От х:

Днес в x:

Писателите Владимир Арденски и Елена Алекова са носителите на Националната награда „Николай Хайтов” - 2019 г.

На 22 януари, от 15:00 часа в Зала 247 на Община Смолян ще бъде връчена Националната награда „Николай Хайтов” - 2019 г., която след оценка на авторитетно жури е присъдена на писателите Владимир Арденски и Елена Алекова.

Наградата се присъжда във връзка със 100-годишнината от рождението на големия български писател. Община Смолян и Съюзът на българските писатели обявиха конкурс за книги с белетристични или публицистични творби на творци от цялата страна, които пишат в Хайтовата литературна традиция и са свързани с Родопа планина.

Според регламента книгите трябваше да са издадени през периода 2017-2019 година. Професионалното жури, оглавено от Боян Ангелов - председател на СБП, определи носителите на литературната награда, която се присъжда на всеки две години.

На Церемонията по връчването на наградата, ще бъде предшествана от премиера на сборника „Родолюбецът“. Той е издание на Съюза на българските писатели и е отпечатан с подкрепата на Национален фонд „Култура“ през месец декември 2019 г. Книгата е посветена на стогодишнината от рождението на академик Николай Хайтов.

СмолянБГвести

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини