От х:

Днес в x:

Семейството с коронавирус в тежко състояние. Борисов свика Съвета по сигурността

Премиерът Бойко Борисов свиква Съвета по сигурността заради създалата се ситуация около коронавируса. Целта е да се обсъди евентуална криза. През цялата нощ Националният щаб заседаваше в търсене на конкретни мерки за овладяване на разпространението на заразата. Засега всички забрани и ограничения в страната остават в сила, съобщи БНТ.

Това става, след като вчера вечерта се оказа, че възрастно семейство от Лом - мъж на 74 години и съпругата му на 66 години, които са били в София при сина си, който пък работи с китайци на стоковия базар "Илиянци", са настанени в "Пирогов". Жената е в тежко състояние. Така най-голямата спешна болница в страната от снощи до тази сутрин на практика не работеше. Двамата пациенти бяха настанени във вътрешното отделение на болницата, което беше затворено, а цялата болница беше изолирана. Пациенти не се приемаха. Вътре започна преструктуриране на пространството, за да се осигури възможност за карантина на засегнатите от вируса хора и на всички, които са били в контакт с тях. По молба на директора на "Пирогов" бяха изпратени пет допълнителни машини за дезинфекция на спешното отделение, за да може болницата да възстанови по-бързо дейността си.

Така рано днес болницата беше отворена за пациенти, макар че не всички отделения, като кардиологията и неврологията, работят нормално. Травматологията, хирургията и детските отделения обаче функционират.

Заразеното семейство е настанено в отделна изолирана сграда, каза пред bTV главният здравен инспектор Ангел Кунчев. Жената е неконтактна, на командно дишане, с тежка картина на белия дроб и в критично състояние, уточни шефът на шаба срещу коронавируса ген. Венцислав Мутафчийски, който съобщи, че засега няма данни за нови заразени в страната.

Мъжът й се влошава, но все още не е интубиран. Очаква се резултатът от пробата на сина им.

Взети са проби от 49 души, които са били в отделението, където първо съпругът е бил настанен още в неделя. Изследват се и 30 медици, които работят там, но те няма да бъдат поставени под карантина, защото няма кой да ги замести.

Източник: БНТ

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини