От х:

Днес в x:

Защо измерването на кръвното всеки ден е важно при хипертониците

 


Хипертонията е изключително често срещано сърдечно-съдово състояние, което може да допринесе за редица допълнителни здравословни проблеми, като например коронарна болест на сърцето, инсулт и дори смърт. Ако сте идентифицирани като „изложен на риск“, вашият лекар вероятно ще ви препоръча да измервате кръвното си налягане у дома с апарат за кръвно. Това ще помогне, за да се определи дали наистина сте в опасност от развитие на хипертония или други потенциални заболявания.


Основни причини за редовен мониторинг на кръвното налягане у дома


Редовното измерване на кръвното налягане у дома може да ви даде задълбочен поглед върху здравето ви и да донесе разнообразни ползи, включително:

Диагностициране на хипертония


Редовният мониторинг у дома е ефективен както за подпомагане на диагностицирането на хипертония, така и за навигиране на симптоми, които имитират хипертонията.
Изследвания, включващи денонощен амбулаторен мониторинг на кръвното налягане, показват, че повечето хора изпитват два пика на кръвното си налягане всеки ден, обикновено между 6 и 8 часа сутринта и по-късно между 5 и 8:00. Самостоятелното измерване на кръвното налягане през тези пикови периоди може да помогне на Вашия лекар да идентифицира хипертония в ранен стадии.

Мониторинг на резултатите от лечението.


Хората изпитват различни симптоми, когато имат проблеми с високо кръвно налягане. Редовният мониторинг в домашни условия може в действителност да даде информация за вашите симптоми и резултатите от лечението. Тази практика също ще помогне на лекаря да  коригира ефективно лекарството и дозировката си според нуждите ви. Редовният мониторинг помага на Вашия лекар да разработи програма за лечение, която е подходяща за Вас, както и да коригира всички притеснения, свързани с предварителната оценка.

Наблюдение на усложнения и прилагане на спешно лечение

Мониторингът у дома също може да помогне при откриване на усложнения и при извършване на спешно лечение, ако е необходимо. Хората с хипертония всъщност могат да страдат от различни усложнения, включително диабет, сърдечни заболявания, хиперлипидемия, бъбречно заболяване, хипертиреоидизъм и др.

Основни съображения при проверка на кръвното налягане у дома

Ако тествате кръвното си налягане у дома, важно е да следвате необходимите предпазни мерки, за да получите ефективно отчитане. Няколко неща, които трябва да имате предвид, когато наблюдавате кръвното си налягане у дома, включват:


• Използване на правилния тип монитор. - Има няколко различни вида монитори за домашни тестове за кръвно налягане. Важно е обаче да изберете най-универсално точния и ефективен вариант, който се случва като сфигмоманометър. Този монитор е лесен за използване и ефективен за точно разчитане


• Отчитане на времето при тестване - Тестването в точното време и следването на правилната процедура също е важно за точното измерване. Не забравяйте да направите измерване  между 7 и 8 ч. След това отново между 7 и 8 ч. За най-точно четене и за да избегнете фактори като умора, емоции и т.н., не забравяйте да почивате поне 5 минути преди тестване.


• Поддържане на правилното позициониране. - Поддържането на правилното позициониране, когато тествате кръвното си налягане също е важно. Трябва да сте в легнало положение или в седнало положение с горната част на ръката, сърцето и монитора на същото ниво за най-точна оценка на нивата на кръвното ви налягане.


• Водене на точни записи. - Воденето на точни записи на вашите показания също е важно. С по-традиционен монитор ще трябва да създадете книга с данни за кръвното налягане, в която да записвате измерването на кръвното си налягане, както и датата, часа и всички симптоми или друга подходяща информация.

 

Платен материал

Източник: Parvomai.NET
Последни новини