От х:

Днес в x:

Петльовден е - празник на мъжките рожби

По стара българска традиция в някои краища на страната на 2 февруари се отбелязва Петльовден. Датата в народните традиции се приема като празник на оцеляването и съхраняването на мъжката сила.

Легендата е свързана с вземането на еничари. По време робството по това време на годината къщата , от която е взето българско момче за еничар, била белязвана с кървава следа.

Според легендата, за да не даде момчето си за еничар, българска майка заклала петел и с кръвта му белязала външните врати на дома си, за да се заблудят поробителите.

Освен това днес православната църква чества и Зимна Богородица, Вълча Богородица, Сретение Господне. Това е един от четирите празника, посветени на Божията майка и един от дванадесетте велики през годината.

Четиридесет дни след раждането на Господа Исуса Христа света Дева Мария донесла своя Младенец в Йерусалимския храм според Мойсеевия закон, който заповядвал всяко първородно от мъжки пол да бъде посвещавано или представяно пред Бога. Затова всеки първороден като собственост на Господа бил длъжен с определена от закона цена да бъде откупен.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Са
    саео
    1 -2
    17:55, 2 фев 2020
    Чудят се къва щуротия да измислят.
Последни новини