От х:

Днес в x:

27 потвърдени случая на морбили в Пернишко от началото на годината

27 са потвърдените случаи на заразени с морбили в Пернишко от началото на годината. 20 от тях са на заболели до 19 години.

"За цялата минала имаме 14 регистрирани случая. Към 9 февруари тази година имаме 27. И ще се увеличава", каза д-р Гергана Георгиева от РЗИ-Перник пред БНТ.

Симптомите на морбили много наподобяват тези на грип. Заразените се настаняват за лечение в болници в Перник и София.

"Перник имаше добрия шанс тази история с морбили да съвпадне с грипната ваканция на децата и проверката, която направих, е че в две от училищата децата, които са болни, са били последно на 22 и 24 януари. Тоест максималният инкубационен период, който ние наблюдаваме контактните лица от 21 дни, или е изтекъл, или вече изтича", добави д-р Георгиева.

Подобно на грипа, разпространението на заразата може да бъде намалено, ако се използват маски, но те не достигат.

Купуването на медицинска маска в Перник е почти невъзможно. В повечето аптеки те са изчерпани, а доставки почти не се правят.

Причина за недостига е, че аптеките у нас се зареждат основно с маски от Китай. Заради коронавируса обаче производството там е затруднено. Без проблем с доставките в Перник са само тези аптеки, които са поръчали повече бройки предварително.

"В момента Перник е в бедствено положение. Знаете всички, че имаме водна криза. При нас епидемията не е само с вируси, които се предават по въздушно капков път и китайски, имаме и други проблеми. Така че сме взели достатъчни количества, за да откликнем за нуждите на болницата и на пациентите на град Перник", обясни фармацевтът Василка Ангелкова.

Лекарите съветват да сменяме маската на всеки два часа.

Регионалните здравни инспектори са издали предписания на личните лекари да издирят всички, които не са имунизирани срещу морбили.

"Всички, които не са имунизирани в съответната възраст, трябва да бъдат имунизирани. Това са всички деца до 18-годишна възраст", обясни още д-р Гергана Георгиева от РЗИ-Перник.

Всеки желаещ може да провери дали има имунитет срещу морбили в лабораторията в Регионалната здравна инспекция.

Източник: БНТ

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини