От х:

Днес в x:

14 °C

Няма да бъде удължена ваканцията в районите, където няма грип и коронавирус

Учениците от районите, в които няма втора грипна вълна и няма регистрирани случаи на коронавирус започват училище на 12-ти март.

Препоръките бяха дадени по време на съвместното заседание на Правителството и Националния щаб, отговарящ за Ковид-19.

Националната ваканцията е дадена не заради коронавируса, а заради грип Б, обясниха отново от Щаба на заседанието на МС. „Децата са най-малко засегнатата група от коронавирусната инфекция. Затова няма предпоставка, там където грипът отшумяваq ваканцията да бъде удължена. Ваканцията, която беше въведена, смятаме че е задоволителна и няма да поощрим  удължаване на тази ваканция.“, отбеляза началникът на ВМА генерал- майор проф. Венцислав Мутафчийски, който е председател на Националния оперативен щаб.

Премиерът Бойко Борисов нареди в училищата да се спазва строга дезинфекция. Министърът на образованието Красимир Вълчев посочи, че започват днес преговори с доставчиците на дезинфекционни препарати. Навсякъде в училищата трябва да има сапун за миене на ръце и да се правят инструктажи на децата.

От Регионалното управление на образованието в Хасково посочиха, че директорите на всички училища в областта са инструктирани за мерките, които трябва да предприемат за дезинфекция на класните стаи и общите помещения. Началникът на РУ-Хасково Христина Боева посочи, че на местно ниво решение за удължаване на ваканцията може да се вземе по принцип  на заседание на РЗИ, но засега няма предпоставки това да бъде решено за Хасковска област. В този случай децата трябва да се подготвят в четвъртък да се върнат в класните стаи.

В СУ “В.Левски“ в Хасково ръководството вече е организирало дезинфекцията на цялото школо. Директорката на училището, в което учат над 700 деца- Милена Михайлова посочи, че още в началото на първата грипна вълна през януари е разпоредила засилен хигиенен контрол, който се прилага и до момента. Навсякъде в училището се почиства с по-концентриран хлорен разтвор. Освен това има осигурена топла вода и сапун за тоалетните. Ако трябва обаче да се прави по-специфична дезинфекция по няколко пъти на ден, ще трябва и помощ от МОН.

По отношение на наваксването на учебния материал, пропуснат заради двете грипни ваканции, за които децата бяха разпуснати общо 11 дни, министърът на образованието Красимир Вълчев посочи, че в системата има ресурс и учителите ще могат да се справят.

Милена Михайлова твърди, че в училището, в което тя ръководи, преподавателите имат притеснения за наваксването на темите единствено за учениците, които трябва да държат изпити след четвърти и седми клас. „Материалът по предмети, като български език и математика, които се учат всеки ден ще е най-трудно да бъде наваксан, но колегите смятат, че ще се справят.“ Част от пропуснатото ще бъде наваксано и по време на следобедните часове в занималнята, която в училище “В.Левски“ е до 7-ми клас.


Haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (20)

 • 1
  Деца пазете се ГЕРБ убива !
  • Ам
   АмериканскоХойКосмат
   16 -7
   14:06, 10 мар 2020
   Ами точно в разгара на епидемията от корона вирус
   Гробарите пращат децата пак на училище :)) Има логика в твоето твърдение че "ГЕРБ убива"
 • 2
  Юв
  Ювигии
  28 -14
  11:48, 10 мар 2020
  Въобще какъв е смисълът на целия „учебен процес“ щом като Премиер на държавата е тоя непоправим Дебил! Дебилът – Премиер, който рече в изблик на напъващата го отвътре и неудържима просташка откровеност:„Вие сте прости и аз съм прост и за това се разбираме!“ Всеки ученик в такъв случай има правото да запита жалкия и нещастен даскал:„За чий х*й да уча след като тоя Примитив ни е Премиер! И не си знае парите и възможностите! Барабар с неграмотните но верноподани безподобни натегачи и калинки Негов образ и подобие!“ И ще бъде прав за съжаление! Горките даскали никак не им е лесно в тия мутренски времена! Ама и те са си виновни хак им е!
  • До
   До Ювигий
   11 -2
   15:50, 10 мар 2020
   Прав си. Обаче говедата ходят на риба. На село. На почивка. На излет. И на майка си уная работа по избори. Сега ще плащат. Да плащат мамицата им проста. Обаче има и нормални хора които ще страдат. Жалко за тях
 • 3
  Ли
  лиско
  15 -25
  11:56, 10 мар 2020
  Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
  • Ам
   АмериканскиХойКосмат
   9 -6
   14:04, 10 мар 2020
   Що си мислиш че като не си от БСП не си наш роб ?
   Даже Вожда на ГРОБ/ДПС идва да го лапа на Бай Дончо :))
 • 4
  Св
  светлин син на ламбо
  18 -3
  12:19, 10 мар 2020
  Извинете,това платена публикация ли е?
 • 5
  Ня
  Някой
  14 -30
  14:18, 10 мар 2020
  Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
  • ..
   ...
   16 -4
   14:43, 10 мар 2020
   СЕСРО, Ваканция в мн. ч. не се пише с Й накрая!
  • Хм
   Хм
   16 -5
   15:22, 10 мар 2020
   Гледаш ги? След тях ли вървя, та знаеш, че обикалят магазините?
  • Аб
   АБЕ НЕ ДА СИ БОЖЕ
   0 -13
   15:52, 10 мар 2020
   Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара, натиснете тук
  • Да
   дааа
   6 -2
   15:55, 10 мар 2020
   Те и Италианците обикаляха магазини и курорти и си правеха майтап обаче настана време по 200 на ден умират. Сега си мисля ,че не им е много весело.
  • ..
   ...
   3 -1
   12:05, 11 мар 2020
   Думата "свясно" , уважаема госпожо, се пише "свястно"! Как видяхте класната на детето си? Явно и вие обикаляте магазините! Защо, вместо да плюете, не се опитате да бъдете учител? Имате възможност, предоставена Ви от всички университети, в които се изучава педагогика!
  • ..
   ..,..
   3 0
   12:27, 11 мар 2020
   След като сте толкова добре, защо обвинявате учителите? Комплексар/ка/ сте явно! Не си гледате детето, а гледате кой ходи по магазините! Лесно е да прехвърлиш отговорността си на "родител"
 • 6
  Уч
  Учител
  23 -7
  14:34, 10 мар 2020
  Към Някой: Защо не станете учител,щом е толкова хубаво?
  • Ни
   Ники
   14 -4
   15:11, 10 мар 2020
   Как ще стане, нали преди това трябва да е учила. :)
  • Ня
   Някой
   4 -13
   15:25, 10 мар 2020
   Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара, натиснете тук
  • Ха
   хахаха
   7 -2
   19:32, 10 мар 2020
   Домакиня ли сте ???? :Д
  • Къ
   Към Някой
   2 0
   12:47, 11 мар 2020
   Явно е магазинерка в "центъра"! ...
 • 7
  За
  запознат
  11 -2
  17:11, 10 мар 2020
  Платена, платена е публикацията.Те така някои си пълнят училищата.Знаят на кого да се подложат, грешка -подмажат.Имали занималня, ами питайте колко са я свършили в тая занималня.Довършват вкъщи.Хващат частни учители.

