От х:

Днес в x:

Няма да бъде удължена ваканцията в районите, където няма грип и коронавирус

Учениците от районите, в които няма втора грипна вълна и няма регистрирани случаи на коронавирус започват училище на 12-ти март.

Препоръките бяха дадени по време на съвместното заседание на Правителството и Националния щаб, отговарящ за Ковид-19.

Националната ваканцията е дадена не заради коронавируса, а заради грип Б, обясниха отново от Щаба на заседанието на МС. „Децата са най-малко засегнатата група от коронавирусната инфекция. Затова няма предпоставка, там където грипът отшумяваq ваканцията да бъде удължена. Ваканцията, която беше въведена, смятаме че е задоволителна и няма да поощрим  удължаване на тази ваканция.“, отбеляза началникът на ВМА генерал- майор проф. Венцислав Мутафчийски, който е председател на Националния оперативен щаб.

Премиерът Бойко Борисов нареди в училищата да се спазва строга дезинфекция. Министърът на образованието Красимир Вълчев посочи, че започват днес преговори с доставчиците на дезинфекционни препарати. Навсякъде в училищата трябва да има сапун за миене на ръце и да се правят инструктажи на децата.

От Регионалното управление на образованието в Хасково посочиха, че директорите на всички училища в областта са инструктирани за мерките, които трябва да предприемат за дезинфекция на класните стаи и общите помещения. Началникът на РУ-Хасково Христина Боева посочи, че на местно ниво решение за удължаване на ваканцията може да се вземе по принцип  на заседание на РЗИ, но засега няма предпоставки това да бъде решено за Хасковска област. В този случай децата трябва да се подготвят в четвъртък да се върнат в класните стаи.

В СУ “В.Левски“ в Хасково ръководството вече е организирало дезинфекцията на цялото школо. Директорката на училището, в което учат над 700 деца- Милена Михайлова посочи, че още в началото на първата грипна вълна през януари е разпоредила засилен хигиенен контрол, който се прилага и до момента. Навсякъде в училището се почиства с по-концентриран хлорен разтвор. Освен това има осигурена топла вода и сапун за тоалетните. Ако трябва обаче да се прави по-специфична дезинфекция по няколко пъти на ден, ще трябва и помощ от МОН.

По отношение на наваксването на учебния материал, пропуснат заради двете грипни ваканции, за които децата бяха разпуснати общо 11 дни, министърът на образованието Красимир Вълчев посочи, че в системата има ресурс и учителите ще могат да се справят.

Милена Михайлова твърди, че в училището, в което тя ръководи, преподавателите имат притеснения за наваксването на темите единствено за учениците, които трябва да държат изпити след четвърти и седми клас. „Материалът по предмети, като български език и математика, които се учат всеки ден ще е най-трудно да бъде наваксан, но колегите смятат, че ще се справят.“ Част от пропуснатото ще бъде наваксано и по време на следобедните часове в занималнята, която в училище “В.Левски“ е до 7-ми клас.


Haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (19)

  • 1
    Деца пазете се ГЕРБ убива !
    • Ам
      АмериканскоХойКосмат
      16 -7
      14:06, 10 мар 2020
      Ами точно в разгара на епидемията от корона вирус
      Гробарите пращат децата пак на училище :)) Има логика в твоето твърдение че "ГЕРБ убива"
  • 2
    Юв
    Ювигии
    28 -14
    11:48, 10 мар 2020
    Въобще какъв е смисълът на целия „учебен процес“ щом като Премиер на държавата е тоя непоправим Дебил! Дебилът – Премиер, който рече в изблик на напъващата го отвътре и неудържима просташка откровеност:„Вие сте прости и аз съм прост и за това се разбираме!“ Всеки ученик в такъв случай има правото да запита жалкия и нещастен даскал:„За чий х*й да уча след като тоя Примитив ни е Премиер! И не си знае парите и възможностите! Барабар с неграмотните но верноподани безподобни натегачи и калинки Негов образ и подобие!“ И ще бъде прав за съжаление! Горките даскали никак не им е лесно в тия мутренски времена! Ама и те са си виновни хак им е!
    • До
      До Ювигий
      11 -2
      15:50, 10 мар 2020
      Прав си. Обаче говедата ходят на риба. На село. На почивка. На излет. И на майка си уная работа по избори. Сега ще плащат. Да плащат мамицата им проста. Обаче има и нормални хора които ще страдат. Жалко за тях
  • 3
    Ли
    лиско
    15 -25
    11:56, 10 мар 2020
    Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
    • Ам
      АмериканскиХойКосмат
      9 -6
      14:04, 10 мар 2020
      Що си мислиш че като не си от БСП не си наш роб ?
      Даже Вожда на ГРОБ/ДПС идва да го лапа на Бай Дончо :))
  • 4
    Св
    светлин син на ламбо
    18 -3
    12:19, 10 мар 2020
    Извинете,това платена публикация ли е?
  • 5
    Ня
    Някой
    14 -30
    14:18, 10 мар 2020
    Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
    • ..
      ...
      16 -4
      14:43, 10 мар 2020
      СЕСРО, Ваканция в мн. ч. не се пише с Й накрая!
    • Хм
      Хм
      16 -5
      15:22, 10 мар 2020
      Гледаш ги? След тях ли вървя, та знаеш, че обикалят магазините?
    • Да
      дааа
      6 -2
      15:55, 10 мар 2020
      Те и Италианците обикаляха магазини и курорти и си правеха майтап обаче настана време по 200 на ден умират. Сега си мисля ,че не им е много весело.
    • ..
      ...
      3 -1
      12:05, 11 мар 2020
      Думата "свясно" , уважаема госпожо, се пише "свястно"! Как видяхте класната на детето си? Явно и вие обикаляте магазините! Защо, вместо да плюете, не се опитате да бъдете учител? Имате възможност, предоставена Ви от всички университети, в които се изучава педагогика!
    • ..
      ..,..
      3 0
      12:27, 11 мар 2020
      След като сте толкова добре, защо обвинявате учителите? Комплексар/ка/ сте явно! Не си гледате детето, а гледате кой ходи по магазините! Лесно е да прехвърлиш отговорността си на "родител"
  • 6
    Уч
    Учител
    23 -7
    14:34, 10 мар 2020
    Към Някой: Защо не станете учител,щом е толкова хубаво?
    • Ни
      Ники
      14 -4
      15:11, 10 мар 2020
      Как ще стане, нали преди това трябва да е учила. :)
    • Ня
      Някой
      4 -13
      15:25, 10 мар 2020
      Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара, натиснете тук
    • Ха
      хахаха
      7 -2
      19:32, 10 мар 2020
      Домакиня ли сте ???? :Д
    • Къ
      Към Някой
      2 0
      12:47, 11 мар 2020
      Явно е магазинерка в "центъра"! ...
  • 7
    За
    запознат
    12 -2
    17:11, 10 мар 2020
    Платена, платена е публикацията.Те така някои си пълнят училищата.Знаят на кого да се подложат, грешка -подмажат.Имали занималня, ами питайте колко са я свършили в тая занималня.Довършват вкъщи.Хващат частни учители.
Последни новини