От х:

Днес в x:

Коронавирусът може да се предава и чрез фекалиите, според ново изследване

Изпражненията може да са вторичен път на предаване на новия коронавирус, според последно проучване, включващо пациенти с коремни симптоми и диария.

Основният път за разпространение на коронавируса се смята, че са капчиците от кашлица на заразен човек, въпреки че изследователите казват, че първоначално са се фокусирали силно върху пациенти с респираторни симптоми и може да са пренебрегнали тези, свързани с храносмилателния тракт.

Общо 14 от 138 пациенти (10 процента) в болница в Ухан, които са изследвани в новата работа на китайски учени, публикувана в списанието на Американската медицинска асоциация (JAMA), първоначално са имали диария и гадене един или два дни преди развитието на треска и затруднено дишане.

Първият пациент в САЩ, диагностициран с 2019-nCoV, също е оплаквания от червата в продължение на два дни и впоследствие вирусът е бил открит в изпражненията му, а в Китай има документирани и други такива случаи.

"Важно е, че 2019-nCoV се съобщава на друго място в изпражненията на пациенти с атипични коремни симптоми, подобно на SARS, което предполага фекален път на предаване, който е силно преносим“, заяви Уилям Кийвил, професор по екологично здравеопазване в университета в Саутхемптън в коментар.

Възможността не е напълно изненадваща за учените, като се има предвид, че новият вирус принадлежи на същото семейство като SARS.

Фекалното предаване на SARS зарази стотици в жилищния комплекс Amoy Gardens в Хонконг през 2003 г. Надигащият се плътен топъл въздух от баните замърси няколко апартамента и беше транспортиран от вятъра до съседни сгради в комплекса.

"Вирусът 2019-nCoV, открит в изпражненията, може да бъде предаден чрез фекално разпространение", счита Джиаю Лиао, биоинженер в Калифорнийския университет, Ривърсайд. Но допълва: "Все още не знаем колко дълго този вирус може да оцелее извън тялото - ХИВ може да оцелее само приблизително 30 минути извън тялото, и към какъв температурен диапазон 2019-nCoV е чувствителен."

По-вероятно е фекалното разпространение да бъде проблем вътре в болниците, които могат да станат "усилватели" на епидемиите, заяви Дейвид Фисман, епидемиолог от Университета в Торонто.

Бенджамин Нойман, експерт по вирусология в Тексаски университет A&M-Тексаркана, предупреди, че фекалното предаване "със сигурност си струва да се обмисли", но "капковият път и докосването на замърсени повърхности, следвано от триене на очите, носа или устата“, вероятно са основният начин за предаване на вируса въз основа на текущите данни.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини