизпълнение на законови задължения. Според действащото законодателство те могат да бъдат настанявани в приют, но могат да бъдат пуснати на свобода след извършване на задължителните ветеринаро-медицински дейности, посочва Общината-ответник.

След като е преценил събраните по делото доказателства, поотделно и в тяхната съвкупност, съдът е намерил за установено, че фактите се потвърждават от съдебно-медицинско удостоверение и епикриза. При прегледа, извършен от вещото лице, е констатирано, че раните еволюират до видими белези, ръбци, цикатрикси, които ще останат за цял живот и не могат да се самоизлекуват. Възможна е корекция на някои от тях с хирургична намеса, но след окончателно приключване на оздравителните процеси, което може да продължи още няколко месеца – хипопигментиране на белезите, увеличаване на размерите им поради растежа на детето. От показанията на трима свидетели е установено, че то е било много уплашено и стресирано. След преживяното, е престанало да излиза само, затворило се в себе си, изпитва страх от животни, когато види куче започва да трепери и търси защита при майка си.

От заключението по съдебно-психологическата експертиза е установено, че психологическото състояние на детето се характеризира с негативни преживявания, с параметри на психотравмено събитие, което и към момента трудно се преработва. Травмата е емоционален отговор на животозастрашаващо събитие, с което детето няма достатъчно ресурси да се справи и интегрира в психичния си свят.

За кучето категорично е установено, че е безстопанствено.

Обезщетението от 10 000 лева трябва да бъде изплатено ведно със законната лихва от датата на увреждането до окончателното й изплащане, както и сумата от 1 530 лева направени по производството разноски.

Решението подлежи на обжалване пред Окръжен съд – Пловдив в 14-дневен срок от връчването му на страните.

Източник: Asenovgrad.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

 • 1
  Жи
  Живко димитров
  1 -1
  14:51, 11 мар 2020
  Трябва да плати обезщетението др.Караиванов и юристката му Кисова.
 • 2
  Ст
  Станимира Солакова
  1 -1
  18:07, 11 мар 2020
  Синът ми беше ухапан от същото куче седем дни по-рано на същата улица. На 02.07.2019 имам входирана в общината жалба по случая. Така че общинарите да не се правят на неразбрали и неусведомени. Ако си бяха видяли жалбата, може би нямаше да се стигне до второ пострадало дете.

Хороскоп за 14.05.2021

Хороскоп за Овен

Овен
С намерение сте да се посветите на работните си ангажименти и няма да сбъркате. Шансовете ви за добър изход от предстояща делова среща са реални, но трябва да се постараете повече. Но не пренасяйте грижите си върху отношението ви към близките хора. Организирайте си излет сред природата, ще се обновите.
14 май 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Днес не са препоръчват участия във финансови операции и даване пари на заем. Повече време отделете на познатите ви неща, в които имате опит. Експериментите отложете за друг ден. Ще се заредите със свежи идеи и енергия, ако се посветите на занимания, развиващи интелектуалните ви и душевни качества.
14 май 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Като отговорни хора, ще се погрижите за задълженията си, оставяйки всичко останало на за по-късно. Общуването с приятели ще внесе повече настроение и желание за развлечения. Текат трансформации, които могат да повлияят на общото ви разположение, не се притеснявайте, ако се почувствате и раздразнителни.
14 май 2021

Хороскоп за Рак

Рак
И без особени усилия днес ще привличате вниманието на околните. Както в деловото си общуване, така и в личните си дела ще се изявите с качествата и уменията си, а защо не и с чара си. Ще получите изгодни оферти, някои от които имат отношение към бъдещия ви дом. Не семейните ще мислят за по-сериозно обвързване с партньора си.
14 май 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Работите усилено по даден проект, в чийто успех сте абсолютно убедени. Бъдете готови за промени и противоречия с деловите партньори. До голяма степен от вас зависи дали преговорите ви ще имат резултат. Ще трябва да запазите спокойствие и да изложите ясно и точно позициите си. Ценно за вас ще се окаже намирането на верен съюзник.
14 май 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Днешният ден е пълен с изненади, но част от тях едва ли ще ви удовлетворят. Имате конкретни очаквания за нещата, които ви се случват, но събитията днес напълно ще ги опровергаят. Въпреки това имате възможността да извлечете дивиденти от новото положение, затова не се колебайте да го сторите. В личен план направете вие крачката към подобрение.
14 май 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Не пропускайте момента да покажете какво можете, още повече, че той ще създаде предпоставки за финансов просперитет. Не ви липсва мотивация, а и сте наясно, че трябва да разчитате предимно на себе си. И ще се справите. Вслушвайте се в интуицията си и се водете от разума си.
14 май 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Превърнете идеите си в своя цел, станете активни и действайте. Наложете си да спазите уговорените срокове и ще се поздравите с придобивки. За съжаление около вас има хора, които не споделят амбициите ви и това може да ви огорчи. Силни сте и ще се справите. Вечерта си починете.
14 май 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Този ден ще е динамичен и изпълнен с разнообразни преживявания. Подходете с чувство за хумор към несгодите и не се поддавайте на колебание относно важни въпроси. Действайте уверено и обмисляйте всяка своя стъпка. Установявате контакти с важни хора, с които впоследствие ще имате съвместна работа.
14 май 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Шансовете да завоювате сърцето на желания човек днес са огромни за това не губете време. Направете най-оптимистичния план и го изпълнете докрай. Възможно е да не се придържате към плана и да импровизирате, важно е да постигнете целта си, а това със сигурност ще стане. Честито.
14 май 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Краят на работната седмица ще повиши напрежението на работното място. От много страни ще ви търсят за консултация и обяснения. Намерете време и за близките си, те очакват поетите от вас обещания да бъдат спазени. А вас ви очакват финансови придобивки и среща с желан човек.
14 май 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Дори и да сте се почувствали огорчени от неприемливо за вас мнение на партньорите ви, не падайте духом, и не си помисляйте за промяна на плановете си. Момента не е подходящ за това. Нещо повече. Заредете се с търпение, и спокойно обмислете кой и къде греши. Бъдете доволни от съдбата, че до вас имате добър човек, на когото можете да разчитате за съвет и помощ.
14 май 2021
Последни новини