Хороскоп за 28.03.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Разумни и прагматични, ще се справите с всяко предизвикателство, независимо от цената. Не позволявайте на финансовите затруднения да ограничават мисленето ви. Проблемите в семейството решавайте спокойно, като говорите и насърчавате останалите също да го правят. Бъдете открити и по-често се вслушвайте в думите им.
28 мар 2020

Хороскоп за Телец

Телец
С практичен подход ще отдавате предпочитание на онези хора и ситуации, от които бихте имали полза за момента. Ще усвоявате новостите в движение, без това да се отразява на темпото ви. По такъв начин ще поддържате информираността си и ще бъдете конкурентно способни във всеки един момент.
28 мар 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Отнасяйте се с повишено внимание към дребните неща около себе си, за да избегнете конфликтна ситуация. Имате шанс да направите добър избор от многото предложения, които ще получите, ако проявите повече далновидност. Не се колебайте да споделите вълненията си с хората, на които можете да разчитате.
28 мар 2020

Хороскоп за Рак

Рак
За домошари като вас, скъпи Раци този ден предлага неизброими възможности. Можете да се развихрите на не едно място и да свършите много полезна работа. Кулинарните ви способности ще бъдат достойно оценени. Държите всичко да е изрядно и правите всичко, за да е така.
28 мар 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Активни и уверени в себе си ще откриете нещото, което сте търсили дълго. Може би там е бъдещето ви. Отношенията с хората от обкръжението ви ще са отлични, което допълнително ще ви подтиква към действия. Ще ви вълнуват успехите на другите, а това ви прави по-добри и толерантни.
28 мар 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Ще бъдете в добро настроение и ще се радвате на взаимни чувства с близките ви. Добри вести ще ви донесат хора от далече. Запазете търпението си и не изпреварвайте събитията. Скоро ще имате причини да сте по-забързани, ще ви притиснат срокове и по-високи обороти. Починете си.
28 мар 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Съветът към онези, за които бизнеса е приоритет е да не рискуват излишно днес. Заложете на сигурните пътища и не оставяйте на случайността да определя хода на решенията ви. Като цяло ще се чувствате в добро здраве и с предпоставки за пълноценна изява на способностите ви.
28 мар 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
От действията ви днес ще зависи дали ще изживеете деня си спокойно или в напрегнато очакване. Някои ще предприемат пътуване, с което ще се опитат да уредят личните си дела. Избягвайте споровете, дори да става дума за дребни неща. Рискувате да си развалите настроението и да получите главоболие.
28 мар 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Рискът, който предприемат мнозина от вас е съвсем оправдан. Оставете времето да докаже правотата ви и бъдете уверени в успеха си. Доверието, което оказвате на познат човек е точно на място и няма основания за притеснение.
28 мар 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Промени в плановете ви за днес ви карат да търсите алтернативи, които са максимално приемливи. Това може да се окаже трудоемка задача, но вие сте упорити и не се отказвате толкова лесно. Не пренебрегвайте усилията на човек от обкръжението ви да направи нещо за вас. Ще научите нещо приятно, свързано с обекта на вашите чувства.
28 мар 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Днес събирате информация относно работата си, която ще ви бъде полезна за в бъдеще. Оставете настрана въпроси, които касаят лично околните, те само могат да ви отдалечат от целите ви. Привлечени сте от интригуваща личност, за която отделяте голяма част от времето си напоследък. Възможно е това увлечение да прерасне в дълбока сърдечна връзка.
28 мар 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Ако ви липсват внимание и грижи, не бързайте да се засягате. Помислете къде имате пропуски, защото е сигурно, че не сте изрядни. Дайте си сметка за собствените си постъпки и променете отношението си към онези, които неоснователно сте наранили. Духовни прозрения ще ви подтикнат към промени.
28 мар 2020
Последни новини